破產聯盟

查看: 7700|回復: 42
打印 上一主題 下一主題

破產後要買家電, 分期付款問題

有冇人試過有家電急需要買, 但破署批出個數要儲幾個月先夠, 等佢批左之後, 找朋友以信用卡購買, 破署批出0既錢就還返俾朋有.

聽起似個人債務多d

( 好像點問都覺得有問題 )
只要你朋友係知道你破產,咁佢係知情情況下借幾多比你都無問題
cc4321 發表於 20-9-2015 09:50

如果係借的話我直情唔洗同主任講添. 不過間屋無一物, 連燈都無點住. 要買嘢都要有舊錢至得.

假設 : 冇熱水爐 , 買一個要$2,xxxx, 現時每月還$500, 即係要預留 6個月還款.

但我想盡快有得用, 所以想申請時同主任講明, 因為留錢要時間, 電器要而家用,

個$500 x6 要付給朋友, 可以這樣寫嗎

還是這樣寫可以嗎? -- 朋友買了家電, 再轉買給我, 現金分期付給朋友.

katherinelan 發表於 20-9-2015 19:37
如果係借的話我直情唔洗同主任講添. 不過間屋無一物, 連燈都無點住. 要買嘢都要有舊錢至得.

假設 : 冇 ...

不如你問下主任,你可唔可以申請買先。

可以買的話,點樣做,如果主任好人,一定會明示或暗示比你。唔駛擔心!
admin 發表於 20-9-2015 23:46
不如你問下主任,你可唔可以申請買先。

可以買的話,點樣做,如果主任好人,一定會明示或暗示比你。唔駛 ...

哈, 冇得問, 而且按照答人0既準則, 答案可能會係

- 佢知唔知你破咗產, 根本無能力還 , 0既然知道對方都肯買, 即係送都冇問題啦 , 點解仲要申請預留 .

更何況叫人買先, 有 d 仍借貸意味 , 因為要 "還錢" 俾佢

破咗產一年, 同主任講電話0既次數不多於五次 , 打俾佢一定同錢有關, 佢就好似機械人咁答你 : 要睇好多因素 , 將來0既事無人知 . 問都冇意思 .

而且佢講得好快, 叫講慢 d 又似"痴利筋" , 把聲仲要潛水咁, 唉, 同佢講完真係要訓低 0抖 0抖.
當然我都知呢個問題好敏感, 連參考都未必有
我可以話你知冇問題,只要你keep單證實錢銀去向就可以了,銀行過戶最好!

事發經過,因為遲啲會有架私家車,我需要改動屋企添置家具,咁啱阿媽有張信用卡,積分夠我減150,用得唔好嘥。「x主任,我宜家呢個情況屋企要改動,屋企人有張信用卡積分我買個書櫃可以平啲,唔知可唔可以用呢」「呢個小問題」「咁佢可以俾我分期俾返佢,到時我過數找卡數可以嘛?」「可以。呢個都係小事」

不過,你都係最好同佢講聲先。
katherinelan 發表於 20-9-2015 19:37

你有權要有一個合理的生活,既然係必須品,破產條例係保障到。

你先寫信俾佢,再打電話摷佢,非要搵到佢不可。佢答到無稜兩可嘅時候,你就問佢,我要添置生活必須電器,朋友知我破產仲肯出手幫忙,可想而知係好基本嘅嘢
katherinelan 發表於 21-9-2015 01:12
哈, 冇得問, 而且按照答人0既準則, 答案可能會係

- 佢知唔知你破咗產, 根本無能力還 , 0既然知道對方都 ...

我唔可以代表主任答你。但我肯定你無睇舊文。

cc4321 發表於 20-9-2015 09:50

呢個問題有啲tricky.

借錢無問題,但係如果無記錯(除非記錯),破產人喺破產期間唔可以私自還債畀人,無論係新債定舊債。要私自還債,必須等解破後。當然,如果自己壓縮生活開支去還,主任都唔會知,知都應該唔會理。但係向主任申請保留供款去還朋友債,真係唔知主任會唔會批。樓主如果熟知自己主任脾性,可能要諗諗點申請比較容易過關。
itsme 發表於 21-9-2015 10:26

借錢無問題,但係如果無記錯(除非記錯),破產人喺破產期間唔可以私自還債畀人,無 ...

講漏左唔可以私自還,所以樓主個案一定無可能
cc4321 發表於 21-9-2015 10:39
講漏左唔可以私自還,所以樓主個案一定無可能

又唔一定無可能嘅,示乎主任喇。有啲比較易話為,會隻眼開隻眼閉都未定。

如果熱水器壞,果兩千蚊,9成都會批

即係舉個例子,容易理解D
如果生活費係10000,而收入係 10500
咁正常你每個月還500, 一年 還$ 6000

咁可以免除你還少4合月囉, 即係變成果一年度還4000, 實報實消, 好多人都係咁

但問題係連2000流動資金都冇,又要搵朋友借

咁唯一做法就係.....叫朋友一次過用現金同你買 , 唔好比佢碌卡 ,  留電器鋪張單,
之後你黎緊四個月會多左500架嘛, 比番500蚊佢,

主任方面只係得知你要買家電,而寬容4個月 唔洗還果500蚊, 即係黎緊果四個月可以比10500比你洗

如果你手頭真係緊到咁,唯有咁做

補充內容 (21-9-2015 13:33):
但鑑於法例唔比私底下還,理論上你唔可以還$500比朋友

所以用最正途既做法,你係要儲夠4個月既500蚊再去買,或者節衣縮食

少少提議。師兄如果打算買煤氣熱水爐,直接同煤氣公司買可以做免息分期,我分18期。還款係連煤氣費一齊交嘅。咁批出嚟嘅錢可以用嚟買其他急用嘅嘢。
樓主唔睇舊文姐,好多主任會比你買必需的電器,比 invoice 就得。

計生活費!(當然係非經常開支!)

事主點比錢,根本唔理。
itsme 發表於 21-9-2015 10:26

借錢無問題,但係如果無記錯(除非記錯),破產人喺破產期間唔可以私自還債畀人,無 ...

YES,呢個要非常之小心.
1 所有債務,新債舊債,有登記無登記, 要還一定要經破署
2 無登記債務,通常新債一定係,要得4年後先私下解決.

但法律不外人情. 如果係人地幫忙LOOK CARD 呢?? 最好經主任外判 開綠燈先去做.
itsme 發表於 21-9-2015 12:00
少少提議。師兄如果打算買煤氣熱水爐,直接同煤氣公司買可以做免息分期,我分18期。還款係連煤氣費一齊交 ...

死啦, 我唔知有呢樣嘢, 接到上樓通知已經心亂如麻, 所以貪平幫襯直銷場...........唉

好多謝你寶貴意見
katherinelan 發表於 21-9-2015 15:49
死啦, 我唔知有呢樣嘢, 接到上樓通知已經心亂如麻, 所以貪平幫襯直銷場...........唉

好多謝你寶貴意見 ...

其實師兄可能做得啱。我正想補充幾句。

諗落免息分期都應該屬於借貸一種,要向煤氣公司表明破產者生份,重唔可以私自供款,除非得到主任批准,唉。。。

好在我頒令前一個月已經供完。
admin 發表於 21-9-2015 14:09
樓主唔睇舊文姐,好多主任會比你買必需的電器,比 invoice 就得。

找不到舊文
admin 發表於 21-9-2015 14:09

如果網上買二手, 或者朋有私下二手賣俾你, 何來 invoice . 朋友唔介意就話可以俾資料, 陌生人就.............