破產聯盟

查看: 5626|回復: 18
打印 上一主題 下一主題

破產解除之後

想問:
破產解除後,本人直接聯絡債權人還款,是否需經破產管理署批准。
萬分感謝。
推薦
樓主, 您要還錢也要找破署吧, 統一的處理, 因為物業的代理人是破產署,
他們有權向法院申請繳賣您的物業來還債. 數年前有個案, 破署成功申請變賣物業來取得當事人一半業權的錢.
所以現在要對付的對手是破署, 就算您想私下和債權人協商也沒有用, 因為物業的代理擁有權是在破署手中.
回復 支持 1 反對 0

破產解除仲要還錢???Y?y?y?
親友嗎?
好感動!樓主實在太好人!係呢,咁點解要破產?
因為有一半業權被破產管理署釘住。
要清還所有債項,向法院申請廢止破產令,物業才可以拿回。
想問,我有破產解除證明書,要向債權人還款,需否得到破產管理署的同意 ?
你唔應該自己拿拿林逐個科水。
你應該問清楚破署:
1 仲欠幾多?間間有利息。你中間又可能還左d.
而且,可能唔可以逐間還,破署就係要一半業權。
2 點還?還俾邊個。
真實的故事是:

本人2003年申請破產,2007年,破產解除,申請破產之前,本人有一半業權,所以直至現在,也被破產管理署充公,本人一直以來,沒有還錢。
最近,破產管理署話,可以還清所有債項之後,向法院申請廢止破產令,拿回業權。
本人一半業權,值130萬,沒有按揭,欠債主100萬左右。8位債主
望高人指數。
我現在手上只有26萬

1. 给26萬破產管理署,分餅仔給債主
1 你問番破署,係唔係直接還俾債權人,定通過佢地。
2 如果係,你要遂個去傾。都好煩下。因為人地知你有層樓 50%業權。
通常要科足水,甚至要加埋利息。

你問清楚破署先。
如果係破署做代表,咁你要問佢地實數,點計了。
多謝flypig意見。
我已去信破管,等待正式回覆。
本人想問,有法院利息率,也有銀行自己利息率。
有一些債主依照法院利息率(8-11%),也有些債主用自己銀行利息率(24-30%)
想問:是否可以跟債權人講數,8折收數,會否影響本人將來向法院申請廢止破解產令?
謝謝。
其實唔易。因為債主知道你有業權。通常要拎盡。
你當自己係銀行,點先拎最多?
通常拍賣,再唔係根據市價,收50%。。你層樓,可得130萬,
咁佢收埋4年利息,都唔夠俾。即係佢傾向收 130萬了。

我宜家用唔到電腦。聽日試下搵個案例係債務人俾人拍賣層樓。佢又係 50%業權。
無論如何,睇下破署點講先。
要作最壞打算,但要樂觀地爭取最大利益
多謝flypig 回覆。
我打算先還收取高息債主(24-30%),是否一定需要全數清還?
其實,破產解除後,任何還款事項,是否一定要經破產管理署批准?
謝謝。
你等破署俾 guideline 先講。真實問題係,有asset係破署,解破後,
點處理。呢d只有你同破署傾。
Thanks for your reminder.
多謝flypig 先生意見。
我想: 最直接方法,俾一筆錢給破產管理署代找數。這是對各位債主公平的做法。
因為物業在破產管理署手上100%控制權,不是在債權人手上。
這是最安全做法。
根據轉帖:
當破產者獲頒破產令後,其名下業權已歸政府所有,物業變成由政府跟另一無破產業 權人聯名持有!
我唔係律師。所以師兄不如搵專業意見。
就我估估下,層樓50%業權值130萬,可能要接近呢個數對方先願意接受。不過你照傾,傾到幾多就賺幾多。因為對方可能怕煩,願意收順d.