破產聯盟

查看: 10443|回復: 63
打印 上一主題 下一主題

分享下解破後更新環聯資料庫經驗

長話短說本人03年8月老破, 07年8月順利解破, 11年9月去 TU 拎份 credit report 睇下變成點
法院既破產紀錄無左, 但仲有之前爭落幾間咭數既銀行既過期未還款紀錄
當時既credit score 係 I, 即係第九級

咁我就即時問職員可以點搞, 佢話只要fax 返張解破宣誓俾佢地就得
12年9月再去多次 TU (由解破日計已足五年)
全部不良紀錄已經消失, credit score 變左 D

有師兄話無需要update TU, 我自己就覺得
如果你係正途借錢老破, 無需要怕俾 TU 知道你新資料

雖然銀行未必會睇credit score 作為批核參考, 但絕對會睇你既戶口撇帳紀錄
有水蛇春咁長既紀錄, credit score 固然會拖低, 而日後準備搵d 無瓜葛既銀行申請 loan / credit card 亦有負面影響

我都會建議解破左既人主動去 update
或許日後搵d 細行申請 loan / credit card 會有幫助

有d 人覺得, 破過產就唔好再申請 credit card
但其實, 有時都係想搵張咭旁下身, 申請下八達通自動增值或者上網服務呀之類
出 trip 乜咭都無又會俾d 同事問到口啞啞
用cash 固然過足癮, 但始終生活上有d 不便

評分

參與人數 2城市人氣 +160 城市金錢 +200 城市魁力 +160 城市權力 +20 收起 理由
温sir + 100 + 100 + 100 值得收藏!
wahtung + 60 + 100 + 60 + 20 有用資料

查看全部評分

力保不失 发表于 2-2-2013 15:47
多口問多樣野
我其實2006年7月已自動解除左破產令,但係我2013年1月先至正去攞証明書,
現在証明書已在手,我 ...

既然已攞咗証明書,幾時拎去update都應該可以啦,不過成效、有冇作用我就唔清楚。
等啲有經驗嘅會員放完春假返嚟分享吧。
點解無人回我既???
多口問多樣野
我其實2006年7月已自動解除左破產令,但係我2013年1月先至正去攞証明書,
現在証明書已在手,我想問下係咪而家可以攞去update 呢,
想請教成個流程點去做,有無師兄可以幫到我分享下,謝謝
力保不失 发表于 21-1-2013 02:41
Push
有無人回覆呢

1 UPDATE 會較好
2 有個案唔UPDATE, CREDIT 仲係I
UPDATE 左,CREDIT 係D/E
3 解破後,無人會幫個DATABASE UPDATE,靠自己
4 日後MORTGAGE, LOAN ,CREDIT CARD 等,都要靠TU 架
力保不失 发表于 21-1-2013 02:41
Push
有無人回覆呢

其實需唔需要update係睇你自己,上去查吓自己記錄,認為有需要就做啦!
Push
有無人回覆呢
咁我即係需唔需要update呢
力保不失 发表于 29-12-2012 02:15
我想問下,其實我02年破產,06年應該已解除左,但係今年先至去拎證明書,請問係咪要等多5年先至可以去TU up ...

破期完結後5年就得。
正式黎講,係5年後可以清破產紀錄。
力保不失 发表于 29-12-2012 02:15
我想問下,其實我02年破產,06年應該已解除左,但係今年先至去拎證明書,請問係咪要等多5年先至可以去TU up ...

"證明書"幾時取都無問題,

基本上無乜必要自己 update,
.........301無異議.

(幾時去都得)
update新資料祇是"送上門"益TU資料庫咯.

我想問下,其實我02年破產,06年應該已解除左,但係今年先至去拎證明書,請問係咪要等多5年先至可以去TU update呢?
謝謝
worldcat 发表于 4-12-2012 17:12
yes, no record in tu.

THANK YOU
咁睇黎我都要去TU 更新一下
wonderpinky 发表于 2-12-2012 23:33
即係話由解破日開始再數多五年, 老破同以前D 撇帳紀錄都會係TU 消失?

yes, no record in tu.
即係話由解破日開始再數多五年, 老破同以前D 撇帳紀錄都會係TU 消失?
Thanks.  
Babyanzo 发表于 6-11-2012 13:18
請問到 TU, Update 資料要付多少錢呢?

免費.
請問到 TU, Update 資料要付多少錢呢?
smallcat 发表于 19-10-2012 23:46
無錯  阿星在北角馬寶道4草野就攪掂, 當然, 呢D運氣前世修來, 就算我比8草佢都未必幫我解到破 :h ...

唔恨得咁多面對現實過埋呢四年
flypig 发表于 19-10-2012 18:45
好似記錯了.再上網查,佢買左 $35 複式

wahtung 发表于 19-10-2012 17:30
星哥之前做運輸果位阿星

無錯  阿星在北角馬寶道4草野就攪掂, 當然, 呢D運氣前世修來, 就算我比8草佢都未必幫我解到破