破產聯盟

查看: 2480|回復: 24
打印 上一主題 下一主題

更改出糧戶口的阻滯

前日朝早突然間心血來潮... 諗起宜家個個月俾 x隆 硬食 $50... 真係唔多順氣... 而且都諗住解破前開返"痕身" 會方便d... 所以就打去搵外判... 問下改戶口要咩手續... 佢就叫我寫張fax... 寫明咩原因要改戶口... 等佢地批左ok... 就會通知我取消原有 x隆個戶口... 再拎埋取消的簿仔證明上去拎開戶信... 就可以去 痕身 開新戶口...

點知我都未send fax 過去... 晏晝個pk個助手 (我估係) 打來... 話封開戶信已經準備好... ... 我話我都未send fax... 佢就話封信ok左... 我幾時要開戶就補返d手續就ok... 咁我當然唔想夜長夢多... 就即刻補返fax 過去... 然後約好琴日上去拎信...

琴日拎完信... 第一時間仆去痕身總行諗住開戶... 點知........................ 唉... 佢話要住址證明.............. ... 我居然唔醒起要呢樣野... 無計啦... 無帶住址證明... 無辦法開到... 唯有返歸... 返到屋企... 反轉間屋都搵唔到最update (要3個月內) 的住址證明... 因為水電費都係業主名... 手機/上網都係網上statement... 無正本... 之後好辛苦咁搵到份mpf... 但日期係5月1日... 差左幾日... 諗住摶一摶... 就去屋企附近間痕身開戶... 點知都係俾佢彈返轉頭... 其實個職員都已經好好人... 佢無歧視我係老破人士... 仲幫我問返幾次佢上司... 因始終規矩set左... 過左幾日就唔ok... 無計啦... 唯有返去即刻打電話去上網公司... 叫佢地寄份正本statement俾我啦... 但佢話最快都要4-5日先收到...

唉... 宜家唔係擔心開唔到戶口... 而係擔心下個禮拜先開到戶口... 公司唔知做唔做得切自動轉帳出糧...

仲有就係... 原來宜家痕身已經無簿仔戶口... 佢有2種saving acct... 一種係結單戶口... 係個個月郵寄份statement俾你... 但要keep最低 $5000... 否則會每月收 $50... 就算公司出糧戶口都無得免呢個charge... 另一種係ATM戶口... 係網上statement... 如果在櫃位提存要俾$20... 無最低存款額... 我就諗住開ATM戶口... 但有d擔心... 無簿仔... 外判唔會炸形呱...

唉... 希望上網公司可以快d寄出... 如果佢今朝寄出... 我應該聽晚會收到... 咁就可以星期六開到戶口... 唔使煩...
推薦
worldcat 发表于 9-8-2012 11:01
想快去民政處宣誓。
創x無最低結餘,但少分行。

我係用呢間,好方便,無最低結餘限制,仲可申請網上理財
回復 支持 0 反對 1

queenielamok 发表于 28-8-2012 16:37
最新消息...

琴日上痕身個網... 諗住搏下可唔可以登記到ebanking... 第一次... 失敗左... 仲彈左話我個戶 ...

恆生的人好煩,手續又煩
queenielamok 发表于 28-8-2012 16:43
嘩... 呢$6000... 批左$3000... 用左10世lu...

我一早用晒啦
wahtung 发表于 28-8-2012 16:38
果六仟元石仔無追你唔係代表批你用架,今年12月31後如再唔攞可能當你放棄,到時到期後石仔有可能同你埋呢條 ...

嘩... 呢$6000... 批左$3000... 用左10世lu...
kwankwan 发表于 26-8-2012 23:06
我比較鍾恴用永X 多D.....服務好D....個感覺舒服D...

其實幾時FAX月結單俾外判唔係咁緊要,最緊要有FAX到~~ ...

果六仟元石仔無追你唔係代表批你用架,今年12月31後如再唔攞可能當你放棄,到時到期後石仔有可能同你埋呢條數就痾突
最新消息...

琴日上痕身個網... 諗住搏下可唔可以登記到ebanking... 第一次... 失敗左... 仲彈左話我個戶口將會取消... ... 即刻打電話去問啦... 好彩個女仔check過... 話我個戶口無問題... 係可以申請到ebanking... 只係我打錯資料... 咁我再試多次... ... 成功左... 真係順利登記到... 完全無問題... 今日我仲登記更改截單日期... 睇下趕唔趕得切下個月頭截數...

我同朋友講返... 佢話擺明係開戶間分行d人唔想做我生意... 所以先諸多留難... 話唔俾我用ebanking... 實際上佢地上面都無呢個限制...
我比較鍾恴用永X 多D.....服務好D....個感覺舒服D...

其實幾時FAX月結單俾外判唔係咁緊要,最緊要有FAX到~~ ...

永x服務係ok... 但唔係好想每個月俾佢食$50囉

師兄係石仔? 石仔係唔可以唔依佢地既要求fax架wor!

師兄6千快D攞喇, 12月31日後就無架喇, 你可以向外判申請翻一部份來用, 批幾多就睇你了

其實幾時FAX月結單俾外判唔係咁緊要,最緊要有FAX到~~
我有時幾個月先FAX一次,就黎四年啦。

仲有,我連$6000都未攞。佢都冇繼續追。石仔而家好忙,好多客,唔得閒成日CHECK
呢排我諗住搵佢傾生活費,搵極都話見緊客。火呀!!!
今朝終於收到住址證明... 即刻飛去分行開戶... 點知.................. ...

