破產聯盟

查看: 7300|回復: 44
打印 上一主題 下一主題

我可以申請破產嗎?

由03年出來工作,爛賭波欠下一些財務工司數,賭仔心態,斷唔到尾!

2011年11月老媽子借部份棺材本共20萬比我還錢,但我忍唔到手,唔信邪玩期子
結果2012年10月輸清光!
現欠匯x銀行5000萬,Dxx信用卡65000,Cixxxxx 12000,共約22萬
欠老媽子150000萬

而家工作扣MPF後只有8550/月
(我03年第一份工搵兩萬/月,但士途愈來愈差,SARS後得13000/月,08年金融風暴後更11000/月,11年又愈裁員,變到搵9K,人工一值減少,而債項卻一值增加!!)
申請老破定IVA,我都心大心細,
我與家人同住,老媽子又因工傷後不能工作,如果申請破產,可以有點錢還比老媽子,
而IBX 提供申請IVA可以還4000/月,72期,但未來工作會點,好難講,真係愈窮愈見鬼!
我有問題:
一年間炒期子,算「 輕 率 而 冒 險 的 投 機 活 動 」嗎,我唔一係一鑊過輸20萬,係兩、三張細國期,兩萬幾按金,用一年輸清,有晒月結紀錄
若不能申請破產,只有IVA一條路,我都唔使煩!
但以後會點,真係心灰意冷!!

fansreal 发表于 20-11-2012 02:23
今日番新part-time, 好工,每日4 粒鐘,一個月番22日,暫時覺得應穩定多$3250收入
而家整理清楚,
1 ...

係架,其實你問題係收入偏低。
亦係呢個問題所以好難再借。

如果有辦法頂多幾個月,part time又keep到。真係做一筆清最化算。
但點都好你要好好控制支出,唔好越借越大。
今日番新part-time, 好工,每日4 粒鐘,一個月番22日,暫時覺得應穩定多$3250收入
而家整理清楚,
1) IBX 提供iva h+d 共20萬,每月4000(當中包括每月行政費350),另18000 手續費,而分頭4個月比,即c 記自己搵人借掂佢,under 三萬唔攪得,即IBX 從支出4000x72+18000=306000,額外比多十皮
2)IDRP,h+d+c=2000x96+1800x48+1120=192000+86400+13200=291600,,其實比較IBX,只慳14400,約d 記可以1600/月,便慳多9600
但其實對我幫助成疑,因現在h記兩份萬應錢,利息算低的,共還2936x45便完,共132120,我去葉x登律師樓查詢破產時,佢地話搵一份比較高收入既工,搵恆x銀行,大x財務傾,可能仲慳,仲唔晒攪花個紀錄!
fansreal 发表于 19-11-2012 10:54
獅子銀行回覆安案
只係獅子條數14萬,
可以2000/月,96期,

WORLDCAT 講得o岩, 加埋手續費、會計師、律師費、法庭雜費後,實際費用會大好多。

實際上, drp會慳好多!
fansreal 发表于 19-11-2012 10:54
獅子銀行回覆安案
只係獅子條數14萬,

如果另外兩間搞得掂,緊係drp.
估計
h 2000
d 1800x48
c 1100x12
頭幾年辛苦啲,但之後習慣左會更好。
而且做drp個底會好好多。

iva 話還4000,  但計左每月手續費未?(唔係申請費)

衰啲講,drp 再轉老破,起碼唔洗iva咁宜家俾一筆,到時轉又俾一筆。

gringoire 发表于 30-10-2012 17:12
做獨立獅子銀行既數?
咁你做唔做?
(如果係我,我會做!)

獅子銀行回覆安案
只係獅子條數14萬,
或1800/月,108期
獅子銀行再發信給,Dxx信用卡65000,Cixxxxx 12000,叫它們提供自家方案
其實我有點疑惑,與而IBX 提供申請IVA可以還4000/月,72期相比,應慳了IBX手續費
計ot 時間,除番每月番22日便$28.6/h
佢明搵笨,就夠鐘放工,便推多o的出野來做!渣乾你
fansreal 发表于 17-11-2012 13:57
番o左7 日唔做啦,辛苦預o左,
但兼職仲晚晚ot 半個鐘無錢收,比人搵笨
都係搵過份長工!

