破產聯盟

查看: 2121|回復: 13
打印 上一主題 下一主題

解破信

月頭就交最後一年既收支年報表,我想問問是否即時自動解破?有沒有追溯期?
之前外判要我簽名每個月交一千元,最終一次都無交過,因我曾打電話去政府破產官,
她知道我的收入和要養兩個孩子,所以幫我打去外判話不用收,這四年來,外判都無找過我,
我怕現在又會再追溯!
另想問問是否可立即申請破解信,我想轉出糧戶口
交最後一年既收支年報表,同佢講想要求一封不會就簽發該證明書提出反對的確認信(不反對信)有呢封信先可以去高院申請解除破產令,有解除破產令先開到第二個戶口。

破 產 案 : 如 何 取 得 破 產 解 除 證 明 書 下載
http://www.oro.gov.hk/cht/publications/bankcdc.htm

24.        問 :        破產人何時可以解除破產?是否設有最短時限?
        答 :        破產人若以前從未有被裁定過破產而能遵照《破產條例》的規定和條件,以及債權人和受託人都沒有提出反對,便會在破產令頒布當日起計算的4年後自動獲得解除破產。如果他/她以前曾被裁定過破產,有關的限期則是5年。
我是剛剛起步,恭喜C兄畢業
四年生活真壓力不少,大家要加油
先恭喜你,你交最後一期年報同時出埋信申請不反對通知書比佢,順利攞到信去高院辦手續,好似係14個工作天後有得攞解破令
我也是8月完成--4年長跑了...
時間好快過,比心機...
你地比我好,你地4年。我IVA玩足59期。仲要個個科水
感謝 樓主先 小弟剛剛開始 有排挨
如果攪6C做不反對通知書係咪好浪費?我真不想面對外判,好怕佢抽我D野,此終依四年都無還過一分一毫,之前又承諾每月還一千!
kpc 發表於 31-7-2015 22:41
如果攪6C做不反對通知書係咪好浪費?我真不想面對外判,好怕佢抽我D野,此終依四年都無還過一分一毫,之前 ...

申請不反通知書係由負責你CASE外判或者主任做,除非你外判係律師黎,否則同律師無關
我係老破個四年一毫子都無還過,外判都係第一次上去同申請開戶信見過,四年到期叫佢出不反對通知書都好快手,一個星期搞掂

我都畢業啦,我都有問W+B攞不反對通知書,但佢話要5-6個星期先有回覆
今日已傳真了最後一份年報,外判話如果不反對就會出信給我,問佢幾時又話唔知!唔反對就好快有,條例係咪如果要反對,必需在解破日前十四個工作天要通知破產人?