破產聯盟

打印 上一主題 下一主題

關於公司補償

請問各ching我已進入第三年為外判跟的,最近公司裁員會有約6個月人工補償,請問是否全都要上繳嗎?但如三個月鄀未找到工作,可否留三個月人工作為生活費?但如先找到工作自已辭職,就沒有6個月人工補償了,不用上繳給外判,大家都冇得益,各位ching 可否比D意見,應等補償定自巳辭職?
我會搵工先,而且會自動走人

但你在該公司做了多久?
dopod123多謝你的意見,做左6年了,就算補償,都可能係MPF 攞出來等如益左外判..但唔知會唔會留番多少比我..呢?
ironman99 發表於 15-8-2013 13:55
dopod123多謝你的意見,做左6年了,就算補償,都可能係MPF 攞出來等如益左外判..但唔知會唔會留番多少比我..呢 ...

過咗5年你的補償必部份由mod 對數,比番啲你都等同你自己的

我唔會喇,叫老闆推薦自己去睇二間公司,先比較長遠
因為就算有得比你。重點要有新工作要有收入
dopod123 發表於 15-8-2013 14:58
過咗5年你的補償必部份由mod 對數,比番啲你都等同你自己的

我唔會喇,叫老闆推薦自己去睇二間公司,先 ...

計算工資2/3 X年資
15000/3x2=10000X6 =60000+15000=75000

MPF 750(公司供)X70月=52500

自己決定
原來MPF佔咁多,都係揾到工辭職算囉!! 唔好益外判!!