平均幾錢一粒鐘?
番o左7 日唔做啦,辛苦預o左,
但兼職仲晚晚ot 半個鐘無錢收,比人搵笨
都係搵過份長工!
fansreal 发表于 13-11-2012 03:45
謝謝了,有無晚間7:00~11:00pm,少體力勞動工作推介
最主要想番星期一至五,留番星期六日,見個女人 ...

馬會同油站會係首選
但一定休星期六日就難啲。
fansreal 发表于 9-11-2012 14:07
是我攪錯:應不可買居屋

破產期間唔得,但解破後一樣可以申請居屋。
當然首要係你合資格。
我諗到嘅其中一份fit你時間嘅係電話訪問
不過收入唔穩定!
其他嘅有無試下揾晚間酒吧菜館網吧那類型part time?
另外,其實馬會真係其中一個選擇
但長遠你都要揾過份高少少人工嘅長工至得
謝謝了,有無晚間7:00~11:00pm,少體力勞動工作推介
最主要想番星期一至五,留番星期六日,見個女人
flypig 发表于 10-11-2012 17:06
人地青春最好個幾年俾左CHING

宜家佢年紀大左唔駛CHING 出手﹐自動走人

免 啦 , 阿 天 無 乜 多 餘 時 間
樓主能及時知錯能改
我為你屋企人同女朋友高興
雖然嚟緊係好辛苦
但捱住先!
另外如果你對揾工有嘜嘢意見
歡迎互相指教
我總算做過七八份工叫做有少少心得
天帝 发表于 9-11-2012 12:08
同 馬 會 打 工 不 是 幫 馬 會 害 人 , 因 無 人 逼 市 民 賭 錢 。
深 圳 女 友 比 港 女 好 得 多 多  ...

人地青春最好個幾年俾左CHING

宜家佢年紀大左唔駛CHING 出手﹐自動走人
CHING 又可以搵個更加年輕的

very good
wahtung 发表于 9-11-2012 10:40
為何破產唔可以申請公屋

是我攪錯:應不可買居屋
fansreal 发表于 7-11-2012 16:23
上想訴苦
我等獅子銀行結果,要約兩星期,而DXS及CXTIBANK 已追卡數
無講比兩老知,唔想嚇親佢地

同 馬 會 打 工 不 是 幫 馬 會 害 人 , 因 無 人 逼 市 民 賭 錢 。
深 圳 女 友 比 港 女 好 得 多 多 聲 , 任 何 地 方 D 女 刀 有 好 有 吾 好 , 吾 好 一  竹 篙 打 一 船 人 曾 幾 何 時 , 阿 天 在 鄰 近 地 方 與 女 友 結 埋 婚 , BUT 來 港 定 居 后 立 刻 變 臉 , 嫌 阿 天 冇 本 事 , 搞 到 離 婚 收 塲 , 人 財 兩 空 , 所 以 冇 得 比 較 的。
fansreal 发表于 9-11-2012 05:34
做第一日,好倦,唔知仲要挨幾耐,壓力大到真係訓唔到
如果申請破產,以後便無法申請政府樓,我怕未來害 ...

為何破產唔可以申請公屋
做第一日,好倦,唔知仲要挨幾耐,壓力大到真係訓唔到
如果申請破產,以後便無法申請政府樓,我怕未來害了另一半,唔敢隨便破產

而家政府幫商家賺到盡,商家任意榨乾小市民,我蠢行錯路,低受罪,但若似當年買錯8 號仔股票,比李家二公子用財技吸乾間公司,最後仲想濺價私有化o個o的股民,完全被人玩死!仲有領會,MPF,全都係魔鬼!