破產聯盟

查看: 9118|回復: 93
打印 上一主題 下一主題

新手問題……唔該大家!

唉…個頭暈暈地,失眠左好耐,而家終於鼓起勇氣申破了!

請問,我入紙前係埋要取消晒啲馬會户口同股票户口?
啲水電煤係埋都要交左先……真係山窮水盡,逼不得已……
希望大家提點下有啲咩要注意事項,唔該晒!
推薦
清一色 發表於 12-6-2014 01:52
我會試下...我而家要諗下聽日點好...聽日再黎過..!!今日真係幫左我好多...喺我超無助時....我會記得你..! ...

不要灰心, 問題總有方法解決的, 人生就是總會有起跌的時候, 我記得在我最無助的時候, 我的房東主動減了我的租金, 我交房給他的時候, 我曾對他說, 真不知道如何去答謝他的恩惠, 他回答我: 只要你過了難關後, 幫助其他有困難的人時, 就是對他最好的回報.........

要好好加油, 有時間回看大家的討論和分享, 會有很多故事, 除了找到老破等方法外, 還可以看到大家如何渡過困難的日子.
回復 支持 2 反對 1

推薦
係要嫁,你馬會,股票都係錢黎,如果你申請破產,破署一定要你個人財產已經還不先會比你申破,例如你有樓有車有聯名戶口都會比人睇上,都時你值錢既野比變賣或你戶口有錢都比扣起,到時候還比債權人,所以如果你無樓無車就好辦,重知你名下戶口有錢既全部扲哂出黎之後去申破,記住搵律師幫手做破產

thx a lot..!!!  發表於 12-6-2014 00:34
回復 支持 2 反對 0

推薦
清一色 發表於 12-6-2014 15:34
難得,今日竟然無人追數,無必要時都唔會申請綜援,希望可以俾啲更加需要既人,而家最希望可以順利破產,重新 ...

說真的, 之前我一直也是和妳同一樣的想法, 希望給更有需要的人, 最後落難到極點, 多位社工就對我說, 當有問題就要懂得利用, 不然別人也會用的, 而且你也是有交稅, 有為社會貢獻的人, 到沒有辦法時, 這是你的公民權利. 不是要佔用, 是在有問題的時候懂得運用. 後來我就有申請, 綜援不批, 但爭取了一年免費醫療和領過食物銀行.

現在, 你們最重要的是要先處理破產, 之後就要重新起步, 把生活改善過來. 小朋友長大時, 錢也會花費更多的. 人的尊嚴是, 只要自己不放棄, 沒有人可以小看你.
回復 支持 1 反對 0

推薦
清一色 發表於 12-6-2014 00:44
我有間搬屋時遺失左本薄仔,係埋直接填銀行no.&$就得?係埋一定要影印薄仔俾佢? ...

比方, 如果你是找6C幫忙, 有一招是很好用, 你把所有銀行戶口資料, 列一個表給他們.
如: 銀行, 戶口號碼, 最後結存銀碼
而欠債也列一份表, 保險也列一份表, 這樣會很快處理, 就算要填表, 跟著資料填就會又快又清楚.
至於薄仔不見了, 可以向銀行付款申請列印月結單結你. 另外如果有網上銀行, 也可以試在網上列印.

補充一下, 如果是找6C幫忙, 他們會代你去向所有債權人查詢最新的債務結欠.
一般會比你填報的數字更多.......

推薦
清一色 發表於 12-6-2014 00:06
咁啲銀行薄仔係埋都要取消左,留返一兩間就得呢?

銀行所有戶口都要填報資料的, 如果戶口都沒有多少, 直接填報由她們去凍結就算了,
當只要是交了表去法院, 銀行們就會把戶口都涷結, 只能存不能提款,
不過不同銀行有不同做法, 有的會在頒令前都可以提存, 而頒令後所有戶口都會被取消充公.
而需要戶口轉賬的, 就要向破署申請, 拿證明信去再開一個戶口.

提起戶口, 如果你是轉賬出糧的, 就要好好處理, 比方要求公司轉用支票, 不然戶口被湅結了錢就領不到了.
正如前面的師兄所言, 有能力的, 多付數仟找6C會比較方便, 有什麼問題都可以問他們,
如果你的資料是很簡單, 文件又充足, 時間又配合得好, 一天內就已經可以交表上法院了.(我當時是一天內完成)

有無人可以答到啊!真係好驚聽日又黎,仲有仔囡,都唔知點算,都所有野都唔清唔楚!
好失敗呀!或者可以教下我第一步應該點!
馬會和股票戶口要先處理(取消), 不過股票戶口的取得的錢就要解釋取得的金錢去向, 比方用來還債/用來交破產的費用. 除了這些戶口, 另外是破產者不能買保險, 原本有的儲蓄保險就有兩個選擇方式, 一是取消, 也要解釋取得現金的去向, 不然就是直接交出來充公.

