破產聯盟

查看: 3019|回復: 24
打印 上一主題 下一主題

8/1頒令, 10/1交了文件 同 搵主任拎左開戶信

請問大家知唔知幾時我會知道自己有幾多生活費??同埋幾時先知我係主任跟進定比外判, 心急人上~~
我現在連出既雙糧同拎黎用埋, 但我有電郵個銀行RECORD比個主任, 但佢一樣冇搵我, 而家我都將D錢洗得七七八八喇
wing_Sung 发表于 20-2-2013 10:54
有冇人可以解答我??

幾多生活費..........好難答你喎!
好似我咁,頒令後交文件當時,主任就即時當面計好﹔
但亦有會員成年後至知幾多生活費,甚至有人幾年都未知確數。
不過,最普遍嘅係,你交嗰份26頁問卷,已申報咗你嘅開支(生活費),如一直無人通知你,咁即係無問題,就照你申報條數去過日啦,有更改嘅話,一定有人叫你去傾嘅!
有冇人可以解答我??
終於收到正式破產令,但仲未知幾多生活費,有冇人好似我咁?
BB5555 发表于 30-1-2013 16:56
都係果句希望外判唔會煩我啦!!   要等到8月先知..

行得正企得正, 佢地做唔到乜野
smallcat 发表于 30-1-2013 16:14
恭喜師兄 好快回復自由

都係果句希望外判唔會煩我啦!!   要等到8月先知..
BB5555 发表于 30-1-2013 16:00
我都係開頭同外判拗生活費, 真係驚到食唔落飯. 正如SMALLCAT講. '驚又唔使咁驚, 當你驚完, 就會變得麻木, ...

恭喜師兄 好快回復自由
worldcat 发表于 13-1-2013 13:03
睇銀行心情,我欠獅子最多,星星第二。
兩間都係債權人會議常客,但我好彩唔洗開。(過左4個月,應該唔洗 ...

我都係開頭同外判拗生活費, 真係驚到食唔落飯. 正如SMALLCAT講. '驚又唔使咁驚, 當你驚完, 就會變得麻木, 最後會接受', 我現在都破在三年多D. 每月還款同每年雙糧交出再申請費用都要同外判傾. 上年交週年報表又比外判以為有錢還又唔還, 出信兼電話兇我. 我出信解釋之後又不了了之. 唔覺唔覺都捱左三年幾. 而家都係見招拆招. 有好多師兄師姐都係頒令之後見同聯絡主任一, 二次. 我要一年至小兩次. 頭兩年申請費用過年仲要親身上去攞, 地點又唔近. 我要同公司請假去攞. 加人工通知佢仲要問番佢要還款幾多. 希望剩低大半年順利羅. 已經習慣羅...

係主任跟最好, 外判都要接受羅. 四年時間好快過. 大家都係咁樣過..

評分

參與人數 1城市人氣 +20 城市金錢 +20 城市魁力 +20 城市權力 +5 收起 理由
wahtung + 20 + 20 + 20 + 5 已作鼓勵

查看全部評分

咁都唔理佢喇, 今日email左個一月份銀行既交易記錄 同 回鄉探親通知書比佢, 佢唔搵我, 我都唔搵佢lu, 橫掂都搵佢唔到既.
wing_Sung 发表于 29-1-2013 16:42
但今個月有花紅喎我.........

你報生活費有無寫收入有花紅呀,.......我的例子,我有雙糧,報老破份生活費都有報,通常支出梗大過收入喇,所以我以為無事,我都無通知主任,第一年過左都無事,但滿左一年後,交第一份年報,主任就問我要交回雙糧,我話我支出大過收入喎,上年都無收,主任就答我...上年還上年,今年還今年..比佢吹漲..但佢都肯比回一半我,第二年就唔得喇,不過我買電腦就過骨..又攞番一半...今年就無喇..最後攞番一千.......其實我覺得個主任根本就無睇我老破份生活費,所以第一年都無理,所以呢今年最後一年有雙糧比番佢,咪點講都得一千囉..頂番第一年條數,其實就算現在唔理你,遲些都可能同你計數,有咪講囉,其他事唔理你,已經好幸福喇,四年好快過啫
wexchau 发表于 29-1-2013 14:40
如果係主任跟,你交文件時寫嘅生活費,主任覺得無問題,未必會搵你,我又開始到而家三年,主任都無同我講過生 ...

但今個月有花紅喎我.........
wing_Sung 发表于 29-1-2013 12:47
10/1交完文件到今日為止都未收到正式破產令 同 有幾多生活費, 聽日又出糧喇, 點算.......主任個電話又好難 ...

如果係主任跟,你交文件時寫嘅生活費,主任覺得無問題,未必會搵你,我又開始到而家三年,主任都無同我講過生活費,只是交年報有問題才找我,其實你都頒左領,有咩問題點算呢?出糧咪照平常生活咁用囉,無問題喎...

評分

參與人數 1城市人氣 +20 城市金錢 +40 城市魁力 +20 城市權力 +1 收起 理由
dopod123 + 20 + 40 + 20 + 1 講得好!

查看全部評分

10/1交完文件到今日為止都未收到正式破產令 同 有幾多生活費, 聽日又出糧喇, 點算.......主任個電話又好難打得通
我個case就係身痕同蝕到病 要求開會 2 間祗係共欠5萵樓下 大債主都無提出過 真係要睇佢地心情 但外判都無cut過我生活費 亦易相處 所以外判跟未必係壞事
worldcat 发表于 13-1-2013 13:03
兩間都係債權人會議常客,但我好彩唔洗開。(過左4個月,應該唔洗 ...

咁破左的確係舒服好多, 唔駛每個月諗點還錢咁, 而家仲開心左忝

評分

參與人數 1城市人氣 +20 城市金錢 +40 城市魁力 +20 城市權力 +1 收起 理由
dopod123 + 20 + 40 + 20 + 1 破咗當然舒服

查看全部評分

wing_Sung 发表于 13-1-2013 12:48
但我扒過文,話欠hsxx錢多數要開債權人會議,然後比外判跟。係咪真架?好驚 ...

我就係呢個例子, 雖然最初判左比主任, 但都會覺得有機會被開債權人會議, 驚又唔使咁驚, 當你驚完, 就會變得麻木, 最後會接受, 唔好話債權人會議, 開武林大會你都唔會再驚, 因為驚唔驚你都係要捱4年, 當然望住4年後既新生, 又無乜好驚喇   應該驚唔過見鬼掛?

評分

dopod123 + 20 + 40 + 20 + 1 驚唔驚你都係要捱4年.....GOOD

查看全部評分

wing_Sung 发表于 13-1-2013 12:48
但我扒過文,話欠hsxx錢多數要開債權人會議,然後比外判跟。係咪真架?好驚 ...

兩間都係債權人會議常客,但我好彩唔洗開。(過左4個月,應該唔洗開掛。)

緊張就一定會,但唔洗驚亦唔到你驚。都係一句,你破得就9成破左後生活過得好左。淨底一成,係本身生活有問題先覺得破左後無幫助。

評分

dopod123 + 20 + 40 + 20 + 1 說得對!

查看全部評分

但我扒過文,話欠hsxx錢多數要開債權人會議,然後比外判跟。係咪真架?好驚
wing_Sung 发表于 12-1-2013 15:55
信下面右下角寫C組姓謝, 但跟我果個係C組姓陳, 同埋佢比我果封開戶信寫姓陳果個係破產管理署署長暨暫行受 ...

如無變更,咁陳果個係你監管人.多數係佢同你傾生活費,年報係fax比佢.