破產聯盟

查看: 3014|回復: 34
打印 上一主題 下一主題

已決定申請破產 仲有問題要問

小弟今日同屋企人相量左申請破產,我欠5間銀行卡數同邦x借過錢,想問一問邦x借左既錢破左產係咪唔洗還?
同埋上個月係邦x借左4皮野找卡數 咁係咪要3-6個月之後先可以申請破產?
另外有屋企人幫我還緊x生卡數 申請果時係咪要報埋?
最後我依家搬左出去住 但住果到可唔可以同收信地址唔咁算唔算報假?

希望有c兄c姊解答thx
1.在名冊內欠款唔駛還.
2.最好供2至3期.
3.唔算.但你伸請信貸時報假地址就犯法.
2 一般數come數無問題。但律師會建議起碼3個月。我睇法係最多3個月。
3 用你個名申請,就唔駛俾。甚麼家人幫你還緊,咩意思??佢地做擔保人?定純講家人情?前者要俾。後者唔關佢地事。但無論如何,申破應報所有債項。
所有債項都填晒落去,你無寫到4年解破後都要還錢架,仲有可能計埋利息到時條數可能好誇張。
flypig 發表於 13-6-2015 09:43
2 一般數come數無問題。但律師會建議起碼3個月。我睇法係最多3個月。
3 用你個名申請,就唔駛俾。甚麼家人 ...

我屋企人有幫我還緊恆x果條卡數 咁係咪照keep住還落去先?
如果上律c樓要除左帶銀行月結單 欠債紀錄果份野 強積金 咁租單係咪都要帶埋?
yin_law 發表於 14-6-2015 09:39
我屋企人有幫我還緊恆x果條卡數 咁係咪照keep住還落去先?

你都準備申破,點解仲要還?????我真係唔明。
yin_law 發表於 14-6-2015 10:22
如果上律c樓要除左帶銀行月結單 欠債紀錄果份野 強積金 咁租單係咪都要帶埋? ...

你去google search:
site:hkiva.org Heihei
有齊資料,請慢慢爬文。一篇篇睇。
flypig 發表於 14-6-2015 12:24
你都準備申破,點解仲要還?????我真係唔明。

如果我恆x果到停還  咁邦x果到我上個月先借左40000 come數 咁係咪照交3個月先申請?
yin_law 發表於 14-6-2015 13:40
如果我恆x果到停還  咁邦x果到我上個月先借左40000 come數 咁係咪照交3個月先申請? ...

停還恆生3個月, 你一樣會比人日追夜追
竟然40000係數COME數...不如直接入紙申請算了
就算屋企人幫你交卡數,但你係持卡人, 入紙時當然報埋恆生條數

如果係決定入紙, 吾建議再還錢比銀行或財務了
yin_law 發表於 14-6-2015 13:40
如果我恆x果到停還  咁邦x果到我上個月先借左40000 come數 咁係咪照交3個月先申請? ...

.律師會建議起碼還3個月。但你反正都破,無謂連累家人再被幾個月數。理據如下:
1 眾多師兄弟,起碼近5-6年未有人領過野。
2 所謂犯法,一般指欺詐。即借錢一刻準備走數。如果萬一上法庭,被告者解釋到本來家人借錢,又或者有份新工差唔多搞掂。點知。。。。一般坐監/被告,衰係填不實資料,少數衰係資產轉移。你呢d case 未見被告。最後,頂唔頂多3個月係個人選擇。你要對整個選擇負責任。其他人只係花生友。good luck!!
fe_charlene 發表於 14-6-2015 19:10
停還恆生3個月, 你一樣會比人日追夜追
竟然40000係數COME數...不如直接入紙申請算了
就算屋企人幫你交卡 ...

入紙我都要下個月出左尾先有錢入,因為我公司7號先出糧,我唔想未出糧就俾人凍左個戶口
yin_law 發表於 14-6-2015 19:22
入紙我都要下個月出左尾先有錢入,因為我公司7號先出糧,我唔想未出糧就俾人凍左個戶口
...

最好儘快去永0開戶,順便通知公司轉戶口。
flypig 發表於 14-6-2015 19:17
.律師會建議起碼還3個月。但你反正都破,無謂連累家人再被幾個月數。理據如下:
1 眾多師兄弟,起碼近5-6 ...

咁仲有個問題想問問C兄,如果我未入紙前果一期糧一出就拎哂出黎咁算唔算資產轉移?
同埋如果係入紙前依家尼份工由全職轉PT咁又會唔會有問題?
求解答THX
flypig 發表於 14-6-2015 19:25
最好儘快去永0開戶,順便通知公司轉戶口。

點解一定要永0?我見好多POST都話開永0
yin_law 發表於 14-6-2015 19:29
咁仲有個問題想問問C兄,如果我未入紙前果一期糧一出就拎哂出黎咁算唔算資產轉移?
同埋如果係入紙前依家尼 ...

番工賺錢為生活...,拎晒份糧一定吾會係資產轉移啦
全職轉PT無問題既...
fe_charlene 發表於 14-6-2015 19:33
番工賺錢為生活...,拎晒份糧一定吾會係資產轉移啦
全職轉PT無問題既...

咁未入紙前係咪我D錢用係邊點用都唔係佢地管轄?咁除左交租KEEP單仲有無要KEEP?
仲有樣野唔記得問 租單要KEEP幾個月?(D單唔見哂)
yin_law 發表於 14-6-2015 19:38
咁未入紙前係咪我D錢用係邊點用都唔係佢地管轄?咁除左交租KEEP單仲有無要KEEP?
仲有樣野唔記得問 租單要K ...

咁未入紙前係咪我D錢用係邊點用都唔係佢地管轄? 都吾係架, 問題你出完糧,拎晒的錢出黎做生活費有咩問題?
坐車食飯咩都要錢架
銀行STATEMENT, 貸款STATEMENT~
最近3個月都得既~
yin_law 發表於 14-6-2015 19:31
點解一定要永0?我見好多POST都話開永0

因為大銀行會係你入紙後就會凍結戶口, 例如強國行
永0...會係頒令後才凍結戶口,如果閣下用佢出糧~ 係頒令前都吾洗擔心戶口凍結左,收吾到公司出個份糧...
這就是2者的分別
fe_charlene 發表於 14-6-2015 20:14
咁未入紙前係咪我D錢用係邊點用都唔係佢地管轄? 都吾係架, 問題你出完糧,拎晒的錢出黎做生活費有咩問題?
...

咁係咪出示銀行戶口月結單就ok?租單同買野單唔洗keep住?