破產聯盟

查看: 4282|回復: 16
打印 上一主題 下一主題

岩岩打左去破處&外判

打左去破處問拎外判INFO~原來我判左俾"宏X".
再問佢我係淨係交文件定俾佢跟足4年,
佢話跟4年. 同埋破處個角色ONLY監管呢間外判
之後再打去呢間外判,
佢話唔俾我KEEP個戶口, 一定要開個新既,
佢話會今日寄出一份文件, 俾我拎去HANG SENG開新戶口.
唉~早知唔攪果個一次性解凍戶口啦.
佢話最快先約我25號上去傾文件同埋即日傾埋生活費,
我問可唔可以約早少少, 又話唔得, 已FULL BOOKING
而家真係好擔心我28號出唔到糧呀~~
BTW,  有無人同我一樣都係跟呢間野架 ?? 間野係TST的

仲有, 我有問佢要唔要大會, 佢答如果我有錢一次過還晒,
就要開, 無既話, 就睇下我每個月可以還到幾多錢,
咁就唔洗開, 而家諗諗下, 又覺得怪怪地,
我有錢一次過還, 洗鬼老破咩  ~

仲有, 果日要拎好多文件上去,
佢叫我拎晒所有正本上去,
又話到時如果要copy文件,
唔洗收copy費wor~~
推薦

多謝C兄提點, 無去到總行開戶, 去番上環分行開戶,
成功了. 但而家原來開個戶口都要500蚊, 好彩既係,  
可以即時拎番出黎用 XDXD
我今日都懶係好小心咁,
帶晒以下文件去開戶
(1) 破處所有信  <--恆生有copy
(2) 外判正本開戶信 (恆生自己keep) & 破處俾外判的letter of appointment   <--恆生有copy
(3) 僱用合約 <--恆生有copy
(4) 公司出既Confirmation of employment <--恆生有copy
(5) 公司最新果張salary review letter<--恆生有copy
(6) 上個月糧單 <--恆生有copy
(7) 上個月係恆生張statement <--恆生有copy
(8) 稅單 <==帶定恆生無copy到

希望大家會有用la, 以上資料
回復 支持 1 反對 0

係咪x傑? 尖咀新港中心?我都係呢間,d人唔好,我係個2x多歲既男仔跟,態度惡劣,要每月還800,基本上花紅雙糧一律上繳。希望你會遇到好既外判啦
lichiting 發表於 13-2-2014 19:52
係咪x傑? 尖咀新港中心?我都係呢間,d人唔好,我係個2x多歲既男仔跟,態度惡劣,要每月還800,基本上花紅雙 ...

係呢間呀~~ 我知我會跟個女仔~~~打去時已講係邊個FOLLOW我
另外, 我想問, 如果佢要我還錢, 但超出我預期既,
我係咪可以果日唔簽名住架???
masaki 發表於 13-2-2014 19:56
係呢間呀~~ 我知我會跟個女仔~~~打去時已講係邊個FOLLOW我
另外, 我想問, 如果佢要我還錢, 但超出我預期 ...

可以.
大家傾唔成,最後可以由法庭判.
多宗有爭議官司,個官都係FAVOR TO 破產人.
包括自由出境,超過18碎子女海外讀U 要CLAIM 生活費 ETC.
flypig 發表於 13-2-2014 21:12
可以.
大家傾唔成,最後可以由法庭判.
多宗有爭議官司,個官都係FAVOR TO 破產人.

THX~~而家希望唔會還得多過2000蚊啦~~
仲有, 我想問, 如果我同外判係25號傾得成個生活費,
咁我係咪黎緊個3月1號就要立即供款架??
佢通常係要你3月1日即還,我都係咁,6月4日返工,6月7日叫我供款,我同佢講無錢。之後佢就比我7月還,但都攪左一輪先得。你介唔介意講下你搵幾多?

masaki 發表於 13-2-2014 21:42
THX~~而家希望唔會還得多過2000蚊啦~~
仲有, 我想問, 如果我同外判係25號傾得成個生活費,
咁我係咪黎緊 ...

還幾多= 賺幾多 - 生活費
一般洗費如 膳食+雜費 都有公價.

有個案請埋賓賓都得,視乎佢需要...
不過要合理喇.如果一般批 膳食=$100/日,你申請$200/日, 人地唔批就好正常.
flypig 發表於 14-2-2014 10:20
還幾多= 賺幾多 - 生活費
一般洗費如 膳食+雜費 都有公價.

咁都岩ge, 我都係寫個人膳食3000 per month咋~
希望個主任係女仔, 會手鬆d啦
呢間野因為係會計師樓, 我上去傾果陣完全無問我使費... 直接叫我每個月還幾錢.... 果陣咩都唔識, 佢話還幾多就幾多,....
lichiting 發表於 14-2-2014 12:47
呢間野因為係會計師樓, 我上去傾果陣完全無問我使費... 直接叫我每個月還幾錢.... 果陣咩都唔識, 佢話還幾 ...

應該你填 破產人初步XXXX 份表時,你會報上生活費.
如果佢又無問題,就照做...
lichiting 發表於 14-2-2014 12:47
呢間野因為係會計師樓, 我上去傾果陣完全無問我使費... 直接叫我每個月還幾錢.... 果陣咩都唔識, 佢話還幾 ...

我睇過呢間野個website, 好似好勁咁, 大中華呀, 大海呀都有branch
好似有幫好多大機構睇數...etc
各位師兄!! 我都有問題想問的,下月頭都要上去外判傾生活費,
小第11月中頒令的,果時我已經交晒初步問訊同收入支出表俾佢地,呢段時間我都係跟從最初法庭頒令時可以拿既錢作為呢幾個月生活費指標,因為主任都無同我傾過生活費,到1月知道要外判後,3月頭就會傾生活費,想問到時傾既時候係米會攞返我個份既初步問訊同收入支出表,加上最近的水電媒開支收據黎睇下邊個支出地方可以刪減,從而令你要還錢呢?  因為開始都緊張了
呢個外判做野都好快手, 尋日打去俾佢~
今日已收到開戶信~~做野快過個6C樓多多聲~~
12號打去6C樓, 要求佢寄番個一次性解凍命令個DRAFT我
到今日都仲未收到~~
呀, 有無C兄C姐去過恒生九龍總行開戶呀 ???
定係我去番中環總行開戶會好D呢??
個外判話如果去左2間恆生都唔肯開戶俾我
叫我再打俾佢, 佢地出過第2封, 去第2間銀行攪
之前聽破產主任講! 恆seng 總行 (2間) 都唔會開比破產人!! 要開就要去分區branch 開
depressman 發表於 16-2-2014 01:03
之前聽破產主任講! 恆seng 總行 (2間) 都唔會開比破產人!! 要開就要去分區branch 開 ...

THX !!!
咁我明天先試分行~唔得再試總行
希望明天一切順利吧