破產聯盟

查看: 7401|回復: 16
打印 上一主題 下一主題

今日被收數公司收數!搞到被停職了!

(本人已經星期二宣誓了8月25入學)事情起因話說自己果陣還未知道呢個聯盟,知道就5會中招!由於之前好龐王經銀行介紹去左一間叫優越理財顧問(已經將名加入破產名單)度搞債務重組,自己on9甘簽左名搞,過夜就已經打電話去叫5需要拒地幫忙搞了!但呢間野點都要收返我20%(大概2.5萬)手續費經過一輪講數我5再影響到屋企人就答應比1萬其他分期還,到上星期我決定5繼續比錢呢間黑店!呢間黑店今日就穩收數公司上左公司收數,現在好了我已經被公司停職了星期一5使上班!我已經到警處備案!(打算同收數佬周旋下,唯有等件事完左再穩工作)希望大家再5好信所謂的中介同顧問!引以為鑒同多謝之前甘多位好心人解答我的問題
有無師兄知道搵律師樓攪會唔會有呢個問題?
yeoui 發表於 17-7-2015 23:18

唔能夠講百份百唔會
但機會好低

因為你申破
佢地都知追唔到
唔會做d無利益既事
yeoui 發表於 17-7-2015 23:18

基本系5追要等到正式頒令甘你就可以大大聲了!
樓主,其實一開波最錯。但簽份野後,同佢地講數,應可殺到10k-15k.
只要擺出唔要算數。最忌係你呢d,講數決心唔夠。傾完思前想後唔俾。咁佢地當然搞你喇。因為搞你,除左時間,人力,佢都無損失。
仲有,間咩越理財,根本唔係銀行介紹。。。。。同個騙子話中聯辦叫事主入錢的騙案無分別。
flypig 發表於 17-7-2015 23:41
樓主,其實一開波最錯。但簽份野後,同佢地講數,應可殺到10k-15k.
只要擺出唔要算數。最忌係你呢d,講數決 ...

有道理,現在唯有見步行步!現在工都無啦想比都比5到
可能的話,全程錄音。你產已破佢地仲搞,已經x視法社。
flypig 發表於 18-7-2015 01:12

收數佬話你一日未正真頒令拒地都有權追數!
flypig 發表於 18-7-2015 01:12

去報案果陣差佬都系話唯一的方法就系報警!
除左報警試下搵阿亡國興議員投訴下囉

http://news.singtao.ca/toronto/2 ... 767329d5674019.html

「吸血鬼」貸款銷售騙案層出不窮,有市民向工聯會求助,指有貸款中介疑以低息作招徠,聲稱可免費將貸款轉戶至另一銀行,由於銷售員清楚道出貸款金額等個人資料,令受害人誤以為由銀行委派,簽署同意服務協議,結果轉戶後利息不減反加,事主慘被中介「掠取」八萬元手續費,更被「收數佬」致電恐嚇,有議員促請金管局加強監管銀行處理客戶私隱情況。
  受害人李先生表示,去年向星展銀行貸款二十三萬,已還款一年,兩月前接到X翔理財管理公司的銷售電話,訛稱星展為減低呆壞帳,將免費轉介他到另一銀行,屆時利息會大大減低,他信以為真,簽署同意服務協議。其後大新銀行及中銀私人貸款部職員先後接觸他,表明可接受其轉戶申請,惟大新最終拒絕交易,而中銀提供的貸款利息明顯較星展高。李先生認為利息不合理,拒絕接受,中介公司突然向他收取八萬元手續費,佔貸款額逾三成,他拒付後即接到財務公司恐嚇電話。目前消委會及海關均指案件涉及金錢糾紛,拒絕受理,而警方僅為他備案。

貸款28萬變39.6萬

  另一事主陳小姐曾向星展貸款二十八萬,並接獲同一中介電話,游說她免費轉戶「冚數」,但她發現協議列明收取貸款額的三成作手續費,向銷售員查詢時,對方即稱一旦成功轉戶會豁免,「對方自稱是銀行內部代表,而且對貸款金額、還款期數等個人資料瞭如指掌,令我沒有懷疑」。
  她轉戶至中銀後,才得知欠款總額滾大至三十九萬六千元,而新利息亦較之前高,此時中介要求收取手續費,多番詢問她有否收到來自中銀的轉帳,她無奈將五萬七千元交予中介,不料對方仍指需額外繳交兩萬五千元。她拒付款項,家人即多番遭財務公司恐嚇,哽咽道「當時真是手足無措」,與家人商量後決定報警。
  工聯會立法會議員王國興指,客戶私隱外泄可能涉及持牌銀行內部監管不力,或未經當事人同意轉手客戶資料予第三者作銷售用途。他又斥責多個部門不接受案件、推卸責任,稍後將會見警方、金管局、私隱專員公署,要求徹查事件。記者:陳穎森
其實我同你一樣,我都周旋左2個月
bbb123456 發表於 18-7-2015 13:06

現在工都無得返啦,唯有周旋下!師兄拒系未時不時都上屋企吵要還錢??
hohochi 發表於 18-7-2015 12:21
除左報警試下搵阿亡國興議員投訴下囉

http://news.singtao.ca/toronto/2015-07-13/hongkong1436767329d56 ...

投訴下基本都無用的,警我都已經報左差佬話唯有都系第一時間報警!可能真系要等頒令先得!
bbb123456 發表於 18-7-2015 13:06

師兄想請教下你點樣同收數佬周旋!?謝謝
lcy294 發表於 18-7-2015 18:26
師兄想請教下你點樣同收數佬周旋!?謝謝

佢會上黎貼大字報,個個星期打俾你
唔係喎 之前我只要申請老破成功就停止追數 唔駛等頒領