破產聯盟

打印 上一主題 下一主題

申請解除破產通知書 - 外判

我5月16日破產期滿, 交齊年報,5月尾時EMAIL破產署申論不反對通知書, 破暑主任EMAIL回覆:

如你需要高等法院簽發的「破產解除證明書」(「該證明書」),你須先聯絡本破產案的受託人,要求獲取一封不會就高等法院簽發該證明書提出反對的確認信。當你領取該確認信後,你須帶同該確認信到高等法院大樓低層一樓(LG1)的高等法院登記處提出申請,並依循高等法院的程序辦理。本破產案的受託人的資料如下:- 李先痕事務所

我即時寫信俾"受託人"書面申請, 等左二星期都冇聲氣,今日再打去問外判職員, 話要2-3個月時間先搞到, 我問點解咁耐, 佢就話要時間核對我4年既年報同上繳條數, 對完就會出俾我.........無奈+擔心

我當年一星期內就有, 不過應冇事的.
請問你當時欠幾錢

其實有冇明文規定外判/主任
當破產人士滿左4年, 佢地要在幾多個月內提出反對/不反對通知書??

例如3個月內無論反定係不反都要比個結論

否則的話,撞上個衰外判,4年內關係又唔好,佢拖足1年都得咩唔通?

唔出奇,我都俾佢地拖咗4個月,我個唔係衰外判,係懶外判
點都有個規限,唔通拖1,2年都得咩

洗唔洗問下破署/高院?
zoe233 發表於 17-6-2015 00:25
請問你當時欠幾錢

30幾萬
乜唔係睇一年咩 每年人地交左應該立刻睇吖嘛 乜佢地咁做嘢 好影響人 有無得追付佢地倍償