破產聯盟

查看: 16424|回復: 51
打印 上一主題 下一主題

!!!!澳門這鬼地方,因賭博破產會否唔批??

破產過程中,官會否問你D錢何去何從,要出示證據你D錢是輸的嗎?我宜家欠債totel 100W(全部銀行數無財仔數),因為賭博全部輸曬晒(澳門害死人,我真知錯了),岩岩先拿咗兩條新數(新數接近50W,澳門一夜输晒),破產官會否唔批???宜家我月薪1W5,根本供唔起貸款,岩生咗個仔,老婆又失業系大陸,我幾乎沒有生活費(想死),我總要養妻活兒,宜家真系唔知點算好???求高人指點。。。
推薦
flypig 發表於 14-5-2014 23:49
你呢D,好少個案/唔見個案判坐.衰左最多緩刑,而且未必當你詐騙.
你500K 一夜無哂,真係一個唔易解答問題,不 ...

我一次落注2W,後面4W,個心只可以承受4W,之前有贏時幾,不過未夠翻本,跟住同賭場磨時間,越玩越唔理智,足足超過12小時,成個人好似傻咗咁,念起都驚,宜家總未走出陰影,我念我要再次問社工幫忙,破產系破硬架了,根本無力還錢,人生到了哩一步無人想,只怪自己低能,定力差,究竟我應該點做,我驚給人告坐監,我總有老婆仔女的
回復 支持 1 反對 0

推薦
前世因,今生果。後世果,今生因。

萬般帶不走,唯有業隨身。

推薦
既來之則安之。

一切皆是業。

推薦
賭輸無問題﹐但你一借即破﹐好似有預謀。有危機。你不如搵6C/社工傾傾

我驚給人追數,每日提心吊膽,根本無法正常生活
而家銀行借錢咁易?

我記得,我當年幫銀行搞系統,銀行借貨,唔會超過你的每月收入的 48 倍 (最多),當然假設無低額,同擔保。

1.5 萬借到 100萬真係又係一個異數。

我當年都係借到 36 倍到,當然是C子啦。
flypig 發表於 14-5-2014 23:03
賭輸無問題﹐但你一借即破﹐好似有預謀。有危機。你不如搵6C/社工傾傾

我之前都50W已经供咗有两年的了,不過最近銀行批咗2條數給我,接近50W,未到期供第一期,而澳門百家樂,一夜之間無曬,面對唔到,宜家真系想跳樓死,我2012年見過社工,停咗無賭,宜家銀行批咗錢給我,我想翻本,最後到宜家一無所有,點算,破唔破到產的
admin 發表於 14-5-2014 23:12
而家銀行借錢咁易?

我記得,我當年幫銀行搞系統,銀行借貨,唔會超過你的每月收入的 48 倍 (最多),當然 ...

因為我之前分工有5W一個月,自動轉賬出糧,市道唔好,最後份工無埋,宜家穩咗份萬既蚊人工,之前的貸款準時供,無走過1蚊,可能是優質客服所以批得特別多給我,無奈輸曬,點算,一期未供過。。。
flypig 發表於 14-5-2014 23:03

我是否要供一期再破先好D(不過已經無錢了)??官會調查你D錢去曬邊度嗎?
yawai 發表於 14-5-2014 23:33
我之前都50W已经供咗有两年的了,不過最近銀行批咗2條數給我,接近50W,未到期供第一期,而澳門百家樂, ...

你呢D,好少個案/唔見個案判坐.衰左最多緩刑,而且未必當你詐騙.
你500K 一夜無哂,真係一個唔易解答問題,不過個人認為,最多加刑.即人地4年,你加多兩年..........
唔需要為$$$$$ 做傻事.煮到黎就食,打就企定. 凡事總有過去一日.

ANYWAY, 聽日再傾.

你一注幾大??? 係唔係後來追數100K ,100K 殺落去???
C兄,再給多D專業意見我,我現在的精神快崩潰了,Help me.....help me......
各位C兄,再給多D專業意見我,我宜家應該點做先可以順利破產,輸錢是鐵一般的事實,我驚破產給人告,要坐監,點算好?
admin 發表於 15-5-2014 00:44
既來之則安之。

一切皆是業。

如果系你,你會點做,C兄
admin 發表於 15-5-2014 01:12
前世因,今生果。後世果,今生因。

萬般帶不走,唯有業隨身。

既系點啊??可能我未到你既境界。。。
yawai 發表於 14-5-2014 23:58
我一次落注2W,後面4W,個心只可以承受4W,之前有贏時幾,不過未夠翻本,跟住同賭場磨時間,越玩越唔理智 ...

你一晚輸500K,要解釋好多野.包括:
點解你一借500K就全部拎去大海??
你係隨身拎住500K 嗎?咁用一個公事包袋住D錢去大海??
yawai 發表於 15-5-2014 01:31
既系點啊??可能我未到你既境界。。。

樓主, 看來你仍未明白自身發生了什麼事, 管大已經指點了你的路, 本不想給你建議的.

是福不是禍,是禍躲不過

管大在回其他師兄有說: 到底是因為天災, 定人禍才會落得如此.

也許你現在很擔心, 很害怕, 可是你曾否知道"禍莫大於有『三毒』"就是"貪、瞋、癡"
當人在心存三毒, 就算有福在你身邊都門臨門而過, 如果人有覺悟, 心存慈悲、正直,禍患反而有機會逆轉.

當樓主一直說:"如果系你,你會點做,C兄","既系點啊??可能我未到你既境界。。。"
就是樓主仍未看清眼前事, 心裡只是在逃避自己種的果, 卻不想承受原於自己的因,
人禍有二種, 來自他禍, 和自取的禍. 來自他人, 真的沒有辦法, 但可以努力去面對.
而來自自身的, 就是因為自身的"貪、瞋、癡", 既然事情發生了, 你可以逃避嗎?
勇於承認真正自己帶來的災難, 有承擔後果之心, 有真正為孩子太太去想的才是真正的漢子.

試想, 你收入才1萬多, 還有妻兒, 欠50萬已經是還不了, 還要再接受另一個50萬, 希冀用賭博來改變命運....
我時常教那些問我請教投資的老闆說: "錢不進急門", 那就是所謂"越窮越見鬼"..........
要有收獲, 先要去想自己有多少本錢, 自己可以承受失去多少, 如果承受不了, 就不應該去試..........

現在的你, 根本不是去想如何去躲, 而是應去想如何去面對........
重點是, 現在你仍有多少路可以走, 可以去選, 如果老破是唯一之途,
那麼還可以擔心什麼, 如果要承受法律, 就勇於去承擔, 總好過被人追數迫死, 禍至妻兒........
現在根本不應去想要逃什麼, 而是為了妻兒去選殺傷力最少的路來走.........

天機已經教了你, 退路已經點明在你眼前了, 要如何去走, 是樓主自身的決定..............
笨笨狼 發表於 15-5-2014 09:50
樓主, 看來你仍未明白自身發生了什麼事, 管大已經指點了你的路, 本不想給你建議的.

是福不是禍,是禍躲 ...

大師一番話很有意思....小弟破產數月....現在時間多了無以往錦忙.....正不斷反思以上的道理.....
hkstyle28 發表於 15-5-2014 12:02
大師一番話很有意思....小弟破產數月....現在時間多了無以往錦忙.....正不斷反思以上的道理..... ...

師兄, 我只是一隻仍然想不透麈世間的笨狼, 只是和師兄一樣, 多遇一事多長一智而已.

人在山中時, 往往不知道山的形態, 當我們可以走到山下時, 方知道山的原貌...........
破產是唯一辦法, 只好見步行步了!