加油吧, 文件要足夠和清楚填表, 這會加快速度.

多謝你呀!  發表於 11-6-2014 23:04
多謝你呀!  發表於 11-6-2014 23:04
多謝你回覆啊!咩錢都無,仲洗唔洗取消呢?
失敗者 發表於 11-6-2014 23:06
係要嫁,你馬會,股票都係錢黎,如果你申請破產,破署一定要你個人財產已經還不先會比你申破,例如你有樓有 ...

多謝你!而家個心好亂,前路迷茫!
我都前幾日搵律師攪破產...比晒文件...宣誓都等一星期...如果急就真係快d去攪
如取消既,佢地仲會唔查到股票户口既內容,叫我解釋所有?
清一色 發表於 11-6-2014 23:03
多謝你回覆啊!咩錢都無,仲洗唔洗取消呢?

不要客氣, 大家都是同學.

要處理的, 馬會就一定要取消, 其他沒有太多錢的戶口/保險, 可以直接填報資料, 由他們去充公也可以. 因為投資項目都有追溯期(半年至兩年), 在追溯期內賣出過的, 都要解釋所得金錢的去向. 基本上, 申請人條件情況越簡單(即是什麼都沒有的), 會越好, 因為申請表會問很多問題.
笨笨狼 發表於 11-6-2014 23:23
不要客氣, 大家都是同學.

要處理的, 馬會就一定要取消, 其他沒有太多錢的戶口/保險, 可以直接填報資料, ...

知道,多謝大家!呢度好warm...終於有返些小感覺,行屍走肉左好耐,真係超耐無開心過
咁啲銀行薄仔係埋都要取消左,留返一兩間就得呢?
alan1872333 發表於 11-6-2014 23:16
我都前幾日搵律師攪破產...比晒文件...宣誓都等一星期...如果急就真係快d去攪 ...

唔該你..!!我都會盡快...
笨笨狼 發表於 12-6-2014 00:39
銀行所有戶口都要填報資料的, 如果戶口都沒有多少, 直接填報由她們去凍結就算了,
當只要是交了表去法院, ...

我有間搬屋時遺失左本薄仔,係埋直接填銀行no.&$就得?係埋一定要影印薄仔俾佢?
清一色 發表於 11-6-2014 23:17
如取消既,佢地仲會唔查到股票户口既內容,叫我解釋所有?

其實要查是可以查到的, 因為本身就有破產法來限制, 破署有權去了解.
因為在填表時會問你有沒有投資/資產等資料.
如果作假證據會被刑事起訴. 其實, 如果金錢不多不要去試法, 好好合作反而對自己有利.
因為辦破產都要一筆費用, 還有合理的生活支出, 只要不是拿了錢惡意不還, 是很易解釋的.

當然, 還有一點就是, 如果你在申請前借了一筆錢/大量刷卡, 就會被認為是惡意破產了,
債款如果是已經有一段長時間, 當中有借有還, 就很易解釋, 因為是有證明有盡力還債.
另外就是, 支出的單據, 和欠債的資料, 信用卡月結單, 銀行戶口月結單, MPF及保險單都要預先準備好,
最好有最近半年至一年的資料. 不然, 就算填了申請表, 資料不全也會影響申請的時間.

解釋得好詳盡,唔該!慢慢有啲頭緒,好多謝你!  發表於 12-6-2014 01:07
笨笨狼 發表於 12-6-2014 00:53
其實要查是可以查到的, 因為本身就有破產法來限制, 破署有權去了解.
因為在填表時會問你有沒有投資/資產 ...

唉…我只知道一直以黎好窮,東牆補西牆,滾下滾下,不知不覺,死得!都唔知點捱咁多年minpay
清一色 發表於 12-6-2014 01:03
唉…我只知道一直以黎好窮,東牆補西牆,滾下滾下,不知不覺,死得!都唔知點捱咁多年minpay ...

不要難過, 大家一般都是東補西補, 補到受不了, 沒辦法才老破.
如果真的沒有其他辦法, 老破就是最終的辦法, 因為可以爭取合理生活費後, 多餘的收入才用來還錢.
(當然老破的副作用也很大, 信用破產, 破內除了批准的生活費外, 所有收入沒有控制權, 都用來還債.)
當四年配合得好, 就可以順利畢業, 四年內還不完的可以不用再還, 當然四年內還清了可以提早申請解破.
尤其是信用卡的MIN PAY最可怕, 因為有些MIN PAY根本連利息都不夠付, 所以就會越還越多了.(我都捱了十多年才老破的....>.<)
笨笨狼 發表於 12-6-2014 01:11
不要難過, 大家一般都是東補西補, 補到受不了, 沒辦法才老破.
如果真的沒有其他辦法, 老破就是最終的辦法 ...

你好好人......真係無咩人可傾到呢d....自己都好大問題...超失敗..!!)
補充一句, 建議樓主去看破聯裡面的"破產需知", 當中有很多有用的資料可以參考.