破產聯盟

查看: 3475|回復: 54
打印 上一主題 下一主題

想重新生活.............應該點行呢?

各位好,小弟想重新生活,我應該點行呢? 希望大家俾D意見,thx

今年35years,月入19000,係公司做咗10年,穩定工作
02-06年破一事,家姐,女友,公司都知道哂,巳攞解破信,
但半年前連拍拖10年的女友因看不到將來而分手了,婚鈔相都影了!好Sad好down,
之前同佢一齊住公屋,而家只得一個人! 唔想再係咁灰了.

解破後好多事想做又做唔到, 又唔識做,請指點吓我, thx all

1, Visa card...................冇咗Visa好多事都唔方便,全部都cash,交費,同朋友食飯夾錢,都有朋友問過我(你冇visa card嗎?)
                                  連想網上做小生意都冇機會,如果有番一張visa...我只想方便and善用~!!
                                  之前睇post可以試吓去Aexx公司申請,但2星期後回覆(唔批),我之前冇欠Aexx,佢話環聯有問題,
                                  仲有冇Visa可申請呢? 入錢後先簽?

2, 開公司.........................可以開公司BR and 户口嗎? 因小弟有D外快須要有公司背景,希望將來好一點,所以想做多點工作,

3, 物業.............................我住公屋,如有機會置業買樓or買車位, 係咪一定冇銀行或財務可以上會呢?

其實破後改變太大,希望可以重新生活,
唔好意思各位,我咁多問題, thx all~!!

B仔
carrie322 发表于 9-8-2012 16:19
我又想分享下,我破產時得廿幾歲女,下個月就解破一年喇。
同樓主一樣,我都有好多計劃,好多野想做想試, ...

Thx a lot Carrie,

我今日去咗BOC開咗個綜合戶口,網上理財.支票....thx~!!
今日行多咗步,去咗BOC開咗個綜合戶口,網上理財.支票.....但BOC嘅prepay card係唔可以網上交易,
之後打咗去BEA話已經冇做Prepay card了, 努力

多謝各位呀

LL877 发表于 12-8-2012 00:36
多謝你呀!!天兄,我明白你嘅意見,其實我都要努力D做野, 用多D時間會可以沖淡D~!! ...

RIGHT, 努 力 工 作
LL877 发表于 12-8-2012 00:14
多謝你Wahtung....可能之前同居咗好多年而家一條友住,所以諗多咗

時間可沖淡一切,比啲心機在工作中
LL877 发表于 12-8-2012 00:16
Small cat.....明白呢!! thx......

同女人分開有血性既人都會傷心, 你亦不例外, 但要知如果對方要走, 你留著, 肉體在心不在, 你也不會開心,
既然如此, 就放她走吧, 男人放1/3心機入事業, 另1/3在異性, 1/3在家人朋友親人個人興趣,  咁先會生活健康及平衡的
LL877 发表于 12-8-2012 00:29
Hi Carrie, 你未解破都可以開到支票户口?我之前未解去HSbx都唔得,
因我外快有做私人賣買,但有時有d公司賣 ...

Carrie 解左破了!  未解破不可能有支票戶口
bb_q_888 发表于 11-8-2012 21:07
我覺得你儲下錢先,
女人四維都有,只係你緣份未到,
其女人都不過想選擇個,可以照顧自己同合得來,假若你夠好 ...

多謝你意見呢, 分手果時都好唔明白,不過過咗半年好多了,再過一年半載應該仲好thx ar!!
天帝 发表于 9-8-2012 16:21
有 幾 GREY ? 要 靠 自 己 適 應 , 冇 咭 用 好 閒 , 洗 CASH 刀 吾 知 幾 暢 快 , 至 緊 要 荷 包 有 CA ...

多謝你呀!!天兄,我明白你嘅意見,其實我都要努力D做野, 用多D時間會可以沖淡D~!!
carrie322 发表于 9-8-2012 16:19
我又想分享下,我破產時得廿幾歲女,下個月就解破一年喇。
同樓主一樣,我都有好多計劃,好多野想做想試, ...

Hi Carrie, 你未解破都可以開到支票户口?我之前未解去HSbx都唔得,
因我外快有做私人賣買,但有時有d公司賣買就做唔到呢!
smallcat 发表于 9-8-2012 14:52
我也是曾經被遺棄在街上的小貓  所以, 樓主比心機做野, 將來大把世界, 3十幾好年輕  ...

哈哈Small cat 變 Big cat~!!
OCO1582 发表于 9-8-2012 12:24
但人地,始終拍佐十年拖。
時間唔短。
女士十年時間,唔少野架

佢都用咗最宝貴嘅十年青春, 好明日
smallcat 发表于 9-8-2012 11:27
樓主依家無女,  無女係仇愁架喇, 搵過個咯
女si 女還在

Small cat.....明白呢!! thx......
wahtung 发表于 9-8-2012 11:19
樓主有份咁固定及收入都頗好的工作都話幾灰,比較起上嚟你真係好我許多,不要太自尋煩惱 ...

多謝你Wahtung....可能之前同居咗好多年而家一條友住,所以諗多咗
温sir 发表于 9-8-2012 09:26
卅零歲單身後生仔,有份做咗超過10年嘅穩定職業,月入萬九幾蚊,年青有為!一個人住......近日心情小小down ...

溫Sir,
(今天苦果從昨天來  明天幸福靠今天修), 好多謝你嘅意見呀,其實我身邊有d朋友仲差過我呢,
可能要多d時間去習慣,好明白人有高低起跌, 以上1-3係想諗吓日後嘅事呢, 多謝你....我唔係C9殺手呢!!haha
我覺得你儲下錢先,
女人四維都有,只係你緣份未到,
其女人都不過想選擇個,可以照顧自己同合得來,假若你夠好自然有機會.
至於信用卡....就係要銀行信你先可能有,我地都破產有咩信用可言?
除非你戶口多錢到銀行/財仔信你,咁....Aexx可能主動邀你出卡.

我相信解破都不過照平常生活,無可能一步登天.
搵萬九蚊應該好寫意喎
carrie322 发表于 10-8-2012 13:50
小妹家陣先努力儲錢先~ 儲夠錢再等佢跌

刀 係 呢 一 兩 年 會 跌 , 就 快 爆 煲
天帝 发表于 9-8-2012 17:37
到 現 在 仲 係 高 企 , BUT 樓 市 不 會 永 無 止 境 咁 升 , 所 以 入 貨 要 看 準 形 勢 ...

小妹家陣先努力儲錢先~ 儲夠錢再等佢跌
20202003 发表于 9-8-2012 17:13
樓價.................  唉 !!

4 年前屯門居屋兆 X 苑  市值 92-- 100 萬!!!

到 現 在 仲 係 高 企 , BUT 樓 市 不 會 永 無 止 境 咁 升 , 所 以 入 貨 要 看 準 形 勢