破產聯盟

查看: 1554|回復: 15
打印 上一主題 下一主題

2月24解破

仲有三日就解破......頭先打咗俾外判,佢話如果反對會一早搵咗我,唔會到依家都未搵,咁即係我到時可以順利解破啦。
跟咗石兄足足四年啦......雖然條數佢係捉得緊D...但其他一切都冇煩過我。其實初初都覺得好慘,但現在諗落,石兄算係咁啦。

等我分享吓呢四年啦。

我係用永X銀行出糧,每個月出糧我未必會準時入錢俾佢,我係用綱上銀行過數,而且月報有時幾個月先FAX一次過俾佢,仲要係冇COPY出糧證明同入數證明,但佢四年嚟一次都冇主動搵過我。不過我都好乖,每年年報準時交,$$冇入少到俾佢,最多入遲D。

加人工加工4 次,每次都主動搵佢加生活費,大概每次加我$500-$1000到。

去咗三次旅行,每次都冇報俾佢,大陸就更加唔需要啦。

有打嚟追我申請$6000,仲『恐嚇』話我唔申請都一樣要上繳。但我冇理佢,2012年12尾先去郵局申請,要等8-12WEEKS先收到支票,但到依家我都未收到,即係我解咗破先會收到$6200,到時D錢點用,佢都冇權理!

評分

參與人數 1城市金錢 +100 城市魁力 +100 城市權力 +10 收起 理由
温sir + 100 + 100 + 10 好!好!非常好!

查看全部評分

imfxking 发表于 3-3-2013 22:21
有人真試過,比殺手截住,要找咗條數至肯出 [ 不反對解破証明書 ]。

想問下

不屬於破產期內!已可正常生活。
但沒有 [ 不反對解破証明書 ],就不能申請正式{解破令},唔算正式解除破產。
日後除影响你嘅"身份"外,受托人若有足夠理据時,或會申請延長破產期(由他申請獲批日起計)。
温sir 发表于 22-2-2013 11:12
恭喜kwankwan!轉眼就脫離破海,恭喜賀喜!
多啲返嚟分享吓你啲經驗啦,
................................ ...

有人真試過,比殺手截住,要找咗條數至肯出 [ 不反對解破証明書 ]。

想問下

如果 不反對解破証明書  未發出  呢個人是否仍在屬於破產期內 ?

恭喜恭喜!

我 越近解破 好似就越驚  最後一年 時間好像更漫長
温sir 发表于 25-2-2013 08:57
時間眨眼就過,好快到你啦!
今年係"破盟"解破年,好大部份早期會員喺今年解破。 ...

我都係解破年. 心情好似倒數...
superlemon911 发表于 24-2-2013 21:26
見到呢度有人就黎可以解破真係開心, 唔知幾時輪到我呢(仲有年半)

時間眨眼就過,好快到你啦!
今年係"破盟"解破年,好大部份早期會員喺今年解破。
見到呢度有人就黎可以解破真係開心, 唔知幾時輪到我呢(仲有年半)
講真6000蚊的問題 我唸不会影响你的 如是一早比人反對你啦 心想佢地都唔想將件事在法庭解决 因破署一早聲明由佢跟的case 是不会收的 一但發庭判得值 破署點先? 但失敗 咁巳上繳的 好似我咁便可收番! 咁不少一事好過多一事啦!對否?
................................ ...

多謝提醒
其實我都有少少擔心臨尾香,警佢最後先玩嘢。
希望唔好啦!
恭喜恭喜!

多謝提醒!!   希望我之後解破. 外判唔得閒. 會有 [ 不反對解破証明書 ]比我啦。
恭喜!! 恭喜!!
...................................................
...................................................

不過......少少提醒,(唔一定會發生)
你一解破就盡快去申請解破令,申請到才算正式甩難!

因有人真係試過,比殺手截住,要找咗條數至肯出 [ 不反對解破証明書 ]。
祝你  一切順利  年頭好到年尾!

點解石仔入面既兄叫我就算翻大陸都要FAX  

師兄去旅行你唔報又幾好野
Kwan 多謝分享 總之一解破後 一切就回歸 不需理会那6千的問題 因他冇用此作反對你解破 而解後他或不会再反追 因case over next case coming
弓起弓起