破產聯盟

查看: 9526|回復: 75
打印 上一主題 下一主題

破產幾問 望解答

小弟今年2x歲 欠債30萬 月入萬4 我系搵顧問公司搞既 咁我想問我呢2日將會上律師樓宣誓 佢會凍結我户口 我每月準時25號出糧的 如果佢凍結我户口咪出唔到糧。公司又一定要自動轉帳 我知可以解凍個户口 但問題系我一個月會出2次糧 但聽聞只會解凍幾日 唔通要解凍2次?因為顧問公司果度會收2千蚊一次。如果解2次就變左4千 因任職公司系大機構(ps。超市) 因為我唔想比公司知. 唔知有冇方法。就算佢知 人力資源部會唔會通知我的直屬上司 煩惱中 求解答
推薦
ymsuen 發表於 18-9-2014 16:01
你外判?
你唔使驚,我當初自己嚇自己,今日見外判,昨晚都瞓唔到,好彩遇到好外判,佢幫我填哂啲資料, ...

好好食一餐,,訓個靚覺~~~~have dream~~~~
回復 支持 0 反對 1

推薦
Cookie18ma 發表於 17-9-2014 20:24
因為人工高?祝福你。

都唔係好高者,報左1.3K者
回復 支持 1 反對 0

推薦
laam92517 發表於 10-9-2014 01:06
我開左東亞得唔得。顧問公司度收左我4萬蚊包哂呢4年既服務 我系咪又比人呃牙 ...

好明顯係啦,跟唔足你仲死,其實如果真係要人代做,到你交文件的時候,外判處都係收幾百蚊一年,四年仲有package,全部做晒都係20000有找!
回復 支持 0 反對 1

推薦
點解仲搵顧問搞架?你宜家可以做的係嚮宣誓前去永隆開個戶口,你去三姓律師樓佢都會叫你咁做,你唔需要做任何解凍動作,直至你頒咗令問佢拎封解凍信為止。

真係唔明點解唔搵律師呢?都係皮幾野,但起碼係專業人仕仲唔使上庭,因為律師樓已經代表咗你
回復 支持 1 反對 0

kumiko1030 發表於 10-9-2014 00:31
點解仲搵顧問搞架?你宜家可以做的係嚮宣誓前去永隆開個戶口,你去三姓律師樓佢都會叫你咁做,你唔需要做任 ...

我開左東亞得唔得。顧問公司度收左我4萬蚊包哂呢4年既服務 我系咪又比人呃牙
律師搞咩都唔洗自己做
hohochi 發表於 10-9-2014 01:15
律師搞咩都唔洗自己做

個費用包埋律師 但我問個律師行 佢話解凍收費2千 有無得自己申請
laam92517 發表於 10-9-2014 01:27
個費用包埋律師 但我問個律師行 佢話解凍收費2千 有無得自己申請

根本唔使俾錢律師賺,我都係俾律師搞封解凍信係自己去拎!
kumiko1030 發表於 10-9-2014 02:59
好明顯係啦,跟唔足你仲死,其實如果真係要人代做,到你交文件的時候,外判處都係收幾百蚊一年,四年仲有 ...

唉 咁我而家應該點。算啦 橫掂都破產 佢呃我的話同佢死過 搵生果報吹衰佢 為左將來都無計 想問如果我搵萬4 我食飯一個月都4千(因為工時長 d野又貴)家用果度要6千蚊 因為我媽身體唔好只可以做份pt 我家姐d錢又要拎黎讀書同埋佢平時既生活(佢大約搵萬1左右) 另一個家姐又有長期精神病無工返淨系識駛屋企錢 成日都問我地拎錢買野 唔比佢就好易情緒激動 唉 屋企d水電煤加埋都3。4千。仲未計自己搭車 買衫褲果d 唔知生活費果度有幾多
laam92517 發表於 10-9-2014 03:55
唉 咁我而家應該點。算啦 橫掂都破產 佢呃我的話同佢死過 搵生果報吹衰佢 為左將來都無計 想問如果我搵萬 ...

