破產聯盟

打印 上一主題 下一主題

請問你地債權人會議通知書,也是由破產管理暑暑發出嗎?

如題,我問過顧問,她說佢d clients 全部都係律師樓出,從來未試過由破產管理暑發出,及開債權人會議並不代表是外判左
開得武當山武林大會(債權人會議), 依家基本都係外判左  
smallcat 發表於 26-6-2015 23:00

個顧問好強調話,如果是債權人要求開會,是由受托律師名義出信,但我是由破產管理暑名義出信,攪到我都好驚..
smallcat 發表於 26-6-2015 23:00

還有,我想問第一次交文件&傾生活費時,批左我唔使還,但9月開大會,如之後要我還,是否會追討番由頒令(5月2x)後開始計(5月2x計還錢)款項?
我都係5月2x領令,送左文件兩日後,生活費都未傾,主任就打電話通知9月要開大會了
123321 發表於 26-6-2015 23:41
還有,我想問第一次交文件&傾生活費時,批左我唔使還,但9月開大會,如之後要我還,是否會追討番由頒令( ...

要睇間外判點同你計
123321 發表於 26-6-2015 23:41
還有,我想問第一次交文件&傾生活費時,批左我唔使還,但9月開大會,如之後要我還,是否會追討番由頒令( ...

如開完大會, 交外判, 有機會壓得低D生活費要還款的 (但都要視乎每個case), 要還當然是從頒令後計回, 但放心, 佢會叫你分番幾個月還番之前的, 不會要你一次還番晒
123321 發表於 26-6-2015 23:36
個顧問好強調話,如果是債權人要求開會,是由受托律師名義出信,但我是由破產管理暑名義出信,攪到我都好 ...

咁講啦, 我無記錯係破記出信架, 唔係受托律B出信, 去到大會, 你就會見到受托人 (律B樓或會計B樓)  同破記主任會比你睇債權人銀行出既信要求開大會

你去到 武當山 (金鐘破記office) 先知邊個係 受托人, 即到時先開估, 又點會係受托人出信比你?

你個顧問好似記錯多D wor
去武當山(金鐘破記office)前 看看點玩法先啦

http://hkiva.org/forum.php?mod=v ... &extra=page%3D1
CAMAY 發表於 27-6-2015 00:42
我都係5月2x領令,送左文件兩日後,生活費都未傾,主任就打電話通知9月要開大會了 ...

依家好多都外判左 破記邊做得咁多case
我覺得好奇,點解咁快知開大會囉,見師兄師姐幾個月後先收到信。