破產聯盟

打印 上一主題 下一主題

頒令後的大疑問?

hallo 咁多位師兄
本人已經係4月頒左令 其後都上左委託人果度交晒資料
因本人是邊讀書邊做工作 月入是三千樓下
FAX好晒所有關於工作合約副本同證明在學副本
至到8月了 都未有人聯絡過傾生活費 的問題
咁即係點?
有無人都是有相同的情況
即是本人不需要還錢?

感謝各位解答

搞清楚少少、所謂既生活費,只係比果d搵得比較多既人做一個參考

提醒佢地唔好洗突,有多要拎去還

例如主任會同破產者A講 你搵兩萬,我而家批萬五比你,每月預番五千蚊唔好洗晒

但亦唔代表你絕對要還足五千,因為五千只係一個大約既柜架比你參考,
實際生活情況不停轉變緊

萬一你有咩病,要長期醫療開支,

咁梗係唔洗咁戇居,從原有既基本開支到節縮,死都湊夠五千去還

你而家破左產係好彈性,''有多才還''

必需既醫療費從果五千入面再拎去用絕對無問題,你有合理同必要既用途(當然都打去同主任傾先)

講太多,講番你情況

三千蚊淨係俾你去食三餐都唔夠,佢唔搵你傾都係因為佢搵唔到理據要你還

三千蚊仲要劈你,上到法庭比官插死啦

不過你咁擔心就打上去問下佢囉,你話你平均每月只搵三千,點解仲未搵我傾生活費既?

我諗佢好快會用:你三千仲有幾多還呀老友,之類說話打發你走
呢d月入3k,外判搵你都哂時間。搾唔到油水!!
C兄C打其實欠幾多??

其實你意思係咪指三千收入既少,
破署應津貼回生活費俾你用 ?  

不明文籠統而論: 單身月入七~八千者,
已免談生活費。

明白晒 感謝解答
你保持呢個數,四年都唔會有人同你傾
三千,老實講食飯都食左去,佢計過無肉食就唔會搵你,因為佢地分分鐘都係錢,唔會嘥時間係你身上
但係仲有一個問題 唔好意思
我9月會重返長工
月入大約 11000
咁想問會唔會要傾生活費
家住新界 工在九龍
計埋車錢飯錢供養人大約 5000
生活費會唔會好少?
總之有工作上既變動就要通知佢,因為你收入唔同,佢要判決你需唔需要還,同還幾多

下下等佢問先答,比人感覺唔好反而更加關注你