你咪傻啦,一早都講明係搵律師,係你地聽埋佢地D花言巧語姐,你洗濕咗個頭,你唱佢都冇用,邊個叫你上咗當。
kumiko1030 發表於 10-9-2014 05:19
你咪傻啦,一早都講明係搵律師,係你地聽埋佢地D花言巧語姐,你洗濕咗個頭,你唱佢都冇用,邊個叫你上咗 ...

當初搞左先搵到呢個論壇 唉。
laam92517 發表於 10-9-2014 06:08
當初搞左先搵到呢個論壇 唉。

5好灰心...加油..我都係找顧問的
我開左東亞得唔得。顧問公司度收左我4萬蚊包哂呢4年既服務 我系咪又比人呃牙 ...

呢D野唔可以講俾人呃.
你去大牌檔食野,一間收$16,另一間收$40. 你要幫趁$40,告佢唔入.

Q: 開左東亞得唔得,因為搞一次,顧問收2K??
A: 你點都要搞兩次.
我假設 A 你用開東X. B 你唔想叫公司改戶口

過程如下:
1 申破--頒令:
法例沒有規定一定要銀行FREEZING 你戶口.但9成銀行咁做.(包括東X)
目前只知永X 暫時都無咁做.
一般人申破後,儘快搵 主任,叫佢出一封 UNFREEZING 信(只可以用一次,頒令後要再出一封)
主任LINK:
http://www.oro.gov.hk/cgi-bin/oro/search_c.cgi
PS: 申破後,未必立即有主任 負責的.因為未入 DATABASE,可能要等........
2 頒令後:
你係頒令前要早D 聯絡定主任,建議你一搵到佢個CONTACT 立即問定點做.佢會俾INSTRUCTION.
其實頒令後,佢/外判 會出一封 開戶信. 你可能要另外開一個全新戶口,又可能唔駛.
呢D 野由佢決定.
如果CONSULTANT 要收你2K 一次.你不如試下直接搵主任,叫佢出信睇下得唔得.
如上文講,如果你唔想改戶口去永0,好可能要出兩次信. 一係申破TO 頒令期,一係 頒令後.
根據上文個主任 LINK,你試下聯絡佢,睇佢點講.

由於我唔清楚係唔係你幫趁左 顧問/律C 就一定要經佢地搵主任,所以只叫你試一下. 我自己申請,根本一個電話,去一次就搞掂.
經顧問,更加麻煩.
如果唔得,直接同公司會計講,你戶口同銀行有D 問題,有D 拗撬,你要用新銀行戶口.
有咩拗撬??任你講,如 CREDIT CARD 你少左幾 毫子,佢收你罰款 ETC....

呢D野,人地得鬼閒理你咩!!!!!
4萬搵顧問搞。。真係明呃。。。有無咁貴。。。律師萬多元搞店
flypig 發表於 10-9-2014 10:07
呢D野唔可以講俾人呃.
你去大牌檔食野,一間收$16,另一間收$40. 你要幫趁$40,告佢唔入.
...

講得好啱
謝滿蘭 發表於 10-9-2014 21:51
4萬搵顧問搞。。真係明呃。。。有無咁貴。。。律師萬多元搞店

其實根本就係「姜太公釣魚」!冇得話厄唔厄,天仙局點解咁多人入局?因為貪。點解咁多人俾錢顧問,無他,人地個產品包裝做得好好,你自以為個包裝好,件貨就正,但好多人都唔明白點解要包裝,因為要扮野,事關佢地冇專業資格。
kumiko1030 發表於 11-9-2014 03:10
其實根本就係「姜太公釣魚」!冇得話厄唔厄,天仙局點解咁多人入局?因為貪。點解咁多人俾錢顧問,無他, ...

唉 咁又系 我系擔心佢批幾錢姐。望就望佢幫我跟足d野啦
唔呃都比人呃左 唯有望唔使還 因為真系入不敷出 如果我話家姐有病需要証明嗎?