破產聯盟

查看: 1742|回復: 19
打印 上一主題 下一主題

4月頭解破, 外判突然要求加還錢 ??

4月頭解破, 外判突然要求加還錢 ,  每月5百, 還多3 期 ??

人工又冇加,  唔明點解
flypig 发表于 14-1-2013 09:40
破產人士有資產申破,其實一D都唔出奇.
比如你陀條家傳寶玉去見外判,收係衫入面,搵鬼理你咩.
衰在佢資產係 ...

1破署係唔係唔Check 申請人有無不動產架?唔通有樓老破又得??點解唔得,當然可以啦負債大過資產就可申破,資產非私人獨自持有更加可以
2 你個FD 無喇喇點解會俾人CHECK到?係唔係有任何事件
令到佢俾人發現有不動產? 資產未被登記或破後收到資產,或將聯名資產賣出就自然要找數,收到遺產都有呢種情況,唔代表有破產人本身有問題

flypig 发表于 14-1-2013 09:40
衰在佢資產係 ...

太公分地,近十幾廿年無登記過,未到賣都無官方紀錄,破處查唔到唔出奇。
wexchau 发表于 13-1-2013 13:27
其實解破後,唔代表無問題,佢地有權追查番以往你破產期和破產前有沒有欺騙行為,例如花紅,雙糧,
我之前有個朋 ...

衰在佢資產係不動產

問題黎喇:
1破署係唔係唔Check 申請人有無不動產架?唔通有樓老破又得??
2 你個FD 無喇喇點解會俾人CHECK到?係唔係有任何事件
令到佢俾人發現有不動產?
wexchau 发表于 13-1-2013 23:30
係喇,我呢個朋友傻下傻下咁,有時真係頂佢唔順,
聽佢講,連年報都係女朋友同佢填..
...

Wex兄, 有時破署都吹你唔漲架, 如果我有塊地唔報, 破署問我點解唔報, 咁我咪話塊地有鬼架, 死得人多, 點報呀? 唔通請法師趕走晒D游行野龜, 呢D野, 夜晚先睇到架麻

過左骨就得喇  以上純攪笑, 我係唔鼓勵人咁做架, 哈哈
smallcat 发表于 13-1-2013 23:25
有塊地, 真係破左之後都有揸拿

係喇,我呢個朋友傻下傻下咁,有時真係頂佢唔順,
聽佢講,連年報都係女朋友同佢填..
wexchau 发表于 13-1-2013 21:30
所以我咪話佢好好彩囉,一來佢又無理,兩來佢好多年前已經賣過一次丁權,
不過對方又無起丁屋,佢又咩都唔理, ...

有時可以咁講掛, 個丁權都唔知去鬼左邊, 咪唔報咯  發窮惡   
flypig 发表于 13-1-2013 20:41
你要賣左幅地先可以夠資格破架.
有資產要申報,債權人會郁手.

有時好難講, 無申報係有問題, 但係唔係去到坐監, 都係睇個官點睇個case, 有時可能賣翻塊地, 加埋利息罰款之類, 或者未必一定嚴重到係坐監, 破產條例寫出來係會可以坐監, 但一般是講最高刑罰, 但實際又未必去到下下要罰你坐監, 破期加監或什麼就唔出奇, 純個人意見
wexchau 发表于 13-1-2013 19:32
係架,我朋友以為四年都無事,佢又無理塊地,因為佢都搬左出市區好多年,
不過佢估計都係有地產商睇中個地方, ...

有塊地, 真係破左之後都有揸拿
flypig 发表于 13-1-2013 20:41

所以我咪話佢好好彩囉,一來佢又無理,兩來佢好多年前已經賣過一次丁權,
不過對方又無起丁屋,佢又咩都唔理,不過有時佢地啲丁權我都唔係好明,
不過佢而家過左無事咪算囉,我都係分享下我知朋友曾經有過四年後仍有機會比人追查的問題
wexchau 发表于 13-1-2013 15:24
有地唔可以破產架咩,見仁見智喇,如果塊地無人要,又無錢起丁屋,咁有咩用呢?

唔申報真係有機會坐監.
smallcat 发表于 13-1-2013 19:14
咁呢樣奪命追魂查, 好難防架wor?

係架,我朋友以為四年都無事,佢又無理塊地,因為佢都搬左出市區好多年,
不過佢估計都係有地產商睇中個地方,所以先會番查到,
所以我諗其實都唔係咁多人會中招嘅.
會唔會係, 你既4年還款自己本身漏左3期, 佢地要你補翻呢?

還是別的原因....
有個問題, 樓主點解唔問翻, 外判要求加還錢的理由?

都有個知字好D wor
其實解破後,唔代表無問題,佢地有權追查番以往你破產期和破產前有沒有欺騙行為,例如花紅,雙糧,
我之前有個朋 ...

咁呢樣奪命追魂查, 好難防架wor?
flypig 发表于 13-1-2013 14:27
有地都破產??????

抵佢俾人告

有地唔可以破產架咩,見仁見智喇,如果塊地無人要,又無錢起丁屋,咁有咩用呢?

我之前有個朋 ...

有地都破產??????

抵佢俾人告

我之前有個朋友兩年前解破,佢跟主任,四年來一路都搵過佢,咁就解左破,不過上年破產管理署發覺佢原來有地,
因為佢係原居民,破產管理署要告佢,除非立即還錢,不過我朋友好好彩,有地產商剛好要收地,一次過幫佢還哂所有欠款,
跟住先無事,而且佢而家仲會收到銀行寄信比佢叫佢攞信用卡和借貸,真係比佢笑死,不過佢都搵6C煩左一輪,好彩無事,
如果唔係我而家真係可能要探佢監

所以既然老破得,有些事最好坦白交代,無番舊帳係好彩,選中你,又要煩一輪,當然我相信走甩嘅人比較多,
值唔值就自己諗喇.
Details......
原因呢???
吾明