破產聯盟

打印 上一主題 下一主題

預備破產, 但仲有問題唔知點解決

銀行的貸款加上信用卡已接近過月薪30倍, 仲有2,3線財務同街數加埋四十幾倍
已經無能力去還, 但係好擔心破產會俾2,3線財務追到返公司影響埋份工
所以到而家都唔敢去搞, 請問各位有咩方法可以杜絕2,3線財追數
同埋我有個明年上K1的小朋友, 而家仲未需要返學的開支
如果破產開支應該點報, thx all!!!
你講呢D 擔心咩 影響份工 已經唔重要了.
因為 你都無錢,唔破又可以點呢???
只有煮到埋黎就食左佢喇.
無能力的話,快D 破喇. 早破早解破.

到 報生活費. 請上網參考.然後做個LIST一齊討論.

flypig 發表於 7-11-2014 15:37
你講呢D 擔心咩 影響份工 已經唔重要了.
因為 你都無錢,唔破又可以點呢???
只有煮到埋黎就食左佢喇.

YES~~你都講到已經還吾到, 仲有個小朋友,所以無得選擇啦!
我同你情況都係咁, 又係有個小朋友, 起碼呢家可以把以前要還既錢用番係家人身上!!
其餘的見步行步
thx樓上兩位, 因為份工對我好重要, 所以我真係好擔心會影響到,
其實我有諗過做iva跟住做多份part time還錢, 計過數如果咁就大慨岩岩好夠還錢
不過其他開支就要靠晒老婆, 同埋要捱足8年
唔知咁樣做係咪好on居
ricklsk 發表於 7-11-2014 16:51
thx樓上兩位, 因為份工對我好重要, 所以我真係好擔心會影響到,
其實我有諗過做iva跟住做多份part time還錢, ...

老友,如果欠債超過月薪18倍,已經要考慮老破了.
今日超低息,隨時加少少,你已經頂唔泡了.

做份工+PT 做8年還錢...如果風高浪急,第7年你突然收入少左,利息加左,
咁再搞 4年老破就前後 11年

當你月薪 2萬,你欠80萬.根本頂唔順.