破產聯盟

查看: 5743|回復: 21
打印 上一主題 下一主題

失業中, 想攪破產, 有問題想問

失業中, 想攪破產, 現在大約欠hk$130,000 (咭數30000(hsbc & citibank), 私人貸款50,000(aeon), jcg 45,000。但aeon已找收數公司追。我明天自行申請破產, 一般多少個工作天收到破產通知書?

另外我有保險牌掛咗一間保險公司,不過冇做生意。如我申請破產,我是否通知保險公司resign咗先再申請破產?

未有工作. 但有在網上攪拍賣, 可不可以開戶嗎? 如我將來搵到工, 可唔可以用employment contract去開戶?
1. 由你入紙果日計起,大約排期一個半至2個月便可以上庭.如果成功,咁你會係當日便開始破產生涯.

3a. 你要問律師或破產主任.其實你呢d零碎收入是否一定要申報?能否搵其他人接替你搞?

3b. employment contract不能用來拎去銀行開新戶口.employment contract只是用來證明你有工作,及因而需要一個銀行戶口用來出糧過數之用,所以便需要破產管理署寫開戶信比你去某間指定的銀行讓你開新戶口.

除非你係名人,咁你便可以用你的咭片直接要求破產管理署及銀行比你立即開新戶口.
即是話現在冇野做就冇戶口用, 如果我搵到工之後就要用employment contract證明我有工做佢先會比封信我去開戶?

自行申請破產會不會很麻煩? 上庭要多少時間? 我點通知aeon收數公司我攪緊破產呢?

如果冇收數公司上公司, 一般情況下,新公司會唔會知道我破產呢?

回復 #3 extra 的帖子

1. 係

2. 都會架,我係自己搞,呈請書有錯漏,到上庭個日法官會要你改好,再延後一星期至頒令。上庭大約半個鐘到,一大班人一齊面向法官,好快搞掂。

3. 新公司唔會知道。
仲有一個問題,破產管理署寄來的信, 信封面有冇註明係破產管理署? 因為我唔想比屋企人知。
有註明
封信係用破產署的信封, 所以你打聽下每日郵差幾時派信.
原帖由 extra 於 2009-4-13 13:33 發表
仲有一個問題,破產管理署寄來的信, 信封面有冇註明係破產管理署? 因為我唔想比屋企人知。

你可以考慮下用郵局的郵件轉遞服務,將信件轉到mail box到.

詳情你自己上郵局個網睇下啦.
得閒開多個 FAQ:如何避免破處時,收到信!

sorry,係破署!哈
原帖由 admin 於 2009-4-13 18:17 發表
得閒開多個 FAQ:如何避免破處時,收到信!

sorry,係破署!哈

要寫有關信件郵局既事,梗係由集郵版主做啦,我依D小人物點敢搶集郵版主D野做.

又或者揾集郵版主夫人,二奶,三奶.....等等幫下手啦.

回復 #1 extra 的帖子

你話網上攪拍賣, 可不可以開戶...   (破產期間開戶口...條條數(收入)都要解釋)

我提一提你最好唔好再賣,因為報收入..你會好煩,

如果你唔怕煩除外.  (或有人代你收錢...唔係你架收入...你明唔明?)
原帖由 enjoylife 於 2009-4-13 12:57 發表
1. 係

2. 都會架,我係自己搞,呈請書有錯漏,到上庭個日法官會要你改好,再延後一星期至頒令。上庭大約半個鐘到,一大班人一齊面向法官,好快搞掂。

3. 新公司唔會知道。 ...

第1條問題我有嘢想問,乜唔係會有個臨時戶口既咩 ?

回復 #12 pigoscar 的帖子

冇臨時戶口,總知你頒領後要開戶或解凍就要有入職證明先可以開戶.
破產 FAQ 08 - 儲蓄戶口

http://www.hkiva.org/viewthread.php?tid=183&extra=page%3D1
我想問如果自己攪同搵律師, 自己攪要自己出庭之外, 仲有幾多次要請假呢?
原帖由 roy 於 2009-4-16 21:05 發表
冇臨時戶口,總知你頒領後要開戶或解凍就要有入職證明先可以開戶.
破產 FAQ 08 - 儲蓄戶口

http://www.hkiva.org/viewthread.php?tid=183&extra=page%3D1

咁我想問有入職証明通常要幾耐先開到個戶口架?

回復 #15 pigoscar 的帖子

你想問(破產)頒令前?還是(破產)頒令後?
原帖由 pigoscar 於 2009-4-17 11:09 發表

咁我想問有入職証明通常要幾耐先開到個戶口架?

破產 FAQ 39- 如何在頒領後取得解凍信
http://www.hkiva.org/viewthread.php?tid=774&extra=page%3D1

如果你係想開新戶,同樣係已上手續,只不過係提供想開邊間銀行就可以.
我昨日去了黃律師攪破產,星期一比埋1萬。昨晚 11點aexn 打嚟,我冇聽, 今早9點又打嚟,我點應對佢, 我最初話星期5可以入住d, 不過我諗諗吓都係攪破產。我怕佢地又再上門。可唔可以教教我? thx!!
上門又點呀?其實究竟您驚乜野?驚屋企人知、定驚收數佬打您?你男定女?
我係女, 星期3晚上門, 我返緊學, 屋企打嚟問我有冇事, 幾驚我比人夾咗去, 我剛剛又收到電話, 我呃住佢話星期一有錢, 因為律師叫我唔好同佢地講攪破產, 叫我12:30pm覆佢叫我還10000, 而家唔知點.....!!!