破產聯盟

查看: 5823|回復: 21
打印 上一主題 下一主題

破產管理署出售海外聯名物業 (2月16日更新)

大家好,我爸爸2003年申請破產,當時申報左一間澳門聯名物業,因為媽媽擁有50%同無錢買返破產管理署果50%, 所以之後不了了之,到上星期五收到破產管理署既信件,話要出售破產管理署果50%權益,問我地用市價買唔買返,佢仲俾左第二個選擇我地,叫我地搵律師同銀行傾下還返筆錢佢,就可以拎返果50%權益。

問題係,果時欠24萬卡數,到宜家計埋利息可能50-60萬,我地邊有可能一筆過還左佢。
而又打電話問過破產管理署,佢地話一定係市價,無商量餘地。

我打電話問過一間顧問公司,佢表示要睇返澳門層樓係咪已經被破產管理署釘左屋契,如果破產管理署係2003年時根本無釘契,基本上層樓可以自由轉讓,唔使理破產管理署,但咁樣係咪可能違法?
問律師好過問顧問公司
就咁:
1 可以搵債權人傾分期付款,唔一定 一炮過清。睇對方制唔制。
2 你正正經經搵個律師傾好過搵顧問。
有時我諗野好古怪。

澳門係澳門。我唔知香港破產法管唔管到。但係我就相信應該唔可以引用香港法律去強行拍賣啦。(要查下)

我有時會諗,你話賣,但係實賣得出架啦?我話無人買,咁點呀?你吹咩。你有無權係澳門查我有無去放盤先!
再賤D,我話有朋友用10蚊買左。咁點呀?你有我咩辦法。

我話我唔熟澳門,比左地產,咁佢真係喜得 10 蚊。咁點?香港又唔可以查澳門。

拿我吹下水架咋。

多謝各位,我頭先都打左電話去問破產管理署,佢都提到搵律師樓傾仲好,唔好亂用顧問公司。佢仲話搵間大間,有經驗既,有無介紹?
葉謝X律師行好無?
澳門物業, 佢無權強拍, 你唔賣佢吹你唔漲!!!
原來我爸爸係2007件,4年過去之後沒有申請解除破產,頭先係電話到顧問公司有提起,話我地可以先申請解除破產先,之後再討論業權,但仍然有澳門層樓係度既話,可以申請解除破產令既咩?
amy126 發表於 13-1-2015 11:56
原來我爸爸係2007件,4年過去之後沒有申請解除破產,頭先係電話到顧問公司有提起,話我地可以先申請解除破 ...

真係唔知...
不過你可以試下,反正唔駛錢....

我就咁睇,根據香港法例,你爸爸的50% 樓宇權已屬 破署,
咁法理上,邊條友賣左海外物業而袋住先,皆可被當作偷了破署的ASSET..到時HKGVT 可告你媽媽.
但係,如果你媽媽唔賣,我估,咁細數,個行政費用極高.破署未必得閒搞呢D咁O既野.
即係點??即係一賣左而被破署發現,又唔分番50%破署就告你媽媽.
至於你平平地賣呢??? 如果賣10K,人地可能告你.如果低3成未必...呢D野唔知道.

至於可否申請解破,可能得又可能唔得.你可以咁睇,你爸爸有50% 業權,亦轉了去破署,層樓與佢
無關.佢話之你賣唔賣得去呀!!!
又可唔可以媽媽賣番個50%業權俾破署呢,當然緊係市價啦我始終唔明破署都係得50%,唔通佢係地產放盤賣半間屋咩?
傾下價先啦,可能平好多呢
宜家既進展係, 我地已經搵左律師樓去同銀行傾還幾錢。

由於之前未搵到律師之前, 有問過其他顧問公司既意見, 佢地見我地個case咁特別, 係海外物業, 所以佢地都想了解多D,
係咁搵我, 我都講左少少update俾佢地聽,

update:
1. 澳門物業無被香港破產管理署釘契

根據律師既意見, 話我爸爸係破產時已經一無所有, 該50%業權係屬於政府, 而我地係唔可以私下處理。

但顧問公司既意見係, 因為係海外物業, 而政府又做唔到d咩野, 我地個CASE係有d "法律la"既地方, 佢地話我地可以轉左俾媽媽名, 咁物業唔再係爸爸, 所以政府都做唔到d咩。如果我地真係聽律師意見還錢, 就係送錢俾銀行。

