破產聯盟

查看: 10637|回復: 37
打印 上一主題 下一主題

關於破產需知帖字

關於此帖

破產 FAQ 破產期滿後,申請"不反對通知書"書面格式

http://hkiva.org/forum.php?mod=viewthread&tid=10428&page=1#pid151795

因會員清風要求,文章已改為兩篇。

版主日本妹:
因為我想破產需知D文比較實用,同易看。所以我會將你的回覆刪去。別無他意。如無意見,我會之後就將你的回覆刪去。希望你能諒解。如果唔同意,請回覆。

OK~冇問題~我覺得最好有溫馨提示下d會員~~免得會員confuse!因為就係有會員睇左個post照做~最後都係要經外判!

以下紅字應該刪去,唔係清風哥寫的,仲有就係清風哥個case唔係外判跟~係破署跟的!

本人xxx,檔案號碼xxxx

現申請"不反對通知書"

簡單直接 E- MAIL

輸入破產編號,註明申領解破書,無須經外判,一星期內就搞定。

會員清風提供。

http://www.hkiva.org/forum.php?mod=viewthread&tid=10121&extra=page%3D2

講開呢樣。我的經驗及我問的答案

外勞跟的是一定由外勞發出的,因為個外勞先係正式信託人

點會外勞跟由破署出信 雖然我唔係律師樓職員又唔係破產署職員

但當我由主任轉外勞時,在開會主任清楚說明我的case 所有問題由外勞處理

到我申請攞信都係要同外勞攞

4年係完結但破產人都要交足資料例如最後年報及外勞都要一點時間核實,幾耐?

我自己就個幾月。

2個問題1:外判原意政府想慳錢。判得出去最後自己攪?不合情理,等個外勞交回一個完整報告便是

而且破署跟本並非被外判者的受託人.

2: 時間一星期如果外勞跟,只要到期申請就有。行政上我估有問題,因破署點都未有可能收到申請人由外勞交回的檔案。

向法院申請解破時,這封不反對信就是証物1  証物2係自己I'd card

Admin 我只想表達放得去FAQ 應該要修改一下。你考慮修改後我這回覆乜可冊除,謝謝

雖然有人提供但以我及其他會員報告都不是這樣(可能N年前係)
dopod123 發表於 21-8-2013 20:42

已放去 破產需知

http://hkiva.org/forum.php?mod=viewthread&tid=10428&pid=151832&page=1&extra=#pid151832

我通常唔改原文。除非有必需要做的原因,例如有關私穩等。

因為
1. 唔應該咁做
2. 作者原文係咁,改的話,要經原作者同意。改人地文有道德上的問題。況且可能有上文下理才能看通的情況。
3.  好多時,我作為一個處男,並不能考證裡面的情形。唯有再係原文補充。

所以希望你能諒解其中的困難。

-------------------------------------------------------------
另:
改文令我想起另一已消失的論壇。實在是一個教訓。

其實有好多帖子需要再整理一下,如果無呢種整理,破聯的精華之處就會消失。一般新會員好難係咁多文去搵到有實用的資料。
admin 發表於 21-8-2013 21:03
已放去 破產需知

http://hkiva.org/forum.php?mod=viewthread&tid=10428&pid=151832&page=1&extra=#pid1 ...

你誤會,我叫你考慮改係你自己寫的,唔係叫你改人地內容呀

我100﹪支持不改及刪貼架
admin 發表於 21-8-2013 21:07
其實有好多帖子需要再整理一下,如果無呢種整理,破聯的精華之處就會消失。一般新會員好難係咁多文去搵到有 ...

有難度嘅,呢個重要事項等你喇
dopod123 發表於 21-8-2013 21:27
有難度嘅,呢個重要事項等你喇

老實講,呢樣野好難。

一來時間問題。二來,要有超大的恆心。

而家只係見到就做。

比心機  發表於 21-8-2013 21:51
dopod123 發表於 21-8-2013 20:42

即外勞搵翻外勞批不反對通知書, 但一般解破前幾耐申請好呢? 比如解破日是5月30號,   3月頭申請定會唔會太早?
smallcat 發表於 21-8-2013 22:12
即外勞搵翻外勞批不反對通知書, 但一般解破前幾耐申請好呢? 比如解破日是5月30號,   3月頭申請定會唔會太 ...

照 理 據 應 該 吾 可 以 提 早 申 請 不 反 對 通 知 信 , 因 尚 欠 最 后 一  份 年 報 , 到 期 后 交 外 判 睇 認 為 滿 意 先 可 , 理 論 該 是 交 最 后 年 報 約 一 星 期 后 書 面 申 請
smallcat 發表於 21-8-2013 22:12
即外勞搵翻外勞批不反對通知書, 但一般解破前幾耐申請好呢? 比如解破日是5月30號,   3月頭申請定會唔會太 ...

正確係交完最後一年年報之後約一星期最好
dopod123 發表於 21-8-2013 22:44
正確係交完最後一年年報之後約一星期最好

咁即係到期後, 交年報, 一般我都個日後幾日就寫好年報, 呵,
隔一星期後即申請    到時心急呀, 愈快愈好
以下呢句唔係清風寫的~係eva寫的~~

簡單直接 E- MAIL

輸入破產編號,註明申領解破書,無須經外判,一星期內就搞定。

sorry 改左  發表於 21-8-2013 23:06
smallcat 發表於 21-8-2013 22:47
咁即係到期後, 交年報, 一般我都個日後幾日就寫好年報, 呵,
隔一星期後即申請    到時心 ...

到時先算啦,加自已2個月一定冇錯
dopod123 發表於 21-8-2013 22:53
到時先算啦,加自已2個月一定冇錯

望住皇上做下做下, 咁我就差唔多解破
smallcat 發表於 21-8-2013 22:54
望住皇上做下做下, 咁我就差唔多解破

佢可能。。。。。。或者。。。。。。快過你
dopod123 發表於 21-8-2013 22:57
佢可能。。。。。。或者。。。。。。快過你

快過我乜?   唔通佢係joseph
smallcat 發表於 22-8-2013 01:10
快過我乜?   唔通佢係joseph

自己念
admin 發表於 21-8-2013 21:03
已放去 破產需知

http://hkiva.org/forum.php?mod=viewthread&tid=10428&pid=151832&page=1&extra=#pid1 ...

打攪到大家,唔該哂admin同各版主.......