破產聯盟

查看: 3578|回復: 16
打印 上一主題 下一主題

新手想破產

我欠債左6年,約20萬,因為冇錢還之前一直走數,依家想破產,現月入8000
1/揾6c係咪15000就ok?
2/要帶咩文件去6c樓搞
3/我唔記得欠債銀行資料,可以點查?
4/唔想家人地址收到信,有咩方法?
5/我依家果份係新工,佢地會唔會通知我顧主架?
6/我破產後生活費點計?
1/揾6c係咪15000就ok?
2/要帶咩文件去6c樓搞  帶欠款資料、ID COPY、住址證明
3/我唔記得欠債銀行資料,可以點查?  去環聯申請番份信貸報告會有資料,不過要俾錢
4/唔想家人地址收到信,有咩方法? 申請個郵政信箱或者借朋友地址,再申請郵件轉遞服務
5/我依家果份係新工,佢地會唔會通知我顧主架? 正常唔會
6/我破產後生活費點計? 無個人都唔同,要睇開支

郵局是否可將寄往舊地址的郵件轉遞到新地址?如何申請這項服務?
http://www.1823.gov.hk/big5/FAQ/016009/index.shtm

我冇新地址,一家人同住,同埋都唔想朋友知

即係可以申請一個位於郵局既信箱,將抬頭比我既信件,直接去郵局果面,之後定期去郵局check?

Alex2233 發表於 19-5-2015 13:08
我冇新地址,一家人同住,同埋都唔想朋友知

即係可以申請一個位於郵局既信箱,將抬頭比我既信件,直接去郵 ...

係,申請番個郵政信箱,,不過呢個郵政轉遞好似只可以用兩年
hohochi 發表於 19-5-2015 15:19

唔緊要,完成成個入學程序,穩定左再慢慢比屋企人知
但係個郵政信箱會唔會撻Q,對某d機構(如破署/外判)寄來的信無效,去番屋企,就爆鑊。
Alex2233 發表於 19-5-2015 16:41
唔緊要,完成成個入學程序,穩定左再慢慢比屋企人知
但係個郵政信箱會唔會撻Q,對某d機構(如破署/外判)寄 ...

應該全部會轉走
//要通知所有親友和其他機構你的新地址,確實需時。在這段轉接期間,你可以使用香港郵政提供的「郵件轉遞服務」,確保所有寄往舊址的郵件,均獲轉送到你指定的新地址。//
http://www.gov.hk/tc/residents/housing/moving/movinghome.htm
hohochi 發表於 19-5-2015 15:19

通常入左學,除非有問題,正正常常,破署就再無郵件.
所以,入學後可以唔續期....

直到解破後,可能先再有需要.

我今日首先去左申請一個郵政信箱 三百幾蚊

要等佢通知有位比我先可以

不過而家最大問題係,d職員話

一般舊地址仲有人向到既話,或者同屋企人住,係唔會幫你做一個人名下既轉遞,除非你全家搬走

咁即係轉唔轉遞到架
有冇成功轉遞到既師兄分享下
Alex2233 發表於 21-5-2015 13:32
我今日首先去左申請一個郵政信箱 三百幾蚊

要等佢通知有位比我先可以

郵局點知你地係一家人??

同埋GPO BOX 要等.但可以打電話問多幾間郵局,睇邊間有位/排隊少D人...
flypig 發表於 21-5-2015 14:27
郵局點知你地係一家人??

同埋GPO BOX 要等.但可以打電話問多幾間郵局,睇邊間有位/排隊少D人...

我搵左間有大量吉位既申請左

要有左個信箱再申請個轉遞?

咁我只有舊地址冇新地址,就咁寫個郵箱編號?
Alex2233 發表於 21-5-2015 14:33
我搵左間有大量吉位既申請左

要有左個信箱再申請個轉遞?

當然。唔係d信又可以轉去邊呢?

我怕到時俾左340蚊之後又申請唔到轉遞,

今日去過幾間郵局,D職員答得吊兒郎當....A局有個又話比個人既地址證明就可以將果個人既信轉遞

去到B局又有個職員話: ER...ER....通常要全家搬左屋,咁先申請到架喎

冇黎準則.....,而家申請緊個信箱先,等佢通知左再試下搞轉遞

搞破產都多野煩架啦, 想轉一轉D信都咁鬼煩
Alex2233 發表於 21-5-2015 23:39
我怕到時俾左340蚊之後又申請唔到轉遞,

今日去過幾間郵局,D職員答得吊兒郎當....A局有個又話比個人既地址 ...

B局郵差唔想做。做少d唔好??A局要俾個人地址,我會即寸佢,要離港所以申請個信箱。以前地址那家人同你無關係的。呢d野唔駛瀉。大家玩反應。基本上,佢阻唔到你轉。
等我申到個郵政信箱先

要離港所以申請個信箱。以前地址那家人同你無關係的,呢個理由OK !!