破產聯盟

打印 上一主題 下一主題

破產期滿後公司發放的譴散費問題。急

大家好,初來報到。
本人在八月十七月已完成四年的破產期,及後在十月中已拿了解除破產令通知書。
因公司在十月份结業,我在早三天前即十二月十號收到一張由公司給我的譴散費支票。
請問一下,那張支票會否給破產處充公?

恭喜!!!
問題係,你都過左4年,連證書都拎埋,
點解要充公
謝謝flypig
因為問個些朋友,他們説我雖然破產期滿,但破產署是有權追討我那些從强積金拿出來的錢。
而令一方面,剛剛期滿而那外判公司又剛剛结業,會比較敏感。
如師兄所説,那我可安心用那匹錢了。
等一等。
公司10月結業,係10月31日嗎?
我本年八月十七月破產期滿,十月中拿了破產解除通知書。
而公司在本年九月三十结業,十月一日轉新公司。
支票係公司比你? 還是強積金公司比你?
你係外判跟呀?還是破署直接跟呀?

正常黎講強積金D錢係比破署或外判釘死左, 如果D錢係強積金公司比你既, 即係你D錢可以買野送比我地!!
但如果錢係公司比你既就點都要入左銀行先啦, 因為你公司一樣會同MPF 攞錢, 破署一樣會知同問你回水!! 不過
如果外判跟既理論上比得不反對通知書你就即係CLOSED FILE LA.
如果破署跟既理論上比得破產解除通知書你亦唔應該有問題...... (除左個別樓宇被左釘死左之外)
199 發表於 12-12-2014 13:32
我本年八月十七月破產期滿,十月中拿了破產解除通知書。
而公司在本年九月三十结業,十月一日轉新公司。
...

你解破--->公司執--->老強回水==> FINE!!!
相反
公司執---->你解破--->老強回水==>PROBLEM!!!!

所以無事的
其實邊日先叫解破日? 滿左4年果1日(八月十七日)? 如果破產期完左又有野問你會唔會遲左? 定係收到不反對通過書先算數? 還是收到解除破產令通知書才算數?
andrewhome 發表於 24-12-2014 10:27
其實邊日先叫解破日? 滿左4年果1日(八月十七日)? 如果破產期完左又有野問你會唔會遲左? 定係收到不反對通過 ...

解破日應係4年之期.(如果無加刑),而非收到 不會就簽發該証明書提出反對的確認信....
因為破署WEB 寫:
已解破的老破人可以 申請解破證明書...
即代表 未收到 證明書之前,已解破成功