破產聯盟

打印 上一主題 下一主題

緊張而來的問題

1. 外判會質疑生活費嗎? (例如會否話破產前你點搵錢比家人?你之前應該得千幾蚊都生活到啦?)

2. 如果10/4申請破產,20/5判令,假設6月判完生活費後每月要還$2000,咁我係咪要補番4月及5月各$2000去還?

3. 20/5判令,係咪都一般要判令後個多月時間先真正落實話比幾多生活費你?
推薦
1. 外判會質疑生活費嗎? (例如會否話破產前你點搵錢比家人?你之前應該得千幾蚊都生活到啦?)......佢地唔會理,仲之個刻佢照文件計到幾多就幾多

2. 如果10/4申請破產,20/5判令,假設6月判完生活費後每月要還$2000,咁我係咪要補番4月及5月各$2000去還?....睇番之前啲POST係會追討番,所以盡量唔會駛哂

3. 當20/5判令,係咪都一般要判令後個多月時間先真正落實話比幾多生活費你?.....呢個冇一定,個個都唔同,有人試過成年都未傾,我就好快就攪惦

唔駛憺心咁多,見步行步,最差既時間都過到,依家只不過由頭行過,仲有咩好驚
回復 支持 1 反對 0

mickey7100 發表於 16-5-2014 16:55
1. 外判會質疑生活費嗎? (例如會否話破產前你點搵錢比家人?你之前應該得千幾蚊都生活到啦?)......佢地唔會 ...

即係正常佢地唔會同你傾咁多?咩都係跟指引及提交文件而判生活費???

未傾到生活費係因為未交齊文件定係外判果邊問題???
hkmcb 發表於 16-5-2014 19:45
即係正常佢地唔會同你傾咁多?咩都係跟指引及提交文件而判生活費???

未傾到生活費係因為未交齊文件定係外 ...

1) 即係正常佢地唔會同你傾咁多?咩都係跟指引及提交文件而判生活費???
如前面師兄所言, 是看支出文件和證據, 不是我們說不夠用, 受託人就會放寬生活費用.
像樓主說: 如果10/4申請破產,20/5判令,就以此為例.
在20/5判令後3天/5天內就要到指定的外判交初步詢問文件, 而當中就會填生活收支表.
基本上, 一般人是會填寫和申破時表格上所填的收支資料, 但實際上未必一定要填相同的數據,
反而是填寫當時你的真正收支情況, 和有足夠收據及各向真實的收支證明.
這份報告就是由受託人及債權人真正決定你需要還款的參考數據.

2)未傾到生活費係因為未交齊文件定係外判果邊問題???
在生活費判定的時間問題, 大多是以下三種情況.
(A)如果, 受託人認為沒有問題, 當文件足夠, 而債權人認為合理, 生活費及還款額就會定出來了.
(B)不過, 如果債權人不接受初步數據, 他們就會申請召開債權人會議,
重新安排受託人(殺手), 重新再去計算生活費和還款額.
(C)還有一種是, 破產者在申破時完全無力還債, 連生活費都支付不起,
這類個案是, 破產者一天的收入沒有新的轉變, 而受託人及債權人認為合理可信,
受託人就根本不會去決定生活費多少和還多少的安排. 有少數個案至破產期結束也沒有傾過的.
笨笨狼 發表於 16-5-2014 20:48
1) 即係正常佢地唔會同你傾咁多?咩都係跟指引及提交文件而判生活費???
如前面師兄所言, 是看支出文件和證 ...

非常清晰的回覆,係依度真係好有守望相助的感覺
hkmcb 發表於 16-5-2014 20:58
非常清晰的回覆,係依度真係好有守望相助的感覺

呢到係一個好好的商量地方,我嚮呢到都好開心有好多人互相扶持