破產聯盟

打印 上一主題 下一主題

男方入學會影響太太的信貸情況嗎?

在"對破產人的初步訊問"中要填太太名稱及身份証no.,我想問下會不會影響太太的信用情況呢,例如
老公欠下bank A, bank B $$$
太太欠下bank B,bank C
Bank B及bank C 會不會知道男方的情況後,而向太太即時要求還款。我自己就估Bank B 就一定知情,不過就唔知佢會點做,而Bank C就估佢唔知情。

不知有無c hing有依方面經驗。
絕無影響,唔使擔心。我相信 Bank B 都唔應該知道。
樓主,銀行知最多暗中做!唔會明做啦。

基本上,除左必需要SHARE 的 資料外,破署唔會通知銀行一D ADDITIONAL 的 INFO 如你太太的個人資料.
何謂必需?
如你申緊破, 欠幾多錢? 你欠債的擔保人係邊個 ETC...
其中,有私隱法問題, 破署唔想多做額外 工作問題, 電腦系統的實際技術問題 ETC....
kungfu 發表於 28-11-2014 09:32
絕無影響,唔使擔心。我相信 Bank B 都唔應該知道。

連bank B都唔會知,即係話個初步訊問表格經果d代理人收左之後,破署會自己跟番。
admin 發表於 28-11-2014 10:45
樓主,銀行知最多暗中做!唔會明做啦。

就係怕銀行B call loan,到時就麻煩了 ,佢當然唔會話知你老公破左,所以你high risk。
flypig 發表於 28-11-2014 11:13
基本上,除左必需要SHARE 的 資料外,破署唔會通知銀行一D ADDITIONAL 的 INFO 如你太太的個人資料.
何謂必需 ...

係咁就好了。thank you 幾位。