破產聯盟

打印 上一主題 下一主題

關於我的CASE 請教各位

我收入大概10-11K到 之前系幾間BANK都有數 多數都系分期
詳情是這樣的:
恒X:7-80k
中X:50K多
CXB:20K
AXON:30K
大星:20K多
CTBANK:100K數 供咗大概5-6期 每期3303  一筆清來嘅 但是我冇合約 是否要搵銀行攞合約?
仲有IXBX一些濕碎數
總共加賣我估都有30粒。現在屋企經濟支出過咗身 所以要我來撐 我已婚無子女 老婆仲系大陸
宜家都有進修 每個月費用大概1600度
想問下大家以下問題:
1.到底系IVA/DRP好 點系 直接老破
2.如果老破 之前需要注意些咩
3.出糧方面系破咗之後再開戶口快些點系開定之後再解凍快些呢?
4.到宜家位置 暫時都未拖欠銀行欠款 我驚入紙之後會有收數上來收數 畢竟我唔想比屋企人知道
5.入紙之前2兩個月凈系還MINPAY可行嗎?因為我學費系用AUTOPAY 最後一期系出年2月 所以如果入紙的話我想3月先入紙

最後麻煩各位大佬 唔該曬
三姓無品 五好幫親三姓
worldcat 发表于 4-12-2012 21:26
你太太係內地,唔知點做。
我就結婚證書同太太身份証一齊交文件。
你媽媽50歲,應該要分擔家庭費用,除非 ...

但是我阿媽冇工作 姐我要負擔屋企所有燈油火蠟開銷,今日系度翻我老豆之前老破個文件 見到都佢條數都度得幾好。想跟佢幫襯果間做老破 唔幫襯三姓~
殘雲的天空 发表于 4-12-2012 19:15
多謝世界貓兄先  我想我都會到出年3月入紙 因為2月最後一期學費AUTOPAY  其它信用卡BILL可以用MINPAY  花X ...

供養父母批極有限最多 2.5-3K位一般1.5-2K
殘雲的天空 发表于 4-12-2012 19:15
多謝世界貓兄先  我想我都會到出年3月入紙 因為2月最後一期學費AUTOPAY  其它信用卡BILL可以用MINPAY  花X ...

你太太係內地,唔知點做。
我就結婚證書同太太身份証一齊交文件。
你媽媽50歲,應該要分擔家庭費用,除非有特別原因。佢可能會調低你媽媽生活費果part.
多謝世界貓兄先  我想我都會到出年3月入紙 因為2月最後一期學費AUTOPAY  其它信用卡BILL可以用MINPAY  花X筆3303 都系AUTOPAY 唯有比 唔比又系追  
我份工系日薪制 都唔知到時候應該點報人工上去。
由於我老婆在國內 未落來 是否倒是交結婚證書副本就得?
我宜家已經系單親家庭了 同阿媽一起住  屋企使費系未應該都系入我數?(我阿媽冇做嘢 50歲了) 供養父母免稅額之前未申請過 我都系獨仔 要申請可以明年報稅果陣報埋
照我一個月平均11K左右嘅收入 我估應該都無需要還錢了
如果係我同埋樂年內人工唔會大變化,揀破係合理。
而且你結左婚,一陣有埋細佬你點還?

頒令後,解凍同開新戶口程序一樣,都係同主任或外判攞解凍或開戶信再去銀行。如果你宜家用緊綜合戶口,到時係唔可以用返。

申請至頒令期間,可以申請一次性提錢(俗稱暫解令), 你申破時一齊申請。但法庭出信俾你提錢,唔代表可以存錢(呢樣要自己問問).

我係還錢還到最後一個月(或者叫尾2個月), 就係唔想有屋企人知。唔計破處,起碼有十幾封廣告信。但可能以前收慣銀行廣告信,我阿媽又無留意。咁橋兩封破處信都係我老婆收。
早晨温sir
因為一筆清係出糧户口自動過數嘅,而且我宜家仲用緊咭,但從未提過現金,都要過下冷河先,所以都要拖两個月。
我想係獅子行開户出糧,但有痕?數係身,是否會被扣起呢?
同埋我都係揾6c做,放便d。郵件轉遞我諗過,但申請唔到郵箱,所以頭痕中,不過點都好,萬五我留咗出來。
有獅子同揸記應該不會石仔跟呱
就表面咁睇都唔止30粒喎,粗略估計每月還最低加埋進修........都要$7000,
睇嚟你之前都係唔使點顧屋企嘅,而家環境唔同咗,真係要認真諗諗將來嘞。
以你入息,要清數真係好難,如果真係無其它辦法嘅話,咁早破好過遲.......。

1. IVA/DRP 我覺得對你來說幫助不大,直接老破好啲。(個人意見)
2. 老破之前最需要係......多啲上嚟呢度睇資料同吹吓水!哈哈...
3. 破咗之後係可以用返一個舊戶口作出糧之用的,唔係好明你問"快些呢?"係乜意思。
4. 入紙之後未必會有人收數,但就一定有"廣告"或破署信件等寄比你,唔比屋企人知道就難啲。但有方法避免的,如"郵遞轉寄"......詳情你扒吓文吧。
5. 有得還當然可行啦!但如果係我......橫掂都破,我就費鬼事還囉,慳返嚟搞老破好過。(個人意見)