破產聯盟

打印 上一主題 下一主題

打算下星期申請,但仲有唔明

各位好,爬左需知文但都係有野唔明想自己搞破產但仲有好多野唔知唔明,好驚⋯⋯

請問去交表係唔係只係要交錢交表?
MPF資產欄係唔係填年結書上嘅數字就可以?

解凍戶口係唔係申請時一併申請?
我公司係每月月底自動過數出糧,想問公司會唔會因戶口凍結出唔到糧俾我?

請問去交表係唔係只係要交錢交表?
填好表去比錢交表

MPF資產欄係唔係填年結書上嘅數字就可以?
填最update就最好!好多時可以網上download架

解凍戶口係唔係申請時一併申請?
最好,一次過搞掂。否則若申請一次性解凍是在申破後兩星期的話,就等頒令後問主任/外判啦

我公司係每月月底自動過數出糧,想問公司會唔會因戶口凍結出唔到糧俾我?
間間銀行唔同,但我的銀行就唔比自動轉賬,但比入支票。或者最好轉用氷O啦!
如果我申破時一次申請埋解凍戶口使唔使拎存摺copy?
同埋頒左破產令後係唔係又要再申請信開戶???

THANKS!!
如果我申破時一次申請埋解凍戶口使唔使拎存摺copy?
不用,你只要make sure 你填的資料正確

同埋頒左破產令後係唔係又要再申請信開戶???
我20/01破左,我吾比解凍戶口,要開新戶,即時答即時比信
答開邊間,我開恒生,但銀行淨比咭我無簿仔law
我而家真係好驚青,表又唔係咁識填,dependents即係我屋企有幾多人?同佢地有冇做野有冇關係?
同埋支出嗰度如果我細佬有做野係唔係要自已將個支出除2?
keikimassu 發表於 25-1-2015 16:10
我而家真係好驚青,表又唔係咁識填,dependents即係我屋企有幾多人?同佢地有冇做野有冇關係?
同埋支出嗰 ...

家屬人數係計你同幾多家屬同住,同住家屬有無收入,有收入D開支(租,水,電,煤果D)就要除番開。
多謝各位,表我終於填完,聽日去交,好緊張

請問糧單呀,card statement 各樣野幾時要交架?我睇申請報份搵唔到
keikimassu 發表於 30-1-2015 01:38
多謝各位,表我終於填完,聽日去交,好緊張

請問糧單呀,card statement 各樣野幾時要交架?我睇申請報份 ...

糧單呀,card statement 在頒令後才需要交