破產聯盟

查看: 1663|回復: 14
打印 上一主題 下一主題

求救, 各位我有問題想請教

求救, 我係新人求各位幫忙,我有問題想請教, 我經一位恒生銀行職會轉介, 去左一間會計師樓做破產, 佢要收4萬蚊手續費, 我問佢點解貴過律師樓(一萬五蚊) ,佢聲稱會跟進4年, 每年都會幫我做一份年報收支俾破產署,宣誓當日仲會有人陪我去法院教我點做, 4萬蚊+破產署果1萬蚊, total 俾5萬-

可以分12期還, 仲教我去問銀行信用咭餘額有幾多 ,可以去透支信用咭餘額D$, 去俾果5萬手續費,之後再申請破產, 我好不安覺得咁做好有問題, 驚銀行會告我詐騙
同埋想問破產後生活費有幾多? 我之前失業今日啱啱揾到工, 會唔會影響我份新工? D人會唔會上門追債?
搵6C 1萬5搞掂哂 所謂跟進4年其實只系每年果幾日同埋特別事會搵下佢地 基本上沒有特別
除左交資料比律師外,律師收萬零蚊同你上埋法庭直到出破產令,自己咩都唔洗做,邊個低自己諗
生活費係要你實際開支批比你,唔係你想要幾多就幾多,同唔好諗住破產就唔洗還錢
如果你一直係度猶疑不決,拖拖下條數交左比收數佬,咁就會有人上門追債
中介扮銀行職員呃$,千奇吾好签约,揾律師14000-16000姐,边会50000
1 那不是X生職員,係 X生職員
2 跟進4年???可真可假.可以隨時唔見人,又可以唔幫你交...總之財一到手就變臉.
退一步講,4年有咩要跟進???? 就係 一年交一次年結,如下:
http://www.oro.gov.hk/cht/pforms/pdf/b108accg.pdf
有人幫你跟進,同自己填分別不大. 因為最難個PART 就係(儲起)搵番D 單據,
佢只不過提供 秘書服務.
3 如果你幫趁顧問,佢地真係有上門服務. 係搵黑社會上門同 打電話去你公司,親人度滋擾.
有無人試過唔做都要俾錢,如果唔俾,破產填埋佢地係債權人又會點?
我簽左約了, 但未俾$, 點算?
會計師樓仲教我去問銀行信用咭餘額有幾多 ,可以去透支信用咭餘額D$, 去俾果5萬手續費,之後再申請破產, 我好不安覺得咁做好有問題, 驚銀行會告我詐騙

我之前失業今日啱啱揾到工, 會唔會影響我份新工? D人會唔會上門追債?或打去我新公司?
你同我情況一樣,間公司是否華字頭?我俾哂資料,但後來同你一樣覺得唔妥,就去揾律c,點知佢地話唔壞都要俾一半,咁我又真係無,律c叫我照填間公司名上債權人度
與其嘥時間係度問等打救,你不如即刻正正經經去搵個律師,問佢應該點做,至於會唔會上門追債/打去公司,如果條數交左比收數佬,我可以答你一定會
如已經入紙,那些會計公司是否不能交俾收數公司追數?
Angelabb 發表於 1-4-2015 11:09
如已經入紙,那些會計公司是否不能交俾收數公司追數?

可以交但無咩機會追到,出左破產令係唔可以再追,一切錢銀交由署方負責,但遇著黑財都會滋擾你一段時間,博你怕事私下還比佢地
我實企硬㗎,況且私下還錢自己都犯法,有咩事咪報警!

又一成功騙案,我都有d心郁走去做顧問。揾6C啦,報埋佢係債權人。
Angelabb 發表於 1-4-2015 11:47
我實企硬㗎,況且私下還錢自己都犯法,有咩事咪報警!

支持~ 講真行到破產呢步都係山窮水盡~ 仲要呃人地錢, 呢的人真係可恥~