破產聯盟

打印 上一主題 下一主題

國內如有資產,香港債權人可以追討嗎?

如國內鄉村有個祖屋,香港債權人有權追討嗎??

推薦
樓主要查下國內法律,有好多村,個D物業係阿公。無得分!只係每年派息比你!
回復 支持 1 反對 0

http://www.oro.gov.hk/cht/faq/faq_b.htm
18.        問 :        破產人在香港以外的財產會否被變現?
        答 :        受託人會變現破產人在香港和海外的財產。破產人如果隱瞞有關他/她的財產的資料或未能把他/她的財產交予受託人,即屬違法,或會被檢控。當破產人的資產已歸屬受託人,即使在破產人獲解除破產後,受託人仍有權繼續管理有關資產。

海外有資產,應通知破署.如果唔係,即屬違法.

第2個問題係,債權人可直接向當地政府追討??
細數唔會.幾千萬有機會.因成本太高.

第3個問題係,我唔講,佢點知?
係呀!! 你唔講,佢真係唔知架.
但要明白,無鬼唔死得人.一經報寸,你隨時坐監架....

flypig 發表於 5-1-2015 11:08
http://www.oro.gov.hk/cht/faq/faq_b.htm
18.        問 :        破產人在香港以外的財產會否被變現?
        答 :        受託人會 ...

如自已未肯定有否物業(国內政府做事問題),或物業只可自住不可出售。
債權人可不可以追討
主要係屋契地契股份問題,你有股份,就應申報。
如果搞到基金咁,當然唔駛。即受益人只可自住,不能拍賣。但一般人,好少咁做
admin 發表於 6-1-2015 12:30
樓主要查下國內法律,有好多村,個D物業係阿公。無得分!只係每年派息比你! ...

嗯..明白..暫時沒想過做買賣的, 不去了解..
問到只好說自己也不知道..可以吧..