破產聯盟

打印 上一主題 下一主題

破產流程一問!

1.上6c樓 交文件
2. 排期等宣誓
3. 鈖令? 但要等幾耐?
4. 等見主任? 主任又系法庭 出令後幾時見?
白己爬下文
其實我真系彩左好多資料。。。因為有好多野我都唔明!自己申請就早上入紙 下午就大有個no嗎。 如果申請人在三個月內有申請貸款 會有可能被法庭告。咁該申請人士還算破產? 最令我不明白的事破產會否不成功? 如果會不成功 咁欠債又會如何計算。我真系真系好後悔。我最近連入睡都好難。成日發惡夢。講真我破產唔希望唔洗還 我只想有個目標比自己 幾時可以還完。我已經幫銀行打工打左二年多。  真系好辛苦好大壓力

我都係將要申破既人,仲等緊出糧先有錢破
之前都係有同你同一個問題,不過問過呢到D師兄,以我基本了解,就係如下......

法庭應該唔會主動告破產人
十個破產五個都唔會三個月前完全清白身家架啦...

應該係銀行決定告唔告你.....

但係諗深一層,銀行用咩理據告你,你用假收入,假身份資料呃佢借錢嗎?

你有隱瞞自己貸款記錄同佢申請嗎?(基本上好難呃到,好多銀行都要求取你tu再批刻)

除非你同時間問三個銀行借,而對住每一間又聲稱只係申請緊一間,之後一次過搏晒3間既貸款,咁就大鑊

即係有明顯既證據比佢入到....佢先告到你...

無一條法例係破產前三個月內貸款屬刑事罪行的...

難道有心借完唔還的人,借夠1000萬,存心計畫,還左6期100萬,就為之安全,就可以妄顧法律,袋900萬著草嗎??
難道借左10萬,一Q清袋,就要比人告同坐監嗎

我番查比銀行告既新聞/案例,多數都係用假資料假職位,或者隱瞞借左其它財仔既錢再同銀行借錢.....
多謝ALEX 兄解題!!!
本人已約下星期2去宣誓!!!希望快d可以攪掂!!!
不過今次既破產令我睇會到d感覺!!!
早年半屋企人都有叫去不如去考慮破產啦!!! 下下你出糧唔係去清財務就去清卡數!!!成日幫銀行打工...
不過當時真係對破產好反感!!!覺得破左產我咩都冇咩都輸哂!!!
直到今年 年頭 我上網搵資料!!! 搵到呢個討論區!!!睇左入便近200頁的問題!!!
認識多左!!!發覺破產唔係代表乜都冇!!!破產可以給我們一個重新既機會!!!
我希望能夠盡快入學!!!盡快可以支撐過呢4年!!!

有得揀真係唔會再賭!!!以前細細個屋企人比左筆錢去買股票...
可能就係因為第一次羸  第二次羸  第三次羸 就令我賭引一日比一日大 賭足足跟左我七年
有羸過馬會 廿萬 也有輸過 無數次 5萬...但次次羸完既錢都唔知去左邊...輸既就永遠都在...
願各位入學人士 不論是賭徒 生意人士 及 各種問題!!!都能夠係呢4年內反醒從新做人

我都係
馬交可以令人傾家蕩產,失晒理智
自從個幾月前用2雞贏左7雞

之後倒輸番10雞,碌左10雞,又試過變成20雞,之後唔肯走

2個鐘內20雞清袋

之後分別碌左兩次10雞,上到少少之又係唔理性清袋

而家只求順利入學,無人再肯借錢比我,冇卡碌,冇左誘惑

做番正常人
don870731 發表於 15-5-2015 20:06
其實我真系彩左好多資料。。。因為有好多野我都唔明!自己申請就早上入紙 下午就大有個no嗎。 如果申請人在 ...

你咁樣情況.建議你6師攪好D.      (只是建議)自己決定
ken兄!!!
我已安排了 6c 星期2宣誓!!!不過痕身 同 獅子就追緊我卡數!!! 不過一直有min pay  應該不會太大問題....不會上門吧!!!
don870731 發表於 15-5-2015 21:48
ken兄!!!
我已安排了 6c 星期2宣誓!!!不過痕身 同 獅子就追緊我卡數!!! 不過一直有min pay  應該不會太大問 ...

我只係準備中,宣誓完6c會同你fax各債主停止追數.有吾明要問6c