究竟顧問公司講既野係咪有問題? 我自己都覺得法律上係有問題, 因為已經一無所有, 政府係可以追返我爸爸果物業50%既價值。有無師兄有咩意見?
顧問對法律想當然耳。
你問緊我信西醫定 街坊神醫?

我真係唔知點答你。
法律o既野顧問識條鐵,佢專長只係點搵客信佢有料到。
amy126 發表於 21-1-2015 11:42
宜家既進展係, 我地已經搵左律師樓去同銀行傾還幾錢。

由於之前未搵到律師之前, 有問過其他顧問公司既意見 ...

理論上來說:你老豆個D已經唔係佢物業。其實唔可以私下處理。

我個人覺得如果你私下轉名,已經犯法。破署唔可以變賣,但係破署可以引用你非法取用他人資產來告你!

所以應該用合符法律又有空間的方法來處理會安全好多。

個人覺得,你直情開個低價比破署,佢唔肯,就唔理佢!

不過你要叫媽媽寫定平安紙先。咁個物業就唔會因為其他問題而轉左比老豆。
amy126 發表於 13-1-2015 11:56
原來我爸爸係2007件,4年過去之後沒有申請解除破產,頭先係電話到顧問公司有提起,話我地可以先申請解除破 ...

唔係話過左四年無異議就自動解破咩
今日有一個好消息, 我爸爸有3個債權人, 今日律師收到最大金額債權人既信, 話佢破產當日欠款18萬, 銀行唔會收過期利息, 只需要還返呢18萬就得, 希望另外2個債權人都係咁就好啦。下一步就係睇下點籌呢筆錢返黎

只要還哂所有債, 再向法庭申請廢止破產令, 咁破署就會俾返果50%權益我地。
希望順順利利啦。
恭喜!!!
記得得閒上黎講下最新情況。等我學下野
大家好, 又有事要update一下,
我爸爸另外2個債權人回覆啦,
首先係匯X銀行, 欠4萬, 律師寫信求情還少d, 但佢地企硬要還8萬
另一間亞XX合財務, 欠2萬要還13萬, 呢間就只係初步話要還13萬, 律師未寫信求情還少d,
初步估計欠24萬要還39萬
amy126 發表於 16-2-2015 13:52
首先係匯X銀行, 欠4萬, 律師寫信求情還少d, 但佢 ...

4 變 8? 2 變 13? 點計架?
kungfu 發表於 16-2-2015 16:10
4 變 8? 2 變 13? 點計架?

我估對方用 COMPOUND INTEREST 計上去.
一年都唔係多,20%+ 就夠砌.
1.2 ^ 11 =7.4
如果係1.3^11 仲死,==17.9
amy126 發表於 16-2-2015 13:52
首先係匯X銀行, 欠4萬, 律師寫信求情還少d, 但佢 ...

我又諗下點解財務差咁遠.
第1間:180K.由於物業在海外,大家僵持,佢一毫子都無.你媽媽唔賣佢地無法.
就算將來百年之後,仲要搞一大輪官司. 宜家收番180K, 佢就可以 close file. 交到功課.
銀行可以收番已 write off 的 debt.
第2間:10年息收番 double. 無收多你.應該呢間 bank 有哂規則.大家按本子辦事.
第3間:公司博到盡.佢最大損失不過 20K. 無左算數.但希望博番個6倍. 佢計到盡.唔相信你為左 130K 而
唔還....

我想法係,就算百年歸老之後,你媽媽的50% 不過饋贈俾你.(呢點要問番6C).咁到時你又係唔賣.佢又吹得漲??
唔好處就係賣唔到..........
照計對方開天殺價姐.你問番條數點計.........試下傾下.....
GOOD LUCK!!!