破產聯盟

打印 上一主題 下一主題

人壽保險無cut

十一月已頒令,但係我份保險境然仲auto pay供緊!喺呢度睇過d前輩話保險佢一定唔會比我留,會同我cut左佢!
但係點解我份嘢仲生效中?有無師兄、師姐知道?
你應該申破前主動cut 佢地唔會幫你cut單住

你外勞跟定主任?
我個人意見只係未行動  唔係未生效 當中有個 lead time

即係你肚餓想食野, 叫左都要等佢地煮出來

保險就一定會cut你, 除非你係醫療非常之需要同有好強烈證據都有DD可能比你保留
dopod123 發表於 14-12-2013 21:40
你應該申破前主動cut 佢地唔會幫你cut單住

你外勞跟定主任?

我而家應該係主任跟。申破時都有報呢份保險,之前亦喺呢份保單借過錢,所以就算取消份單都只攞得返三兩萬。交文件時個會計講過呢份單可能可以保留,我都唔係好明,佢就話主要睇主任比唔比我留,主任又無搵過我。我係咪應該主動搵主任問下先呢?因為我戶口無$,agent通知我過唔到數,我先知原來我份保險仲未cut咋!
份單有價值一定唔會留.......值一萬都係你資產,,,,

佢地做法是會去信保險公司,查核後會要求保險公司把價值交破署,而家你唔供佢地都會自己CUT啦  而且你是否會外判都未知,,等囉.重要係你有報都問題唔大,暫時.
dopod123 發表於 15-12-2013 01:07
份單有價值一定唔會留.......值一萬都係你資產,,,,

佢地做法是會去信保險公司,查核後會要求保險公司把價值 ...

唔該Ching!即係我直頭唔駛理呢份單,亦唔駛搵主任問啦!
man_so1110 發表於 15-12-2013 02:51
唔該Ching!即係我直頭唔駛理呢份單,亦唔駛搵主任問啦!

錯啦,係要理,你應該主動去問主任點處置呢份保單,仲有其實份保單KEEP唔KEEP得番好在乎係邊個人負責供,邊個係受益人,如果供果個係你,唔洗傾咁多,一定CUT你,但係如果好似我咁,我份人壽保可以KEEP番,主要原因有兩點,第一點,因為份保單係喺我老婆個戶口過數供嘅(帳面上即係我老婆負責供啦),第二點,受益人係我老婆,佢有權利受益.
其實主任都提過,總之呢4年內如果有喺份保單提款就要上繳(大佬呀,你都提晒水,傻嘅先會攞出嚟,係攞都4年後先啦...嘻嘻).
HKSSHK 發表於 15-12-2013 09:36
錯啦,係要理,你應該主動去問主任點處置呢份保單,仲有其實份保單KEEP唔KEEP得番好在乎係邊個人負責供,邊個 ...

唔該哂!等星期一問下主任要點搞先!