破產聯盟

打印 上一主題 下一主題

想攪破產(新手)

大家好,

本人想攪破產, 每月人工有2萬, 一直還MIN PAY, 但呢個月開始失業, 連MIN PAY也還不了, 故想申請破產, 但有一些問題想知~
1. 銀行存摺只有這個月沒有收入, 一直也有收入的, 能否順利申請到破產呢?
2. 沒有故定住址, 也不想屋企知道, 一定要申報住址嗎?
3. 那間律師做好呢?

請各位能告知.
謝謝.

1. 銀行存摺只有這個月沒有收入, 一直也有收入的, 能否順利申請到破產呢?
ANS: 基本上係無問題的!!
2. 沒有故定住址, 也不想屋企知道, 一定要申報住址嗎?
ANS: 一定要申報住址, 但你可以先申請一個GPO BOX 然後把信轉移到 GPO BOX 就OK了
3. 那間律師做好呢?
ANS: 只要係律師做, 邊間都好!價錢大約14K-16K,  千萬吾好搵會計師樓或其它顧問公司~
你好 keing81,

謝謝你的解答,
咁申請GPO BOX, 還要申報住址給律師或破產署嗎?
不申報住址, 只申報GPO BOX可以嗎?
因為現在住在朋友家, 不想麻煩他們.

謝謝.

咁樣,你先申請gpo box, 再申請郵件轉遞服務。填表時一定要填地址,不可填gpo box.但郵件會轉去gpo box.

http://hkiva.org/forum.php?mod=viewthread&tid=12692&extra=page%3D1
你好 flypig,

謝謝.