破產聯盟

打印 上一主題 下一主題

第一年交完年報之後就收到李周寄嚟既信

rtrtu 發表於 20-4-2021 10:00
3x了.. 封信好似有啲強制性咁.
陣間我會打俾佢..同佢講收到封信

淡定唔好畀佢嚇鬼
Anmi2019 發表於 20-4-2021 10:16
淡定唔好畀佢嚇鬼

謝謝師姐
啱啱打去係一位先生聽. 佢話封信係陳小姐出(即係上月見我果個) 但封信同電腦記錄完全無提及佢上次見過我. 個先生話封信主要係要update返我既工作. 提我要搵工
我再解釋多次 我有搵工 同埋因為屋企人有事 暫時返唔到全職. 佢叫我同屋企人傾請工人

同埋要寫封野fax返上去話已經收到信. 講返自己有搵工但未搵到....做返個記錄.  唔係到時4年後. 一直無野做.
同個官解釋唔到就要加監.
其實我上月會面有講過 如果我真係暫時搵唔到野做 而佢地又認為唔可以一直唔做野 . 如果我有散工返 (現金糧)係我能力範圍內我可以上繳一個較為小既數目. 當刻個小姐都明白同接受(仲俾左幾張紙我係for我返散工果陣填). 佢話理解現時出面環境唔好 . 都有同某部分有供款既同學傾 上繳小啲 . 起碼唔會一直無供.....

但呢點完全無左. 淨係叫我快啲搵份全職工作..
rtrtu 發表於 20-4-2021 09:56
佢話因為我太耐無供款所以要會面. 謝謝你

唔洗客氣, 希望我都判到好外判
cwy2013 發表於 20-4-2021 11:21
唔洗客氣, 希望我都判到好外判

加油 希望你唔好入呢間 判間好既
rtrtu 發表於 20-4-2021 11:57
加油 希望你唔好入呢間 判間好既

希望如你所講啦!祝福你盡快順利渡過呢幾年
rtrtu 發表於 20-4-2021 10:56
同埋要寫封野fax返上去話已經收到信. 講返自己有搵工但未搵到....做返個記錄.  唔係到時4年後. 一直無野做 ...

佢哋可能幾個職員跟幾百個同學(開完大會後,唔係跟佢就跟石仔),無白紙黑字,好難記到每個同學個狀況,唔好上心,寫噃清楚畀佢做記錄就ok啦。
我記得月亮師兄講過(佢都係跟李周,舊年中已順利畢業),佢果時人工得萬零蚊,每月供1千。之後無工返,佢都照供1千廢事煩。
講到尾李周都係想同學有上繳,好似捐錢咁~多少無拘……
Anmi2019 發表於 20-4-2021 12:14
佢哋可能幾個職員跟幾百個同學(開完大會後,唔係跟佢就跟石仔),無白紙黑字,好難記到每個同學個狀況,唔 ...

李周都係想D破產者個個還錢, 交功課俾債主咁
Anmi2019 發表於 20-4-2021 12:14
佢哋可能幾個職員跟幾百個同學(開完大會後,唔係跟佢就跟石仔),無白紙黑字,好難記到每個同學個狀況,唔 ...

我都有同感 晏啲會打上去同佢傾下.
我都係諗住無工返都照供啲先  真係搵唔到工都無辦法. 唔該師姐.
cwy2013 發表於 19-4-2021 23:16
師姐你暫時冇做野?其實外判係咪冇得迫人搵工架?

我目前有工返,只係有機會要失業
rtrtu 發表於 20-4-2021 14:26
我都有同感 晏啲會打上去同佢傾下.
我都係諗住無工返都照供啲先  真係搵唔到工都無辦法. 唔該師姐.
...

試下同佢傾有工返就還錢
三妹返來喇!因為就嚟交年報,我想請問一下要幾時交同埋一定要親身上去交㗎?Thanks!
Rebornism 發表於 21-4-2021 00:04
三妹返來喇!因為就嚟交年報,我想請問一下要幾時交同埋一定要親身上去交㗎?Thanks! ...

到期一星期內交
寄去或者fax去得唔得?係咪填好張嘢就得?駛唔駛俾證明?
Rebornism 發表於 21-4-2021 02:28
寄去或者fax去得唔得?係咪填好張嘢就得?駛唔駛俾證明?
三妹, 你自己唔問主題問架.

你邊個跟先?

破署跟, 可FAX, 可EMAIL, 可寄, 可親自交. 不需交證明, 日後有需要先會找你交.

外判, 依你的外判指示做.
Thank you百萬c兄。我跟河貝貝,可能百冇,份part-time搵得雞c又單親,自從交完文件後就冇搵過我,得4份表都唔知點。
Rebornism 發表於 21-4-2021 05:21
Thank you百萬c兄。我跟河貝貝,可能百冇,份part-time搵得雞c又單親,自從交完文件後就冇搵過我,得4份表 ...

外判最好係寄掛號, 如雙掛號恢復, 就雙掛號.
cwy2013 發表於 20-4-2021 15:21
試下同佢傾有工返就還錢

會呀...
暫時無野做都上繳少少先..唔想佢地成日問
rtrtu 發表於 21-4-2021 11:10
會呀...
暫時無野做都上繳少少先..唔想佢地成日問

但你都要留錢俾自己生活, 可唔可以盡快搵到工就還錢?
cwy2013 發表於 21-4-2021 14:15
但你都要留錢俾自己生活, 可唔可以盡快搵到工就還錢?

之前有咁樣同佢講過..但一直搵唔到. 我有返過散工(現金糧) 而家搵都係搵part time做. 不過佢係想我搵全職.  如果我無任何負擔唔使理屋企. 我都好想搵全職返.始終我都要生活.  
麻煩在我要照顧我媽. 佢中過風. 上年試過幾次係屋企暈 所以我先辭職睇住佢. 外判成日叫我請工人 問我佢身體狀況. 好老實一句 醫院話要帶去出面私家check 我無做到. 因為照一照個費用都幾貴 而家都係排政府..  差人錢要還我明白既. 我有工既話亦願意上繳. 我無野做而外判講到債權人好留意我file
我只能夠暫時係我能力範圍內供到幾多得幾多...