破產聯盟

打印 上一主題 下一主題

儲蓄戶口

我欠(行山)貨款,仲欠卡數,
就連eps,都透支左幾百蚊,
我過多2日,就要攪破產,
問題係,我日後都想係(行山)出糧,
現在欠eps幾百蚊,
我應唔應該找左張eps條數??
因我怕攪左破產後,
eps都欠佢錢,會唔會,開唔返個戶口,
就算開得返,到時係咪都要找返條數先可以用到,
因為eps,只係儲蓄戶口,
因自動過數過唔到,
所以才透支左張eps幾百,
如果我破左產後,(行山)係會唔會cut左我個儲蓄戶口,?
(如無欠儲蓄戶口$,)係咪唔會cut呢,
究竟凍結戶口,攞左開戶信,
係開返之前用開的戶口,or從新開個新戶口呢?
請大家解答&thx
如果係三姓,不如用黃律師
你又係 3 姓做?
thx nokia 同roy 既回覆 比個pk 嚇死 都唔知佢識唔識

評分

參與人數 1城市人氣 +15 收起 理由
gpo4074 + 15 所以你更加要多d上來破產聯盟分享過來人經 ...

查看全部評分

原帖由 roy 於 2009-4-7 21:25 發表
入紙申請後,基本上你有冇欠佢地錢的銀行都會被凍結的.

只有小數細型銀行,如X興,X隆,X明依幾間,入紙申請後都有機會吾凍結,但當然一定你冇欠佢地錢啦. ...

我係創x,無欠款,無凍結.
入紙申請後,基本上你有冇欠佢地錢的銀行都會被凍結的.

只有小數細型銀行,如X興,X隆,X明依幾間,入紙申請後都有機會吾凍結,但當然一定你冇欠佢地錢啦.
原帖由 nokia 於 2009-4-7 21:11 發表
我試吓解答你,如有錯溜,請各位前輩補充:

呈請至辦領期間:不會凍結戶口.除非你有該銀行欠款,而該銀行有權扣除該戶口全部結餘作繳付全部/部份債項用途.
    辦領日:所有戶口取得正式辦領文件後立即凍結,不論欠債與否
   ...

今日上左律師樓 個律師同我講 我個case 好特別 因為我冇差梳打銀行錢 但梳打銀行都凍結我個a/c 其實呢個情況係唔係真係咁特別呢?
比佢攪到又驚多2錢重

回復 #1 wing907a 的帖子

我試吓解答你,如有錯溜,請各位前輩補充:

呈請至辦領期間:不會凍結戶口.除非你有該銀行欠款,而該銀行有權扣除該戶口全部結餘作繳付全部/部份債項用途.
    辦領日:所有戶口取得正式辦領文件後立即凍結,不論欠債與否
    解凍信:只可保留一個上述戶口作出糧用途
    開戶信:開任何一個新戶口作出糧用途

*解凍信及開戶信只可選其一作出糧用途