一開始已經感覺唔好... 要排隊響櫃位做手續... 之後我俾左外判封信佢地... 佢個女櫃員都無乜野... 都OK好禮貌... 但因為佢print 左一大堆野出來... 應該係我d credit 紀錄... 之後就要搵個高層的女人來... 呢個女人... 唉... 佢地搞左好耐... 好似好大陣仗咁搞一大輪... 之後個女人話我呢d戶口唔可以用e-banking... 佢地會寄月結單俾我... 即係同結單戶口一樣... 但唔會收我每月$50... 佢話我破產期唔可以用e-banking... 解破後會放寬返...

ok啦... 無計... 家下都騎虎難下... 唯有局住照開啦... 之後又等... 等... 等... 之後等佢叫名再返櫃位... 問多次係咪真係解破後可以用返e-banking... 佢又話係永久唔可以用... 我頂佢呀... 之後問佢如果想將個statement date 改為每月2號 (方便佢寄來我可以月頭fax埋俾外判做入息證明)... 個女人又話唔得... 擺名就係唔想做我...

後來個女人走左... 我又等等等... 之後原來個女櫃員俾咭同密碼俾我... 我地又問多次... 解破後可唔可以用返e-banking... 佢又話應該無問題... 真係唔知佢地邊個先啱...

仲有... 佢俾果張咭... 係無我個名... 個女櫃員話係臨時咭... 但我問佢係咪之後會寄一張正式咭俾我... 佢又話無... 咁我可以俾咩證明俾外判呢... 就咁影印呢張無我個名的咭俾佢做紀錄得唔得呢?... 仲有... 我會問埋外判... 如果佢每月statement截數日係計今日... 咁即係我每月起碼15號左右先收到佢月結單... 咁我每月月中先fax俾佢地有無問題... 如果唔得... 就要佢出信俾銀行啦... 因為我原意係... 就算佢statement 截幾時都無所謂... 我可以在網上print 即時戶口資料出來作為入息證明... 但宜家佢無得俾我用e-banking 就乜都用唔到... 真係把鬼...
queenielamok 发表于 9-8-2012 16:21
咁就真係唔太清楚囉...

不過之前用x隆... 除左要收$50 唔多順氣之外... 仲有一樣唔太方便... 就係如果唔 ...

記得我老闆舊年年尾,去痕身提大額,仲揾埋我去,上去啲所謂優先客戶部櫃位,點知都搞咗成四十五分鐘老闆小晒鬼咁
queenielamok 发表于 9-8-2012 17:14
係?因為以往一路用開痕身... 周圍都有佢櫃員機... 習慣左一定提哂每日限額$10000... 所以每次只限$4000 ...

獅 子 同 痕 身 D 櫃 員 機 係 每 次 刀 可 以 攞 一 萬 元
天帝 发表于 9-8-2012 17:03
正 確  所 有 銀 通 櫃 員 機 刀 是 這 樣

係?因為以往一路用開痕身... 周圍都有佢櫃員機... 習慣左一定提哂每日限額$10000... 所以每次只限$4000真係唔方便囉...
worldcat 发表于 9-8-2012 16:56
$4000, 銀通問題。
如果唔係本行櫃員機,就會限$4000.

正 確 所 有 銀 通 櫃 員 機 刀 是 這 樣
queenielamok 发表于 9-8-2012 16:21

不過之前用x隆... 除左要收$50 唔多順氣之外... 仲有一樣唔太方便... 就係如果唔 ...

$4000, 銀通問題。
如果唔係本行櫃員機,就會限$4000.
wahtung 发表于 9-8-2012 14:31
因我個間公司的戶口是痕生,公司個會計次次去完銀行番嚟實嘈,話佢哋啲服務好差 ...

不過之前用x隆... 除左要收$50 唔多順氣之外... 仲有一樣唔太方便... 就係如果唔用x隆自己的櫃員機... 每次最多只可以提$4000... 以我呢d懶人來講真係幾麻煩... 因為我通常一出糧就提哂大部份錢出來... 次次都要分幾次扲... 如果後面有人排緊隊... 真係唔好意思扲完再扲囉...
queenielamok 发表于 9-8-2012 12:10
我都知細銀行d服務一定好d... 其實x隆都唔差... 係最衰每個月俾佢食多$50... 但因為我未破前一路都係用開 ...

收到自己應為方便咪轉番痕記銀行用囉
queenielamok 发表于 9-8-2012 12:14
其實我無乜幾可會用到櫃面服務... 我以前一直都係用櫃員機/網上理財... 所以佢d service點都唔關我事...  ...

因我個間公司的戶口是痕生,公司個會計次次去完銀行番嚟實嘈,話佢哋啲服務好差
301 发表于 9-8-2012 13:01
係呀,
用後者(ATM)那種戶口咪得咯.

我都覺得係... 其實不嬲都唔鍾意打簿... 今後print張statement出來就ok... 方便好多...

不過宜家都依然擔心唔知幾時先收到份住址證明... 希望唔好要我等咁耐... 快d收到... 快d開到戶口... 快d通知公司改戶口做自動轉帳啦...
係呀,
用後者(ATM)那種戶口咪得咯.