破產聯盟

查看: 5089|回復: 59
打印 上一主題 下一主題

想問如果辛請iva成功,但第一期交唔到,會點///.?

#

賭博問題
而家第1期應該3號比
會點
iva還63個月
每個月9千幾
58xxxx
我差430000
比150000息,還5年多3個月
月入15000-23xxx,不固定
年26
我真係林近不如破產
師兄們點睇?,份工我都林住唔做
同埋破產其實係咪穩多錢都無意思?因為要交比政苦?

canshek 发表于 8-8-2012 17:12
願主祝福樓主

ME TOO
天帝 发表于 8-8-2012 14:07
是 , 家 人 支 持 好 重 要 , 賭 的 禍 害 好 長 遠

願主祝福樓主
canshek 发表于 7-8-2012 23:31
樓主CASE,戒 賭是首要,
希望佢再同家人傾傾,有家人幫手協助戒 賭吧!

是 , 家 人 支 持 好 重 要 , 賭 的 禍 害 好 長 遠
多謝樓上各師兄
我會努力
希望大家都生活安好
20202003 发表于 7-8-2012 13:46
做 IVA 首要條件係要有一份收入穩定既工作,在未來 5--6 年唔會被栽員,咁做 IVA 係首選!!!

因始終做 ...

我都係驚呢個問題
wahtung 发表于 7-8-2012 13:17
樓主要好好反醒吓,堅定決心要戒賭

明白
多謝你
bb_q_888 发表于 7-8-2012 16:11
樓主,講數口我實在比唔上其他版主與會員,不過我可以同你講,無錢都唔你係最大問題,
IVA或者破產都可能幫到你 ...

好同意,
希望樓主,正視同要面對賭的問題.
天帝 发表于 7-8-2012 10:14
RIGHT , 戒 賭 要 靠 自 己 意 志

樓主CASE,戒 賭是首要,
希望佢再同家人傾傾,有家人幫手協助戒 賭吧!
樓主,講數口我實在比唔上其他版主與會員,不過我可以同你講,無錢都唔你係最大問題,
IVA或者破產都可能幫到你,但更重要你要方向,如果你自己先放棄就無哂希望.
我見過一個好賭朋友破左/失業一樣照賭,四維問借錢($100~$20),借到...無人無乜,最後都明白...再無月頭變糧尾.

你想點做都唔係問題,而係點先可以控制自己(未來)方向.
最近有些新聞都是賭徒,面對唔到後果而自殺,咁....就乜都輸哂~(實在令人心痛)
現在面對家人失望是一定,你一係自己講,一係比收數通知佢地,
所以你先要諗點做好.
micehkhk 发表于 7-8-2012 09:56
20202003兄
我都係到林近
為風險真係好大

做 IVA 首要條件係要有一份收入穩定既工作,在未來 5--6 年唔會被栽員,咁做 IVA 係首選!!!

因始終做 IVA 係無咁多限制!!!!!

但問題係供得十期八期至二十期後,收入情况有變化!! ( 我地會員最多出現呢個問題 ) 後果就係 走佬  或 老破!!!!!!!

時間與金錢上既損失,無法可計算!!!

所以你一定要認真考慮你所作的決定!!!!!!!!

因 IVA 唔能夠定時定期供款既話,銀行方面會好快做野,冇乜寬限期俾你!!!!!!!!!!!
micehkhk 发表于 7-8-2012 13:00
多謝各師兄意建!重組已問左原來有一個月歡限期

樓主要好好反醒吓,堅定決心要戒賭
多謝各師兄意建!重組已問左原來有一個月歡限期
micehkhk 发表于 7-8-2012 00:01
咁我都要做多一個月既
其實我唔擔心穩唔到
大前提係要比9200,10號前

BUT 樓 主 現 在 辭 左 工 , IVA 供 款 如 何 再 供 ? 第 一 期 供 款 已 甩 轆
micehkhk 发表于 6-8-2012 22:52
居屋,家人住,父有做野應該報唔到
媽應該可以報,亦多謝各師兄意見
而家我真係唔知點

後 生 仔 , 照 你 所 講 的 家 庭 背 景 , 如 你 申 請 破 產 的 話 , 生 活 費 刀 係 八 九 仟 樓 下 , 因 世 伯 有 工 作 , 供 養 家 人 刀 好 難 爭 取 , 又 住 居 屋 , 租 金 方 面 又 小 一 份 , 樓 主 已 經 辭 左 份 工 , 有 冇 想 過 如 搞 破 產 刀 要 錢 ? 不 明 白 為 何 咁 衝 動 辭 工 ? 事 情 有 D 搞 到 烏 厘 單 刀 , 奉 勸 樓 主 要 自 愛      
canshek 发表于 6-8-2012 19:48
係呀!
我都有提佢,佢咁後生,26歲,好話唔好聽,仲有起碼30年人做,老破後,有好多野都申請唔倒,因為無誠信.
...

RIGHT , 戒 賭 要 靠 自 己 意 志
20202003兄
我都係到林近
為風險真係好大
請問有人iva成功既師兄出黎講下ma?
IVA 既問題我都答過好多次!!!

如果你職業係  公務員  保險從業員  地產代理  區議員  侓師  醫生  會計............. 等等 既同錢銀有關,或専業人仕 就要去做 IVA ,起碼保到份工!!!

但唔係從事以上職業既話,最好一了百了,直接搞破產!!!!!!!

其實 IVA 同破產冇乜分別,銀行同財務以後都一定唔再信你!!你開始時又唔識同銀行講條件,一張有一萬或幾仟額既信用咭,都唔會再批俾你用,全部會收番哂!!!

IVA  既最大風險就係,達成協議期數後,你唔準時還款,還少一期,即無情講,會好快收到律師追數信,真係無錢供款,收數公司會即時上公司或做家訪!!!

據統計破聯創辨至今,做 IVA 既會員 90 % 到後來都係再要入紙搞老破!!!!!

以上資料只給予提供參考   

你試下問返你律師果邊啦。
你係有心,相信仲有轉機。
不過可一不可再。
如果你仍然想行IVA,個底唔好再花啦

如果無心還錢,點都找到借口比自已。
最大問題都係要節制賭博。
咁我都要做多一個月既
其實我唔擔心穩唔到
大前提係要比9200,10號前
如果比唔到唔知會點
佢話過會當iva失敗
咁破唔破產係自已決定
但唔破咪成班人追上門我咪仲大獲
micehkhk 发表于 6-8-2012 23:47
明白
咁夠竟
而家如果第一期比唔到

樓主,你現在連工都辭左,你自己覺得可以點,..其實就算你破產都要錢..其實點都要找舊錢返來喇,引用當年我家姐講的一句..."咁大個人,自己攪出來,自己諗辦法囉"...唔好介意我咁講,...你現在有無辦法補番住份工先