破產聯盟

查看: 3183|回復: 13
打印 上一主題 下一主題

交完文件心情很差

今日交左文件了,間律師樓嘅人都幾nice,不過就有一點令我好不安,我係3年前已無做嘢,拿了公積金93萬,大約記得用左30幾萬還咭數,仲有60幾萬一年用晒,其實當年到而家都有情緒病,當唔開心就會狂買嘢,但我都記唔番我洗左落邊d地方,其實當時係諗住3年後會做傻事,所以毫無顧忌,但~在破產之前準備做傻事之際,原來真係吾捨得一個小朋友,所以先申請破產,破產後我都時常無端端流淚的。

今日交文件的律師樓話我一年內無晒60幾萬都幾麻煩,叫我諗定點解釋,我真的唔知點解釋好,好灰

還想請問c兄們,破產名字會在星期五什麼報紙刊登呀?
我都係今日交文件  心情都係好灰  我卡數30 幾個  個外判話要解釋d 錢用左去邊  我開頭話左com 右com   消費洗大左  佢話唔可以咁解釋 叫我要攞反d 單   邊有留單  而家都唔知點算
其實消費個日點會諗住自己會破產,又點會留單,破產令人生不如死,我估我將會都會煩呢d,我咭數比你更多,死緊
但我係之前師兄講個間好差外判  所以好灰  佢經常話會告我e 樣個樣  而家唔知點算   好亂  都係個句我到點洗咁有分串點會攪到老破
有時睇到d外判佢地真係好乞人憎,都唔明點解坐完監都可以從新,而破產人士就比人歧視
希望你可以過到關啦
luluchow 發表於 30-12-2014 23:36
有時睇到d外判佢地真係好乞人憎,都唔明點解坐完監都可以從新,而破產人士就比人歧視
希望你可以過到關啦 ...

你諗多咗嘞,我從來都唔覺畀人歧視過。
其實點會有單。。。。話明大洗。。。
argo 發表於 30-12-2014 21:18
我都係今日交文件  心情都係好灰  我卡數30 幾個  個外判話要解釋d 錢用左去邊  我開頭話左com 右com   消 ...

Print 一年 statement計番出黎
去銀行問  就ok 嗎  想問知唔知幾錢份
saving要50蚊張架,credit card就吾使錢,打去card centre就得了
c兄,當年我用現金買嘢,都無record
luluchow 發表於 31-12-2014 10:22
c兄,當年我用現金買嘢,都無record

你報時 寫番:
1 日常生活費
2 鳩嗚: 有單俾單...無單記得幾多寫幾多..記唔到就淨寫購物

點解要你寫呢外判???唔係玩你.一般 最驚老破人 收埋一舊錢.
事實上,你寫唔哂,人之常情,都唔會告你或者點,通常俾人玩幾次,寸幾次就不了了之.
但你要盡力,努力,人地都好落台.

我主任都要我報番破產前條數用左邊, 其實大約列出就ok,
唔該c兄,又想請問星期五乜報紙睇到破產人名?我爬文揾唔番