破產聯盟

查看: 4532|回復: 20
打印 上一主題 下一主題

關於今天收到封來自破署的信

計上次年報後已有一段時間 7月23日 小弟還親身上去交報表
那時再問主任有沒有問題 她說冇我就沒有再問過 因為文件我只交了報表及寫手的信(來容是寫及本人的報表上的收支情況)
可是今日竟然收到署方發出的信件 內容講及本人未交報表
我比心一橫便再傳真所有文件去破署 因為既然署方這樣提示我就再比多次報表
但我有個問題想問 到底咩情況之下仲會話我未交?明明上個月已交 但為什麼到現在才說沒有收到?
另外想問這樣我會否被署方控告?萬分擔心 所以想請教各位
另外想問如果仲係寄尼話未收到 我可唔可以去投訴?
巴打唔需要咁緊張.飲杯茶食個飽先...
唔好小事化大.
你要做O既野係,打電話俾主任搞清楚件事...
一郁手就投訴,你又死好多細胞,又留個牙齒印了

無需要的!!!
所以我每次都用傳真,同埋留番個紀錄。
Thz flypig ching 因為今日星期六 我打左三次去冇人聽
我又要星期三先放假 搞到十五十六 唉
文件fax哂過去 唔會再話未收到嘛 不過個主任好不負責任比我感覺
哂左六十蚊呀陰功 下星期先放假 唯有下星期call 但佢限我六日內呈交 一陣我驚比佢控告咋 明明親自上左去交都可以咁矛過冇
咁我如果再收到信點好?
010035 發表於 24-8-2014 00:07
Thz flypig ching 因為今日星期六 我打左三次去冇人聽
文件fax哂過去  ...

你上次交完有冇留底先?
010035 發表於 24-8-2014 00:07
文件fax哂過去  ...

星期6好似唔辦公的. 未見過因此上庭.通常話無收過,你快D補番喇。
呢D野口同鼻拗,你就話寄左,佢就話無收過. 對話常見於外判話無收過 年結.

巴打講到自己咁忙,咁你去投訴人.人地同你MAKE 個APPOINTMENT,你咪又要走黎走去???
如果一次落口供,一次去對質,你就要走兩次。

其實你真係驚,下次用卦號.咁就無咁多拗撬.....
Re Kinko:有啦 仲有張入數紙叫我交年結既 不過我大頭蝦一際尋日唔記得左fax埋去 但所有文件尋日再補多獲 有埋fax紙留底今次 希望唔好再玩野 = =
Re flypig :最慘唔係外判 跟我個個係主任尼 呢頭講完批左個額係咁多 轉頭一轉左佢做我主任又調整返 同佢叫冇商冇量既d野 我問佢野佢又會好唔耐煩咁喝返我 都唔係第一次架啦 上一個主任仲好過佢 所以先想投訴
現在我的公司和對方公司的合作都是經過email來作實的。
有時候我要求對方派人出席會議﹐對方都要求我發email來確實時間地點的。
我公司發報價單的程序是:
先打好報價單﹐給老闆簽名
然後把報價單掃描成PDF檔﹐email給對方
再把原稿郵寄給對方公司
最後自己留一份備份

破產署是有email address的﹐
你可以考慮
email和郵寄同時進行的
chongxin 發表於 24-8-2014 09:54
現在我的公司和對方公司的合作都是經過email來作實的。
有時候我要求對方派人出席會議﹐對方都要求我發emai ...

你可以考慮

你就好喇. 外判講明只收FAX. 唔知係唔係 貪FAX 無證據.收左當丟左
flypig 發表於 24-8-2014 16:30
你可以考慮

原來外判咁PK架?!!我無FAX機哦!!點通知佢??
chongxin 發表於 24-8-2014 17:31
原來外判咁PK架?!!我無FAX機哦!!點通知佢??

MAIL!!!!
你再唔幫趁,郵局遲早執笠
多謝大家 但咩都要星期三先至問到 廢事係公司打啦 一陣比同事聽到唔太好 但下次點都會試下用email FAX係因為冇printer所以焗住點都要去文具鋪走轉 不過fax一次都兩蚊 唉
010035 發表於 24-8-2014 19:28
多謝大家 但咩都要星期三先至問到 廢事係公司打啦 一陣比同事聽到唔太好 但下次點都會試下用email FAX係因 ...

原來如此
唉 希望唔會再出事 一陣又話收唔到我唔知點算
唔好寄掛號啦,下次寄速遞要佢簽收啦!再唔係掛號加十蚊郵局會寄返張派遞通知卡證明佢係簽收咗!咁就冇得賴!
真係有電郵架,我宜家都係用電郵同主任溝通,因為你叫我出街寄我真係唔知幾時會出街=口="
雙掛號,對方簽收左會寄返通知來
010035 發表於 24-8-2014 19:28
多謝大家 但咩都要星期三先至問到 廢事係公司打啦 一陣比同事聽到唔太好 但下次點都會試下用email FAX係因 ...

CHING 要明白,世上投訴有兩種,一係有証有據.一係口同鼻拗.

世事難以控制.但你仲可以控制 自己,做好少少,雙掛號+E-MAIL...
其實好少事姐.呢D 對白,我寄左,點解你收唔到.... 真係好常見
flypig 發表於 24-8-2014 05:44
星期6好似唔辦公的. 未見過因此上庭.通常話無收過,你快D補番喇。
呢D野口同鼻拗,你就話寄左, ...

我一直都係用 FAX 交報告 但通常唔會打俾佢問有無收到  如果咁FAX俾外判  唔會俾外判話收唔到 但又唔通知你 然後俾外判告上庭 ?

自問 D 文件一直按時交齊俾佢 自己到依家仲有留底   
外判又一直從來無同我接觸究竟 D 野有無問題或錯漏  全無搵過我一路直至解破  

依家解破都已經有年幾 暫時無任何動靜 ...  我亦都無去搵佢拎解破文件  咁會否有問題 ? 會唔會有一日突然走出黎 話你 D 野有問題又或者 漏左 D 咩無俾佢然後秋後算帳 俾人告上庭  

imfxking 發表於 29-8-2014 00:26
我一直都係用 FAX 交報告 但通常唔會打俾佢問有無收到  如果咁FAX俾外判  唔會俾外判話收唔到 但又唔通知 ...

唔會俾外判話收唔到 但又唔通知你
會!
然後俾外判告上庭 ?
唔會!!!

佢會叫你補番. THAT'S ALL!
imfxking 發表於 29-8-2014 00:26
我一直都係用 FAX 交報告 但通常唔會打俾佢問有無收到  如果咁FAX俾外判  唔會俾外判話收唔到 但又唔通知 ...

我亦都無去搵佢拎解破文件  咁會否有問題 ? 會唔會有一日突然走出黎 話你 D 野有問題又或者 漏左 D 咩無俾佢然後秋後算帳 俾人告上庭  
唔會!!
因過了時間太長,一上COURT.佢就領正野