破產聯盟

查看: 2647|回復: 15
打印 上一主題 下一主題

又玩九我

我3份年報支出收入都係負數,仲有一年而家先叫我還,份工又只做到9月,無啦啦叫我十日内比3萬5佢,我點比,痴線,如果我唔比係咪最多加4年?求師兄解答

係!!但通常做法係,等。。。。等你科夠35k先幫你出信。。。咁你諗住幾耐可清35k呢??
flypig 發表於 27-7-2015 20:59
係!!但通常做法係,等。。。。等你科夠35k先幫你出信。。。咁你諗住幾耐可清35k呢?? ...

師兄你意思係,如果我夠4年,都要比35K?佢先會比解破信我?
flypig 發表於 27-7-2015 20:59
係!!但通常做法係,等。。。。等你科夠35k先幫你出信。。。咁你諗住幾耐可清35k呢?? ...

我9月後冇野做喇,幾皮真比唔起,人工已经少,佢下一步會點做嫁?
點解?

如果你收入係負數,米同佢開片羅!如果係真,就應該同佢搞清楚,如果佢無原因或者同不合理原因,就投訴,同向律師公會,破署反映同要求指示。
我睇就咁,人地生活費已批say 7k.
樓主整整下發覺唔夠,就洗左佢。
又或者一開波未傾生活費洗開10k,過一輪咪有差價未補回lol.
應該類似上面所講喇我估。。。

破署反面不離幾招:
一加刑。max 4年。4年後理論上解破,但你欠錢不還,
佢係唔係一定要幫你出信呢??呢層唔知。
二 涷結戶口。而我唔清楚佢有無權力直接係戶口拎錢。
我睇你都係同破署傾下較好。
admin 發表於 27-7-2015 21:18
點解?

如果你收入係負數,米同佢開片羅!如果係真,就應該同佢搞清楚,如果佢無原因或者同不合理原因,就 ...

佢有提過下供父母各500唔比我,上月先講,但唔比都比左,問佢地要咩,又唔可以借,又唔可以過大海,唉
flypig 發表於 27-7-2015 22:25
破署反面不離幾招:
一加刑。max 4年。4年後理論上解破,但你欠錢不還,
佢係唔係一定要幫你出信呢??呢層 ...

4年。。。。我一陣打比佢問下,十日。。。最後一招只可以搵人幫手買船票過大海叫朋友幫手
已打電話,個主任話可以分期,寫返封信比佢睇下可以點還,

同埋上次同佢講話公司可能會裁員,同佢講左,但今個月公司D單又好左,可能唔洗走

跟住我同公司講自己走,因為萬一我朋友請人,要早走,都係1個月通知,之後就可以唔洗補錢去佢度做

但等公司裁員可能2個月,個主任就話問上司睇下我會唔會意圖保住D老強

唉,,,,手停口停,仲要搞埋D咁O既野,已經咁辛苦,個主任仲迫死我
慘慘仔 發表於 28-7-2015 07:01
佢有提過下供父母各500唔比我,上月先講,但唔比都比左,問佢地要咩,又唔可以借,又唔可以過大海,唉 ...

即係供養費秋後算帳.一月 1K.一年 12K.三年左右,就35K....

咁你父母找到工作不上報,外判以此為藉口....其實佢又點知你父母工作情況????
flypig 發表於 28-7-2015 10:13
即係供養費秋後算帳.一月 1K.一年 12K.三年左右,就35K....

咁你父母找到工作不上報,外判以此為藉口.... ...

我個個案一直冇外判,年報都係直接FAX破產署

只係唔知上年係我FAX錯定佢收唔到,今年先同我講話上年都收唔到

我唔知要打比佢確認收唔收到,好似當人人都有經驗咁

我見第1年FAX左去相安無事,咁第2年都係咁FAX

可能佢見我玩野,而家真係秋後算帳

事實我咩都照直報,我連朋友請我去旅行都冇......好無奈,咁比人當玩野

同埋我父母有工返,不過好快退休,

慘慘仔 發表於 28-7-2015 10:47
我個個案一直冇外判,年報都係直接FAX破產署

只係唔知上年係我FAX錯定佢收唔到,今年先同我講話上年都收唔 ...

即你年報有寫,但破署收唔到 FAX??
flypig 發表於 28-7-2015 10:53
即你年報有寫,但破署收唔到 FAX??

年年都有,今年我3月交第3份FAX左去

之後1個月我收到信話我第2年同第3年佢地都收唔到

有可能係佢地收唔到或我FAX左去之前第一次交文件間會計師樓(誰對誰錯講咩都冇用啦)

所以各位FAX完一定千萬要打個電話,如果唔係惡夢就開始.............

而家我都唔知點算好,又話我要保住D老強先自己走,唉
正常人都會保住架啦
c128heidi 發表於 28-7-2015 11:26
正常人都會保住架啦

我唔知佢想嚇我定點,而家唯有見步行步