破產聯盟

查看: 7233|回復: 40
打印 上一主題 下一主題

手機App -「起你底」大家認為有侵犯私隱嗎?

http://unwire.hk/2013/08/13/do-not-evil-hk-issue/top-news/

我個人覺得有,雖則話你去政府機構都會查到,不過都唔好搞到咁容易就比人查到囉,而家搞到人人都揚晒往時的事比人睇咁,何必呢
係呀,download過,用過,
輸入名字就可查到同名既法庭紀錄。
好似已經有一兩年既apps.
301 發表於 13-8-2013 23:28
係呀,download過,用過,
輸入名字就可查到同名既法庭紀錄。
好似已經有一兩年既apps. ...

我唔明白佢地點會有咁多資料,我查過自己都有上名,我想知道當時我老破時的 ID同名字只有法院知道,咁到底佢地仲會去邊到搵到呢?
.時光倒流 發表於 14-8-2013 09:00
我唔明白佢地點會有咁多資料,我查過自己都有上名,我想知道當時我老破時的 ID同名字只有法院知道,咁到 ...

法院紀錄係公開既;

低座長期有班"老鼠"做查冊;
大家"行家"互相交換情報資料.
【專訊】手機應用程式「起你底」涉公開市民訴訟或破產紀錄等敏感資料,
遭個人資料私隱專員公署勒令停止運作;
私隱專員蔣任宏出席電台節目表示,
有關程式在當事人不知情下,洩露當事人的敏感資料,
而資料亦不會更新,對當事人不公平。
蔣又指,
程式的資料供應商已停止向用戶提供資料,
但如發現再違規,不排除作出檢控。

301 發表於 14-8-2013 10:02
法院紀錄係公開既;

低座長期有班"老鼠"做查冊;

版主乜法院紀錄唔係要比80元先查到嗎

.時光倒流 發表於 14-8-2013 11:15
版主乜法院紀錄唔係要比80元先查到嗎

個APP只係將公開資料放入去
例如登報的破產資料,小額錢債的資料及在法院公佈的資料是免費的

但APP就冇交代最後結果
dopod123 發表於 14-8-2013 13:54
個APP只係將公開資料放入去
例如登報的破產資料,小額錢債的資料及在法院公佈的資料是免費的

我睇新聞話佢可以連人家住宅都登埋出來,報紙應該無登出來的,咁到底資料何來
.時光倒流 發表於 14-8-2013 14:01
我睇新聞話佢可以連人家住宅都登埋出來,報紙應該無登出來的,咁到底資料何來 ...

呢個唔奇不過準確成問題,用APP嘅都未必信

可能有個別的案件有關於地址,但佢只用人名去睇料,可能50個你,

不過叫停係好事
轉載:

【太陽報專訊】【本報訊】手機應用程式「起你底」涉將市民敏感資料「大公開」,已遭個人資料私隱專員公署勒令停止運作。該手機程式(App)聲稱儲有逾二百萬宗本港法院訴訟、破產管理署及公司註冊處記錄,用戶只要輸入目標人物姓名,即可「大起底」,曾下載該程式的次數達四萬人次,索閱次數逾二十萬次。不過,「起你底」營運商旗下另一網頁昨仍然運作。公署強調會繼續跟進該公司的商業活動,如發現再有違例,將轉介警方跟進。
破產人士投訴
個人資料私隱專員蔣任宏昨表示,「起你底」去年推出時聲稱可供市民招聘或商業交易前查閱對方背景,公署過去一年接獲十二宗投訴,有曾任公司董事的市民因申請破產,「起你底」將他在公司註冊處申報的身份證號碼及住址連同破產紀錄公開,令事主感到私隱受損。
蔣任宏稱,取自公共領域的公開資料,亦應受《個人資料(私隱)條例》規管,「起你底」對大量經整合的個人資料使用全無規範,涉違反該條例第三原則,即沒確保資料用途與原本公開該資料目的相同或直接相關,例如破產通知應只用於處理破產案事宜,故公署上月向「起你底」資料庫營運商Glorious Destiny Investments Limited(GDI)發出停止運作的執行通知,GDI已於八月七日遵行指令。
不過,蔣任宏強調,擁有個人資料本身不違法,目前GDI仍利用該資料庫向商業機構提供服務。本報記者昨嘗試在iOS及Andriod平台下載「起你底」應用程式,有關程式已不能使用,但GDI旗下功能相似的一個網站昨仍然運作,市民只要付費購買點數,亦可查閱目標人物的個人檔案。
GDI昨發表聲明回應指,對私隱專員公署調查報告結果感到失望,強調已於本月七日停止運作「起你底」程式,並澄清該公司儲存的所有資料均是在合法途徑下取得,且是政府已公開的記錄,並無篡改。
此外,公署今年五月抽查了六十個本地開發的智能手機應用程式,發現四成沒有提供私隱政策聲明,部分程式可讀取手機多項私人資料,包括手機識別碼、定位位置、用戶社交網站或電郵帳號等,整合後可追蹤用家位置,或了解用戶喜好作廣告用途。公署正跟進十款潛在私隱風險較高的程式,並呼籲市民檢視手機程式權限設定,移除可疑或不常用的程式,減低資料外洩風險。
dopod123 發表於 14-8-2013 14:07
呢個唔奇不過準確成問題,用APP嘅都未必信

可能有個別的案件有關於地址,但佢只用人名去睇料,可能50個 ...

我用佢另外個網頁查自已,打完名之後,佢即刻出了自己個名,ID 就  A 123XXX

咁人家一睇就知係自己啦
想問報紙係點登出 ID 排列呢?
.時光倒流 發表於 14-8-2013 14:14
我用佢另外個網頁查自已,打完名之後,佢即刻出了自己個名,ID 就  A 123XXX

咁人家一睇就知係自己啦 ...

你可以再去舉報

.時光倒流 發表於 14-8-2013 14:14

咁人家一睇就知係自己啦 ...

我啱啱登入其網頁, 入自已名後, 都係出左自己名, 案件日期, ID N0

不過應用乜方式去舉報?  是否要實名舉報?
siesiuy 發表於 14-8-2013 18:12
不過應用乜方式去舉報?  是否要實名舉報?

我會用實名舉報,而家個網係每月免費可以查幾個。有多要比錢。算唔算賣料呢?

只有自已先會知那資料一定是自已
siesiuy 發表於 14-8-2013 18:07
我啱啱登入其網頁, 入自已名後, 都係出左自己名, 案件日期, ID N0

我唔明白佢點會有我們的住址

打去破產署問好唔好呢
轉載
http://www.pcpd.org.hk/chinese/publications/files/R13_9744_c.pdf

調查報告:手機程式「起你底」嚴重侵犯個人資料私隱
dopod123 發表於 14-8-2013 19:19
我會用實名舉報,而家個網係每月免費可以查幾個。有多要比錢。算唔算賣料呢?

只有自已先會知那資料一定 ...

私隱處己勒令其不可在當事人不知情下披露他人資料.
它在網頁裏繼續披露他人資料, 明顯違反私隱處指引.
我諗會經 FAX 或 email 投訴