破產聯盟

查看: 1592|回復: 11
打印 上一主題 下一主題

80 後 拖 欠 卡 數 趨 嚴 重

一 間 財 務 公 司 委 託 港 大 民 意 研 究 進 行 的 調 查 顯 示 ,青 年 拖 欠 信 用 卡 還 款 愈 趨 嚴 重 ,傾 向  只 償 還 部 分 或 最 低 還 款 額 ,令 卡 數 愈 滾 愈 大 。許 多 80 後 青 年 ,欠 卡 數 時 仍 維 持 高 消 費 , 令 置 業 及 結 婚 延 誤 。

調 查 於 8 月 成 功 訪 問 051 位 市 民 ,顯 示 上 半 年 平 均 每 月 信 用 卡 總 消 費 為 6685 元 ,按 年 升  1.1% ,但 較 2010 年 已 累 升 30% ,顯 示 在 本 港 通 脹 高 企 下 ,信 用 卡 消 費 近 年 有 上 升 趨 勢 。

調 查 又 發 現 ,受 訪 者 上 半 年 平 均 持 有 2.6 張 信 用 卡 ,當 中 11% 每 月 欠 卡 數 達 二 萬 元 或 以 上 。首 次 欠 卡 數 平 均 年 齡 是 24 歲 ,平 均 最 長 需 要 26 個 月 才 能 全 數 還 清 卡 數 ,最 高 記 錄 達  121 個 月 ,還 款 期 超 過 10 年 。

調 查 又 指 ,受 訪 者 平 均 曾 經 最 多 有 3.8 張 信 用 卡 ,卡 數 還 款 額 平 均 佔 收 入 高 達 41% ,有  47% 受 訪 者 為 保 留 現 金 周 轉 ,故 未 考 慮 全 數 找 清 卡 數 ,有 此 習 慣 的 年 齡 層 以 80 後 較 多 。 但 其 實 信 用 卡 利 息 以 複 息 計 算 ,容 易 令 卡 數 越 滾 越 大 ,長 期 負 債 。

有 64% 受 訪 者 承 認 欠 卡 數 影 響 人 生 大 計 ,有 39% 及 30% 認 為 最 影 響 會 是 置 業 及 結 婚 計 劃 ,當 中 以 80 後 於 這 兩 方 面 受 到 的 影 響 比 例 較 高 。

另 外 ,調 查 亦 發 現 ,市 民 在 欠 卡 數 期 間 仍 然 維 持 以 往 的 生 活 水 平 ,有 71% 受 訪 者 仍 然 會 進行 高 消 費 的 活 動 ,港 大 民 意 研 究 計 劃 總 監 鍾 X 耀 表 示 ,80 後 較 年 長 人 士 有 較 高 的 消 費 活 動,還 款 平 均 佔 收 入 36% ,平 均 需 兩 年 才 還 清 卡 數 。他 建 議 在 中 學 的 數 學 或 通 識 科 ,加 入入  理 財 觀 念。

rabbitki153155 发表于 11-10-2012 23:33
我都係代表各80後講返句, 我地都唔想既

OH , 可 能 誤 會 左 , 阿 天 不 是 針 對 80 後 , 只 是 因 現 在 消 費 模 式 豪 左 , 洗 大 左 轉 吾 到 彎 後 果 又 要 破 產
我都係代表各80後講返句, 我地都唔想既
rabbitki153155 发表于 11-10-2012 22:36
我唔想既~~~

上面位師兄唔係針對你既, 只係回應報張80後既問題, 大使D, 咁90後整體又一定大使過80後, 所以過左18歲卡數都唔會少得去邊
et666 发表于 11-10-2012 16:12
80後完全唔懂想後果--惡果.

我唔想既~~~
80後完全唔懂想後果--惡果.
rabbitki153155 发表于 11-10-2012 01:12
希望啦, 最怕人工升到自己唔信就慘啦

都唔緊要的, 你既情況百份百係做破產!

唔好太介意破產既呢個名, 我以前都從來無想過破產的, 不過, 最後都係計落去, 找一個最理性的方法
smallcat 发表于 11-10-2012 01:02
算啦, 你破產後好快有新生活  唔好想以前  展望將來

希望啦, 最怕人工升到自己唔信就慘啦
rabbitki153155 发表于 11-10-2012 00:12
其中一員呀

算啦, 你破產後好快有新生活  唔好想以前  展望將來
worldcat 发表于 10-10-2012 19:42
銀行要放水,無計。

無錯, 信用卡係高回報, 風險有但賺錢多, 銀行預左壞帳, 但香港壞帳唔算高, 信用卡息只要還幾年, 銀行已經回本有突個突, 銀行邊有死錯人  

高回報當然風險高D  依家樓按銀行界都知是無肉食 個股市又咁死 唔推信用卡點有咁多錢賺
其中一員呀
銀行要放水,無計。