破產聯盟

查看: 2234|回復: 14
打印 上一主題 下一主題

(急) 新手 想問有關 開支同 公司會否知道 的問題

本人一家四口 我有工作 和 大女剛出來工作 甘政府批開支時會否把女兒收入計算在內嗎?
還有 開支 是只計我的開支 還是成家既開支?
上網睇過 話政府五會通知公司 但其實公司會否知道我申請破產?
推薦
YINGYING 發表於 20-5-2014 18:50
甘養老婆 同未出黎做野個個女既開支都可以報上去嗎?
同埋 佢係咪一定五比我用返而家黎個出糧戶口 會開一個 ...

1) 甘養老婆 同未出黎做野個個女既開支都可以報上去嗎?
是可以的, 記得有足夠單據, 不過, 有些開支就不一定會批准, 不過可以先報爭取合理的生活費.

2) 佢係咪一定五比我用返而家黎個出糧戶口 會開一個新既比我 我就係怕 係我出糧前都未攪掂曬所有戶口既野 公司轉賬五到就會知道我破產 , 其實好混亂
上網睇又話可以叫律師同政府講  解凍戶口 但岩岩問律師又話會開過第二個新戶口 都五知邊個先岩

都有可能的, 不過依正路就是, 交了表一般大行會凍結戶口, 有些小行就會在頒令時才凍結, 而基本上如6C說, 會在頒令後重新經破署批准開一個新戶口. 而頒令前, 是有例子向破署申請戶口暫時解凍. 而也有師兄直接找老闆開現金票, 直至開新戶口. 方法是有很多種. 不一定成功, 因為每個人都是獨立案件, 處理的人也不一樣.

3) 同埋 請問知五知 如果欠債超過六年 但個陣我搬走左銀行搵五到 佢係咪都仲有權追我還錢?
是有權追的, 沒記錯不能追的是債權人完全找不到當事人七年以上. 所以樓主這條數是要還的.
記得如果他仍然找到你的親友追數, 那個時間也不能計算. (不過債權人需要證明他們有盡力追數.)
回復 支持 1 反對 0

推薦
是只計算你的收入, 但家庭中有其他人有收入, 生活費中的基本支出(如水電房租就要分攤, 即不能申請全數支出)
除非你是有牌照/金融行業/公務員, 一般不會通知, 但近日有師兄的外判也要通知. 那要看你遇到的外判了, 不過也可以向他們申請不通知.
回復 支持 0 反對 1

同埋 佢係咪一定五比我用返而家黎個出糧戶口 會開一個新既比我 我就係怕 係我出糧前都未攪掂曬所有戶口既野 公司轉賬五到就會知道我破產 , 其實好混亂
上網睇又話可以叫律師同政府講  解凍戶口 但岩岩問律師又話會開過第二個新戶口 都五知邊個先岩

同埋 請問知五知 如果欠債超過六年 但個陣我搬走左銀行搵五到 佢係咪都仲有權追我還錢?
謝謝你的解答, 個陣我避開佢地, 條數都已經13年, 佢地一直都搵我五到,又無揾親友, 黎13年我一直都收五到任何追債.  甘姐係點. 不太明白
笨笨狼 發表於 20-5-2014 21:07
1) 甘養老婆 同未出黎做野個個女既開支都可以報上去嗎?
是可以的, 記得有足夠單據, 不過, 有些開支就不 ...

謝謝
YINGYING 發表於 23-5-2014 02:58
謝謝你的解答, 個陣我避開佢地, 條數都已經13年, 佢地一直都搵我五到,又無揾親友, 黎13年我一直都收五到任 ...

看其他師兄的分享是說, 如果超過了七年, 債權人都沒有追過數, 債權人就不能再追討.
如果債權人證明他一直有盡力追討, 而他的追討是有到達對方手中, 那期限就沒有效了.
至於他們有沒有追, 是要他們提供七年期限的追數證據, 也不是他們口說說就可以.
(我記得這類討論近一個月內的討論也有提過, 師兄可以去看一看, 或直接問問6C.)

不要客氣, 我也是把自己所知和看過的討論告訴你而已, 希望會有用.
笨笨狼 發表於 23-5-2014 13:11
看其他師兄的分享是說, 如果超過了七年, 債權人都沒有追過數, 債權人就不能再追討.
如果債權人證明他一直 ...

我去環聯出了份信貸報告 只看見 銀行update 到1998年 但其實都不太明白是甚麼意思 。 我找找那討論先參考一下
我找到十幾頁都找不到 請問標題是什麼?
同埋 佢係咪一定五比我用返而家黎個出糧戶口 會開一個 ...

同埋 請問知五知 如果欠債超過六年 但個陣我搬走左銀行搵五到 佢係咪都仲有權追我還錢?

1 你知唔知債主有無採取行動?
2 如果對方採取過行動,如 去過小額錢債法庭告你,無時限呢樣野.
3 點為只 採取行動,請你問6C
4 按法定的期限而言 , 合約債務有效期為六年
所 謂 「 期 限 法 」 ,  不 同 性 質 的 民 事 索 償 , 都 有 法 定 的 期 限 或 時 效 , 假 如 在 規 定 的 期 限 內 沒有作出追討或索償 , 該項責任或賠償將視為喪失效力 , 亦即是說變成無效 , 再也不能對其採取任何法律追索行動 。
5 不能採取任何法律追索行動,但可以搵收數
上網睇過 話政府五會通知公司 但其實公司會否知道我申請破產?

唔一定!!!!!!!!!
呢版有唔少人被通知........

你老婆有無老破??? 無就多數唔得.理由係 唔應該由一個破產人養 健全財政的人.
有困難,要搵社工.

同埋 佢係咪一定五比我用返而家黎個出糧戶口 會開一個新既比我 我就係怕 係我出糧前都未攪掂曬所有戶口既野 公司轉賬五到就會知道我破產 , 其實好混亂
多數要.主任/外判 去決定.
戶口呢度,最好去永0 開戶,由申破到頒令,都可以提款.
頒令後,永0都會被FREEZING,你要通知外判出一封信去再開戶。
呢個時候,你立即 求求外判/主任,你想用番 永0個戶口。睇佢地點講。

有人得,有人唔得。
銀行應該有出過信追 但搬左所以無收到 佢有無告到政府到就真係五知
另外 因為老婆有糖尿病不適合工作 而細女得中五 亦好難工作
但因為我份工都算係低級既工種 希望五會被通知 真係驚比公司知道左就炒我

但戶口凍結左知五知由申請開始要幾耐先解到凍?
我用緊交x銀行
flypig 發表於 23-5-2014 17:47

唔一定!!!!!!!!!

我糸其中一個被外判通知我公司話我破產....
YINGYING 發表於 26-5-2014 11:35
銀行應該有出過信追 但搬左所以無收到 佢有無告到政府到就真係五知
另外 因為老婆有糖尿病不適合工作 而細 ...

對方有無有效的追數,你要搵6C 問一下,查一下先知道.
至於家庭財政有困難,要外判/主任決定 幾多 支出叫做合理.
以我所知,有充份理由可以一試. 如果外判與你,不同意生活費的數目,最終可以安排法官裁決.
你個女支出就一定可以計.