破產聯盟

查看: 3556|回復: 12
打印 上一主題 下一主題

有無這樣的可能

想問一下大家,如果受託人是外判律師,到破產期滿後,到底應該向誰索取不反對通知書?

如果受託人不斷拖延發出不反對通知書,那有甚麼辦法?

打過去破產署問,他們回覆一經外判的個案將不再受理?

點算?
當你破產夠期前約2個月, 破產主任會在憲報及/或報紙刋登通告, 話俾全世界知你即將破產到期, 睇下有無人反對你解除破產. 如果係限定時間內無人反對, 而你在破產期間無違反任何破產規例, 咁個破產主任會自行寫report向法庭申請解除破產令. 到在你足夠4年後, 你會收到破產管理處的信, 告訴你你在某年某月某日正式解除破產, 並會附上一封 "不反對通知書", 內容係破產管理處唔反對法庭向你發出解除破產證明書(Certificate of Discharge of Bankruptcy). 你憑信親身去到金鐘高等法院的LG1層, 填張表格向法庭申請正式的解除破產證明書, 並即場宣誓, 交回表格三星期後親自憑身份証番去攞張證明書就得. 費用全免.
謝解答

但破產管理署已講過話唔關佢地事喎,叫我自己搵受託人(律師樓)傾掂佢

但係間律師樓已拖了半年,日日打去佢地都話搞緊

點算?

回復 #3 NEO 的帖子

我未到你呢個地步,

你不如試下  正式e_mail/寄掛號  去破產問,但你最好知道有冇人反對"解破"

如再收佢地咁回覆,你可以向申訴專員投 訴.

當然...要睇你夠唔夠膽做.
咁即係一經外判破管署就不理嗎?不反对解除破產通知書5係去番破管署攞咩?
原帖由 NEO 於 2009-4-8 01:09 發表
謝解答

但破產管理署已講過話唔關佢地事喎,叫我自己搵受託人(律師樓)傾掂佢

但係間律師樓已拖了半年,日日打去佢地都話搞緊

點算?

嗯  ..... 照我所知 要有果封不反對通知書 先申請到解除破產令

無的話 唔知可唔可以向高院申請  因為你破產前2個月 佢地就已經登左憲報

到依家都無收到反對通知 就係自動解除破產令身份架啦

不過你律師唔出比你 我又唔知申唔申請到喎
即係要去揾受托人律師傾及攞信嗎?破管署是不會處理嗎
問過破產署

一定要有不反對通知書至可以取到解除破產証明書

其實取解除破產証明書好重要

如果冇,真係開個儲蓄戶口都唔得,更何況係支票戶口,信用卡等更加係冇可能

律師樓係同銀行掛勾,佢地目的係乜唔駛講到明啦

而家最煩係想投訴都唔知去邊度投訴
順帶一問

有冇人試過類似 CASE?

有冇人試過係同律師樓拿到不反對通知書呢?

請分享一下經驗幫下後來者,萬二分感激!
樓主嘗試下親身上律師樓了解情況。如想投訴可打去方向/生果報。
你係依4年同佢地有冇發生過乜野事先?而令到佢地對你有所不滿?
原帖由 roy 於 2009-4-9 00:09 發表
你係依4年同佢地有冇發生過乜野事先?而令到佢地對你有所不滿?

無喎,個個月都依時供款

花紅年年都有照入,一毫子都唔敢比少佢喎
唔好覺得律師一定好專業,可能佢地根本遺失左D野,(可能唔見左你個 file),甚至可能唔記得登報,你親身上去問個究竟,如果重未有,你寫封信,fax 去律師度問佢幾時有,記住你有權盡快有封信。如果唔得,你就cc去破產署,並要求立即得到協助。

因為而家你已經受到超越法律上的合理限制,嚴重的講,你的人權(個人經濟利益)受到傷害。