破產聯盟

查看: 3888|回復: 11
打印 上一主題 下一主題

今日打左電話去東華熱線

我講左我個case比個社工知 : 我失業都有一段日子了,一直都係靠碌卡支持生活,到而家都總共欠了廿多萬,近月都快將碌爆了
個社工話我個case唔一定要破產,因為香港欠債最多都係民事,但係如果我申請破產,銀行有可能因為我三個月內仍然透支而告我,那就是刑事。佢又話我所借的都是大銀行(滙x,大x銀行),就算佢地交比收數公司都係一d合法收數公司,最多不停寄信追數同上門交封信比我,唔會對我做出d乜。佢咁講信唔信得過?
應該信得過..........

回復 #1 elevenbrother 的帖子

既然失業了一段長時間,根本無法償還債務,
破產不是唯一可行的方法嗎?:)
原帖由 elevenbrother 於 2009-5-13 17:25 發表
我講左我個case比個社工知 : 我失業都有一段日子了,一直都係靠碌卡支持生活,到而家都總共欠了廿多萬,近月都快將碌爆了
個社工話我個case唔一定要破產,因為香港欠債最多都係民事,但係如果我申請破產,銀行有可能因為我三個月 ...

當然信唔過啦,佢有無叫你約見免費律師比意見丫?

回復 #4 小林林 的帖子

我見個社工講既野雖然偏向保守,但係頭頭是道,而且我既case都好普遍,佢都見唔少我類似既case唔似隨口講,點解信唔過呢?
原帖由 elevenbrother 於 2009-5-14 19:50 發表
我見個社工講既野雖然偏向保守,但係頭頭是道,而且我既case都好普遍,佢都見唔少我類似既case唔似隨口講,點解信唔過呢?

社工其實一知半解,法律始終要問好律師才能解答.
原帖由 lki 於 2009-5-14 21:23 發表

社工其實一知半解,法律始終要問好律師才能解答.

呢點我都知......我只不過問佢一d銀行對欠卡數既債仔會有乜行動,而且我問果d都係大路野,佢果條熱線都係專解答呢類問題,我估同律司既答案唔會有好大出入掛......
原帖由 elevenbrother 於 2009-5-14 22:11 發表

呢點我都知......我只不過問佢一d銀行對欠卡數既債仔會有乜行動,而且我問果d都係大路野,佢果條熱線都係專解答呢類問題,我估同律司既答案唔會有好大出入掛...... ...

其實每人處境都不同,不可〔  一概而論 〕如已無路可走,不必要再拖,早找律師才是上策,銀行怎做,你無法估計......
原帖由 lki 於 2009-5-14 22:21 發表

其實每人處境都不同,不可〔  一概而論 〕如已無路可走,不必要再拖,早找律師才是上策,銀行怎做,你無法估計......

我未到無路可走,亦唔想破產,我只係想喺呢一兩個月找到工作或者再做IVA,破產只係最後辦法啫......
原帖由 elevenbrother 於 2009-5-13 17:25 發表
個社工話我個case唔一定要破產,因為香港欠債最多都係民事,但係如果我申請破產,銀行有可能因為我三個月 ...

其實我諗唔明呢個羅輯。

唔破產同民事有乜關係呀?唔該。
原帖由 admin 於 2009-5-14 23:00 發表

其實我諗唔明呢個羅輯。

唔破產同民事有乜關係呀?唔該。

可能我講得唔清楚,
主要問題係 : 如果我申請破產前三個月內仍然用信用卡透支現金,銀行有可能相信我有計劃地透支大筆現金,之後就申請破產逃避(那就是行騙),銀行會告我(那是刑事行為)。如果光欠卡數頂多是民事,大不了破產。
如有錯漏請指正。

回復 #11 elevenbrother 的帖子

某程度你亦算得岩.因為聽聞法律係咁計,

所有d人早早透支大筆現金....等到山窮水盡先再攪破產,

你架最後又係幾時?搵唔到工...或搵到工都唔係找數...或透支到無哂錢?

我唔知你有咩諗法,始終你有咩決定...都係影響到你自己...小心d.