破產聯盟

查看: 8724|回復: 84
打印 上一主題 下一主題

隻貓告急呀

2 V9 A: W5 W1 ]6 Y9 r; e
. d/ e% O) n8 L7 M3 y4 MWAHTUNG隻愛貓今朝小便頻密,每次排出好少,細心觀看小便帶有點血絲(好少)又無胃口食嘢" b, g! i6 r$ {3 b
隻貓以往有兩次尿道炎,最上果次在2006年,獸醫曾建議安排長期食醫生處方貓糧,我都照做,但六年半後(即今朝)又再次發生最慘之前那位徐X雄獸醫已移民退休,間獸醫現時評語唔係好掂架,想找另一啲獸醫又不知邊間較好及價錢不會獅子開大口,請問有無師兄及師姐有此類資料指引吓呀唔該....
8 Q- t# c9 l( o* V, X
wahtung 发表于 3-9-2012 12:40
" A$ ^% D/ X2 z' W$ S但價錢好貴

( G. h: |" Z3 b& j& Z波斯貓性格一般都幾優雅
smallcat 发表于 3-9-2012 00:58
( Z; z4 v& r; B, [6 N係呀 有D灰色
1 r  o. D* j2 V- s8 s3 F' }
但價錢好貴
wahtung 发表于 3-9-2012 00:20 8 f" p  x$ C8 U0 h4 j8 Q" i
摺耳短貓好得意喎

( X; S* B$ `" W3 {係呀 有D灰色
smallcat 发表于 3-9-2012 00:13
+ D- Y$ a' h7 f: x波斯貓一般幾貴, 送既又好小有人送, 有D短毛摺耳貓都有, 應該係有訓練過, 但中國街貓點訓練都會比較驚人" d7 E1 f, O' `6 `$ O( L
...

* ?+ O! L& Q7 Q摺耳短貓好得意喎
wahtung 发表于 3-9-2012 00:10
1 j, {9 h4 |9 m- e& F7 ~. @( d咁都幾得意喎波斯貓我未養過,啲長毛貓好難打理

$ I" A2 Q+ g% d9 u/ q& I( G9 I$ P波斯貓一般幾貴, 送既又好小有人送, 有D短毛摺耳貓都有, 應該係有訓練過, 但中國街貓點訓練都會比較驚人
' y; E1 {) q8 C0 P: j8 |$ n8 h+ E: b$ W' ~4 @1 q7 _. W" K/ \: F) B
除左有D舖頭既中國貓唔驚人, 家養既真係好多都怕陌生人!
smallcat 发表于 3-9-2012 00:03 # \) [( e; r" C# R
有, 以前我摸過D貓, 有個組織有醫生貓的, 大部份係D波斯貓, 去探D智障小朋友, 或抑鬱小朋友!' x0 N9 K* S+ I. P, D3 n
7 F" ~& `" u' H  Y( H0 a% f: A
...
0 P9 h! K9 J; t4 i
咁都幾得意喎波斯貓我未養過,啲長毛貓好難打理
smallcat 发表于 3-9-2012 00:04
8 h# j1 B1 N# p' g隻隻貓都好定, 好乖!
: K0 R, n5 Y" Y' c- d+ w. J9 {
咁應該受過啲特別訓練
wahtung 发表于 3-9-2012 00:03
2 C4 `' _+ J. c唔係日日扑街咩
# w( K. E, o+ Y7 ^5 P
呢排D貓籠貴, 個個買唔到貓籠, 咪要出招出街解釋下D貓籠點解咁貴
$ _1 A" \1 m7 H9 B+ P& u1 f
3 z" a4 Z8 {- k" C: m' v香港人做既貓籠將來只會比香港既貓隻用翻
wahtung 发表于 3-9-2012 00:02
2 \( Q6 I! y. e醫生貓有咩,醫生狗我就聽過

# @3 s& [* H5 V* z) |隻隻貓都好定, 好乖!  
wahtung 发表于 3-9-2012 00:02
% D0 H& G6 g4 i# d' |4 [" F3 C2 \醫生貓有咩,醫生狗我就聽過
3 }! `: L- {6 D+ E7 f
有, 以前我摸過D貓, 有個組織有醫生貓的, 大部份係D波斯貓, 去探D智障小朋友, 或抑鬱小朋友!
' Z+ g5 S0 b: D. h# m
+ k$ P2 ]8 _0 m+ x; L: n  m2 c) h
smallcat 发表于 3-9-2012 00:00 & B" L: f9 d* |5 Z- H& t
涼貓呢排日日出街

: z0 I) K- W/ S% q唔係日日扑街咩
smallcat 发表于 3-9-2012 00:02 0 F/ U. M* o1 X
不過, 呢排隻貓食乜真係有D頭痛, 但點都要比D野佢飲, 食少少
$ J6 Y3 g3 |2 h8 {# \
飲多啲水囉,佢以往好餵食架
smallcat 发表于 2-9-2012 23:59 . v6 g  a/ F7 f! W
D貓一般唔鐘意出街,  醫生貓例外, 因為醫生貓去探D小朋友, 唔驚人仲好鬼定 ...

( r2 ^  |- y" y, ]* _& p9 _7 {醫生貓有咩,醫生狗我就聽過
wahtung 发表于 2-9-2012 23:57 0 P3 K1 S4 t% ~
佢獸醫都有俾兩支止痛針俾我,但叫我必要時先用三天後再覆診,無時就掹咗條導尿管就無事,獸醫都O ...

1 r. x0 }! ~: ~' y  n不過, 呢排隻貓食乜真係有D頭痛, 但點都要比D野佢飲, 食少少
wahtung 发表于 2-9-2012 23:57 5 M/ r1 E! s* v0 Y# c3 D
佢獸醫都有俾兩支止痛針俾我,但叫我必要時先用三天後再覆診,無時就掹咗條導尿管就無事,獸醫都O ...
5 J5 M' C! ?% b$ a- ?
涼貓呢排日日出街
wahtung 发表于 2-9-2012 23:57
: m7 r4 n( `9 L; \# X. _' o佢獸醫都有俾兩支止痛針俾我,但叫我必要時先用三天後再覆診,無時就掹咗條導尿管就無事,獸醫都O ...

0 n- p' j* y) }" {3 z5 ]$ c D貓一般唔鐘意出街,  醫生貓例外, 因為醫生貓去探D小朋友, 唔驚人仲好鬼定
smallcat 发表于 2-9-2012 23:57 ' V/ G( U% Y+ g& O! ~, S
或者 係一隻塑膠做既貓     膠質比較硬

9 f8 T' N" d+ C; H- H4 V3 u佢塊面都膠啦,永遠對住傳媒都係咁笑的表情
smallcat 发表于 2-9-2012 23:49
- n2 k8 M7 B( K5 S6 T9 r但D石應該會排出來  抗生素殺左菌應該會止痛
2 ?  |$ K* L* Q+ w9 d4 V
佢獸醫都有俾兩支止痛針俾我,但叫我必要時先用三天後再覆診,無時就掹咗條導尿管就無事,獸醫都OK,佢都知我要返工,無時間日日帶佢嚟打針,況且日日帶隻貓出嚟隻貓都好緊張,所以佢俾啲針叫我自己注射
wahtung 发表于 2-9-2012 23:54
2 _1 @4 Y) e. r) b佢點似貓呀,係老虎嚟
9 @: q5 G* F, Q6 c; K8 e1 q
或者 係一隻塑膠做既貓     膠質比較硬