破產聯盟

查看: 2438|回復: 12
打印 上一主題 下一主題

6月要開債權人會議

因為同人合租,所以大部分支出都無單,咁點算……
推薦
d單唔係你名唔係問題... 但一定要拎到d單出來同佢傾... 否則得你把口講就無乜說服力... 佢實會用返佢地預算條數來計... 對你無著數...

我當年d水電費單都唔係我名... 全部係業主名... 不過無問題... 因為個地址係我屋企... 而且因為我係住頂樓... 夏天勁開冷氣... 電費超貴... 外判都係照計返平均數來批俾我... 所以佢批個數係比平常多... 所以一定要有單有據... 咁先可以爭取到多d生活費...

至於你話車費連3餐要$250... 你真係要俾條數佢睇... 去證明點解要咁多... 3餐個數... 其實好多外判都有佢地個標準... 就好似我果間... 佢標準係1日$100... 車費就真係一定要計到清清楚楚... 我當年諗住報大d... 佢直頭要我講返每日搭哂車... 俾返條數佢睇先批... 所以呢方面你都要做返d功夫...

回復 支持 1 反對 0

補充小小,我月入萬6,供養媽媽3500,3餐連車費250一日(因為返工返得較遠),租金4000,水電煤連電話費管理費要1000,但所有嘢無單,我其實都預要還,不過好驚咁樣佢會cut好多生活費,希望各位可以比到建議我啦
点解所有嘢刀冇單?
是否單據是合租人的名?如是,照報应冇问題·。
係呀,所有單都係合租人個名,所以我無單架
如果要上債權人會議, 就是債權人認為樓主可以還更多, 因為在支出數字上是比一般人為高,
所以要在殺手手上爭取合理的生活費, 單據證據就變得更加重要了,
因為一般人車資是1仟上下, 膳食是3仟上下, 供養父母一人是2仟左右, 如無證明被壓至這些數字是大有可能的.

試想, 就算要和外判對抗生活費, 告上法院, 也要有有力的證明, 法官才會相信, 不然什麼都沒有, 是對樓主很不利的.
其實, 因為樓主月入已經有萬六, 而支出又比一般人大, 更沒有單據支持, 這也是會成為債權看上的原因.
唉,唔該哂呀
租單重新出 照報 出租人用你合租人 轉租比你
車費1000-1200
食飯3600
供父母3500+
其它自己諗
殘雲的天空 發表於 21-5-2014 10:28
租單重新出 照報 出租人用你合租人 轉租比你
車費1000-1200
食飯3600

唔該哂,我返去同個合租人商量吓先,不過仲想問如果係手寫租單,佢哋接唔接受?
rashi 發表於 21-5-2014 13:28
唔該哂,我返去同個合租人商量吓先,不過仲想問如果係手寫租單,佢哋接唔接受? ...

通常租單都係手寫... 無問題的...
唔該哂咁多位,有問題就再麻煩大家啦!
rashi 發表於 21-5-2014 13:28
唔該哂,我返去同個合租人商量吓先,不過仲想問如果係手寫租單,佢哋接唔接受? ...

文具鋪有租單賣 老破系你個人事 唔會理人地嘅 你照報 佢照聽 合理就批啦 唔會好複雜
我報住深圳 現時連過關都唔需要申報