破產聯盟

查看: 6191|回復: 12
打印 上一主題 下一主題

朋友借錢比我問題

破產期間,我依家仲未傾生活費,但我如果問朋友借幾百蚊,如果佢用銀行存款機入落我銀行戶口,會唔會有冇問題,到時銀行有存錢紀錄會唔會要解釋
推薦
admin 發表於 26-1-2015 16:58
我好肯定已破者,不可以再借新債。只可以有資助。

我有唔同睇法.

香港現行法例並無明文規定破產人不可以申請借貸. 只係根據香港法例第6章<破產條例>第131(1)條, 假如已破產人在借多過$100時無披露佢已破產, 咁就係犯刑罪行, 可以判監.
香港亦無法例規定銀行 / 財務公司 / 私人不可以借錢俾已破產人. 即係如果佢明知你已破產, 但仍借錢俾你, 就係佢自己嘅決定, 並無犯法.

而破署亦無講唔借得錢,只係話應避免.
http://www.oro.gov.hk/cht/faq/faq_b.htm
14.        問 :        債務人作出破產呈請後可否取得貸款?
        答 :        在向法院提交破產呈請後,債務人應該自制,避免作進一步貸款。

評分

參與人數 2城市人氣 +200 城市金錢 +200 城市魁力 +100 城市權力 +100 收起 理由
admin + 100 + 100 + 100 + 100 說得對!
301 + 100 + 100 說得對!

查看全部評分

回復 支持 1 反對 0

第一,破產期間問任何人借錢,你要先表明自己係破產人士,第二,戶口解凍未?未就唔好入,解左就係年報例明應該無問題,不過點解唔比現金你?簡單直接
一般無人咁得閒理你幾舊水,
萬一問到照直講
cc4321 發表於 24-1-2015 21:58
第一,破產期間問任何人借錢,你要先表明自己係破產人士,第二,戶口解凍未?未就唔好入,解左就係年報例明應該無 ...

戶水已解凍,因為朋友住得遠,冇理由借幾百蚊搭車搵佢
flypig 發表於 24-1-2015 22:13
一般無人咁得閒理你幾舊水,
萬一問到照直講

我搵借口話幫朋友買野,之後佢比番錢我OK嗎?
其實只要戶口唔係 freezing,
幾舊水真係無人理。你話問人借都仲可以。
你想下,日日搵條友mon住你戶口transaction.外判主任咪好唔得閒?
Mon到又如何?d人一定解到話
flypig 發表於 25-1-2015 01:02
其實只要戶口唔係 freezing,
幾舊水真係無人理。你話問人借都仲可以。
你想下,日日搵條友mon住你戶口trans ...

有你的解答就放心了,因我以為破左產就唔可以問朋友借錢
謝謝解答
破產後我問 fd 借左 75k
Provided 你借時聲明已破。that is fine!

我好肯定已破者,不可以再借新債。只可以有資助。

有道理!

真係3人同行,必有我師!
admin 發表於 26-1-2015 22:39
有道理!

真係3人同行,必有我師!

其實我係呢度學到好多野
flypig 發表於 25-1-2015 12:22
破產後我問 fd 借左 75k
Provided 你借時聲明已破。that is fine!

破產後...我都爭人40K