破產聯盟

查看: 6404|回復: 42
打印 上一主題 下一主題

求救報定唔報好

如果我有六千蚊的股票係要放嚟做破產的律師費,咁樣我想問下我入紙嗰陣其實報唔報好呢?同埋報的話係咪就咁同律師嗰到講返就可以了?

因為社署都知我啲股票,我怕上庭唔報的話會有麻煩,因為statement同文件都會見到條數,我都唔明點解王家沙咁差
唉我真心好驚/.\
其實點解唔放左股票先扲左錢再去搞破產,好似好d
失敗者 發表於 11-5-2014 03:01
其實點解唔放左股票先扲左錢再去搞破產,好似好d

我宜家就係放緊股票去破產,唔係都冇錢!但其實要填夠呢十二個月的野,王家沙好似好是但咁.....
kumiko1030 發表於 11-5-2014 03:02
我宜家就係放緊股票去破產,唔係都冇錢!但其實要填夠呢十二個月的野,王家沙好似好是但咁..... ...

其實也沒有什麼好擔心的.......

先分析妳自身條件, 本來就是一無所有了, 這數仟元也是用來老破用的.
(是迫上粱山也), 其實破產法就有一個矛盾的事情, 合理的申破者就是沒錢還才要老破,
可是老破又要花費一筆為數不少的金錢.........., 這矛盾是大家都知道的事情.
所以, 也會出現一個有趣的現象, 就像師兄說: 用刷卡金老破, 理論是犯法, 但有很多人都沒有事.

其實, 就算妳填寫了上去, 金錢的流向也有合理的解釋,
那筆錢才數仟元, 6C的收據就是流向的最好解釋了.
而不填, 雖然是於法不合, 可是當成功申破了的人,
如果被抓包, 第一個程序大多不會立即控告, 而是要解釋原因和流向,
收支的單據都足夠, 仍可以解釋得到, 如果真的被抓包, 不妨也把6C樓的秘書一起拉下水吧......

最終, 決定權在於妳自己本人身上, 這點是第三者沒有權利/辦法幫妳決定的.
在這兒, 大家都可以吹噓如何如何, 但討論區只是參考和討論, 根本沒有任何法律責任存在的.
就是填同唔填都不知如何,唔填怕出事,填咗又唔知點
如果6000 本身係你嘅資產, 你放左佢搞破產 , 沒有不合法之處 因為 破前 你財務仍然自由

如果殺手問 照答可也
depressman 發表於 11-5-2014 17:18
如果6000 本身係你嘅資產, 你放左佢搞破產 , 沒有不合法之處 因為 破前 你財務仍然自由

如果殺手問 照答 ...

嗯咁即係入紙申請唔報住都冇問題?
你都未申請破產,又點會比告呢!加上申請破產前扲哂錢用黎破產過程都得
失敗者 發表於 12-5-2014 00:36
你都未申請破產,又點會比告呢!加上申請破產前扲哂錢用黎破產過程都得

嗯,我係驚佢唔俾我破姐
才不會因為這點而不給妳破..........., 只要是情有可原,
法官大多會站在破產者的立場, 因為他們大多在申破前已經努力償還欠款了,
大不了是被追收回這筆錢(如果這四年變得富貴了, 這筆數根本就是小事了).........
不過會追收的機會率其實不會太大, 只要有好的交待就是證明了.
尤其是師妹現在的個案, 破內根本沒有油水可以抽, 債權人大多懶得再花資源去針對妳.
(如果是刻意收起錢, 老破前還大量貸款, 這種人被盯上是他們活該........)
笨笨狼 發表於 12-5-2014 04:45
才不會因為這點而不給妳破..........., 只要是情有可原,
法官大多會站在破產者的立場, 因為他們大多在 ...

我老媽子幫我還咗學費錢十二萬仲要一筆過先煩,但其他佢就唔會幫手,因為政府學費錢係用姪女做擔保,我老母就係嗰啲性格唔可以俾人知嗰啲呢,所以一口氣還咗=-="

我宜家仲驚緊痕生扣起筆錢添=-=" 要等多四日先知係咪安全,聽日要打去痕生同佢講咪凍我個戶口,我要16號晚先有錢嚮戶口,第一次遲咗半個月交min pay,另一張痕生都找咗上個月,係差呢張要交4000幾冇錢...
kumiko1030 發表於 12-5-2014 04:59
我老媽子幫我還咗學費錢十二萬仲要一筆過先煩,但其他佢就唔會幫手,因為政府學費錢係用姪女做擔保,我老 ...

原來是要面子那種......... 不過最少有幫忙呀, 而還錢的是她, 可以有證明啊. 不會有問題.

至於"身痕" , 妳一日未正直交表去法院, 理論上戶口是未被凍的.
一般一線是完全收不到錢一個月左右才會動手(強國是例外, 只要收不到, 又找不到人就會動手.)
笨笨狼 發表於 12-5-2014 05:10
原來是要面子那種......... 不過最少有幫忙呀, 而還錢的是她, 可以有證明啊. 不會有問題.

至於"身痕" ,  ...

我嗰張due date係五月四號囉,另一張係七號,七號嗰張找咗,係差四號嗰張太大條數,我日日都打去催佢快D整好D股票過戶我要找返你地銀行卡數。

因為我前度成日都係遲咗半個月出糧就俾獅子銀行凍咗個戶口=-="
笨笨狼 發表於 12-5-2014 04:45
法官大多會站在破產者的立場, 因為他們大多在 ...

我都有諗過一個人企嚮馬路望清楚交通情況俾架車撞到我都以為係司機唔啱,點知係我唔啱囉=-=

真係好唔明,仲要講到我好似大陸衝出去俾架車撞要拎賠償嗰啲.....高院法官話我地唔可以對駕駛者有太苛刻的要求,最衰係原審寫到份判案書完全同庭上面係兩個版本,拎住當日的錄音都仲要輸!再者,個官完全幫埋個司機打完場,真係黑暗到爆。

我打呢場官司之前,法援個律師都同我講上到庭個官會對傷者加以同情,但偏偏嗰個官就審完我單案就升官了!
呢個亦都係我要搵律師代勞的原因,因為我唔想再踏足高等法院!
嗯嗯, 我當時是因為情緒問題, 不能受太大壓力, 所以就找6C, 可以代上庭和處理文件.......

妳的交通意外是計程車吧, 有些司機本身就是黑道啊.......
不過香港的法律就是如此, 沒有絕對的, 要看每次個官如何去判決.........
(不過, 我這邊的法官更出名....... 是亂判出名囉......... 人民都叫他們"恐龍"......)
呀, 當時師妹是已經在馬路上看車而不是在行人路上嗎? 如是者, 難怪恐龍會反咬是妳錯.
(英式法律, 不會有真正的正義, 而是誰資本多請厲害的6C, 誰就有勝算......)
kumiko1030 發表於 12-5-2014 05:22
我嗰張due date係五月四號囉,另一張係七號,七號嗰張找咗,係差四號嗰張太大條數,我日日都打去催佢快D ...

也只能日日追, 日日煩死她們.........
其實, 為何"身痕"處理得那麼慢????????
笨笨狼 發表於 12-5-2014 05:49
嗯嗯, 我當時是因為情緒問題, 不能受太大壓力, 所以就找6C, 可以代上庭和處理文件.......

妳的交通意外是 ...

唉,法援都批,最出奇就是判案書跟庭上錄音的內容都不同
笨笨狼 發表於 12-5-2014 05:57
也只能日日追, 日日煩死她們.........
其實, 為何"身痕"處理得那麼慢????????

因為要先處理過戶,我是紙的股票